lördag 23 augusti 2008

Dream Team

Det har varit stilla över sommaren när det gäller stora nyheter inför det Amerikanska presidentvalet. Men nu är en sak till klar. Det blir inte något "Dream Team" med Obama och Hillary som skall möta McCain i presidentvalet. Men det hade väl knappast någon heller väntat sig.

I morse visade sig Obama åter vara en man för den nya tiden och meddelade omvärlden sitt val på modernaste sätt. Han sände e-mail och SMS till sina supporters innan pressen blir officiellt informerad.

Valet av VP-kandidat skapar ändå något ganska nära ett "Dream Team". Med senator Joe Biden som kandidat till VP så har Obama skaffat sig en "running mate" som kompletterar de egna svagheterna. Och han väljer Biden trots att just denne varit en stark kritiker av Obamas erfarenhet och kunskaper.

Biden kommer från arbetarklassbakgrund i Pennsylvania. Och det är bland arbetarklassen som Obama har haft problem med uppslutningen. Men Biden som är en "self - made - man" från fattig bakgrund i "the rust belt" kommer helt säkert att fylla ut den luckan.

Sedan finns det knappast någon ledande politiker i USA som har så omfattande utrikespolitisk erfarenhet som just Biden. Ett tecken på detta är att det var just Biden som president Saakashvili i Georgia inbjöd till diskussion härom veckan. Alla svagheter när det gäller erfarenhet och utrikes kunskap hos Obama täcks effektivt över nu när de här båda bildar ett lag. Karln har dessutom varit 14 år längre i senaten än vad McCain har varit så argumentet om brist på erfarenhet hos Obama försvagas också. Biden har varit ordförande både i senatens justitie- och utrikeskommitté.

Många bedömare påpekar att Biden har alla de egenskaper som behövs för att kunna gå rätt in i Vita Huset och agera som President från första dagen. En perfekt VP med andra ord.

Efter att ha läst en mängd artiklar om Biden nu på morgonen konstaterar Donkeyman att skribenterna har väldigt svårt att finna något negativt om Biden. Karln verkar vara vit som snö. Han har klarat sig genom ett långt politiskt liv utan att bli indragen i några skandaler. Med ett enda undantag. Han beskylls för att ha plagierat ett tal hållet av Neil Kinnock, något som sägs ha torpederat hans egen presidentkampanj för 20 år sedan.

Det enda negativa som en hel nation av grävande journalister har lyckats dra fram nu på morgonen är att han har mundiarré. Det vill säga - han har en vana att glappa allt för mycket med käften, snacka först och tänka sedan. Men tydligen inte värre än att han vid en ålder av 65 har 35 år i toppolitiken.

Valet av Biden sätter onekligen McCain i en knipa. Ett antal av hans bästa argument mot Obama suddas omedelbart bort. Sett ur taktisk synpunkt är nog valet av Biden helt perfekt. Möjligen hade Hillary varit ett ännu starkare kort inför valkampanjen, men om man vunnit valet så kommer det en vardag och då hade det nog inte varit helt enkelt för Obama att ha paret Clinton i huset. Och om Hillary satsar på den högsta posten så blir hon nog väldigt svår att kringå vid nästa nominering om paret Obama - Biden skulle förlora i år.

Problemet för oss Europeer är att vi inte riktigt vet vad paret Obama - Biden står för rent politiskt. Obama har vinglat både hit och dit i sina uttalanden. Exempelvis var Obama en av få som var emot invasionen i Irak. Biden däremot stödde denna men därefter har han varit starkt kritisk till hur kriget har hanterats. Men Obama har på senare tid blivit mer och mer svävande kring vad som skall ske om han blir "Chefen". När det gäller den ekonomiska politiken vet vi ännu mindre.

Nu blir det verkligen spännande att se vem McCain väljer. Donkeyman sätter en liten knapp på Mitt Romney.

Inga kommentarer: