fredag 23 november 2007

Huvuden skall rulla

Den så kallade "Terra"-skandalen rullar vidare. Flera kommentatorer anmärker att huvuden kommer att rulla. Men märkligt nog har media ännu inte startat den stora hetsjakten på några som skall göras ansvariga.

Annars finns det ju flera att välja på.

Så långt är herr ChefsAyatollah Dahle i Rödt den som har kommit med den mest kreativa skuldfördelningen. Han har i radio placerat hela skulden hos Høyre i allmänhet och Erna Solberg i synnerhet. Med motiveringen att det var under hennes period som minister som man gjorde de lagändringar kommunerna i fråga har utnyttjat för att kunna spela med pengar de inte har. De politruker som faktiskt HAR spelat är däremot utan skuld.

Vilket med samma logik innebär att det är bankens fel att Donkeyman dricker upp sina pengar. Jag köper ju öl med hjälp av bankens VISA-kort.......

För närvarande lägger media och politruker skulden på folken i Terra Securities. Det är dessa som har lurat de stackars kommunpamparna att försnilla skattebetalarnas pengar. Och ett par säljare på lägre nivå har redan "blivit omplacerade". Medan ägarna uttalar sitt förtroende för ledningen.

Fast Donkeyman tycker att det allra mest patetiska var att höra ett antal invånare i Hattfjelldal försvara sina kommunpolitiker. "De har ju bara gjort det här med tanke på vårat bästa". "Det är synd om dem"....

Märkligt nog har inte någon ännu kritiserat de blåruss som utan tvivel sitter som toppmän på de olika kommunernas ekonomiadministrationer (puh vilket ord). I slutänden måste det ju vara dessa som har förberett förslagen och som sålt in dem till den politiska nivån. Hade detta skett i privat näringsliv skulle de personerna redan ha städat sina skrivbord och lämnat in nyckelkorten.

Saken visar också på ännu en skillnad mellan Svensk och Norsk mentalitet. Här i Norge skyller man i första hand på dem som gjort det möjligt att spela bort pengar och på dem som säljer Lottokupongerna. De som faktiskt tar besluten det vill säga de som spelar för lånade pengar är utan skuld.

Hade detta skett i Sverige så skulle drevet ha gått för länge sedan. Men på den sidan av "kölen" hade det varit hetsjakt på de ansvariga kommunpamparna. Och ropen hade skallat: "Korsfäst".... "Korsfäst"....."Korsfäst"... Media skulle ha agerat kollektivt som en klassisk "Wolfpack" och inte gett upp förrän kommunpamparna i fråga andligen rullats i tjära och fjäder och ställts vid skampåle på stora torget. Även Terra hade givetvis utsatts för kritik men de hade aldrig utgjort huvudbytet.

Men ting kan ändra sig även här i Norge. I dagens VG antyder man att pamparna i fråga har gjort något som i Norskt politiskt liv är mycket värre än att slösa bort 100-tals miljoner av skattebetalarnas pengar. De har tydligen deltagit i scootersafaris, Londonturer och "Sociala Sammankomster" som finansierats av Terra. Och därmed är det nog bara en tidsfråga förrän drevet startar även här till lands. Därför att i Norge är något sådant så långt från att vara PK som man kan komma.

Inte ens röd/gröna pampar överlever deltagelse i den sortens övningar. Däremot kan man fridlysa dem ifall de gör betydligt värre dumheter (som till exempel att köpa deriviater för lånade pengar). Men man ser tydligt att dessa herrar är fridlysta av Norska medier. Man intervjuar dem under puttinuttiga former utan att ställa några besvärliga frågor. Jag återkommer därmed till förra inläggets konspiratoriska tanke.

Kan det vara en praktisk konsekvens av journalistkårens politiska preferanser som gör att man inte angriper de politiker som är ansvariga för den här soppan ????

Inga kommentarer: