onsdag 21 november 2007

Goda Rådgivare

Donkeyman drar sig till minnes en episod för ungefär 25 år sedan. Han var då VD för ett mindre rederiföretag i Stockholmstrakten. Företaget behövde finansiering till ett projekt så Donkeyman stegade in på banken. Och fick möta "sin" bankman. Eller som det så vackert heter "sin rådgivare". Denne var full av entusiasm: "Du skall ha ett korglån......" "Det är grejen numera". "Alla tar korglån". "Det är det säkraste som finns". "Det betalar sig självt". "Du kan tjäna pengar på det". Och så vidare, och så vidare, och så vidare......

Bakgrunden var att Svenska kronan hade stigit under lång tid. Och den som lånade i utländsk valuta tjänade pengar genom att lånevärdet sjönk i takt med att kronan steg. Ett korglån var ett lån som hade satts samman av en mängd valutor. Det var Greenbacks, Pund, D-Mark, Yen, Franc och en hel del till. Tanken var att om en av dessa skulle stupa så spelade det inte någon större roll. Man tog inte någon valutarisk. Därför att Svenska kronan skulle ju fortsätta att stiga i all evighet enligt "rådgivarnas" och "mäklarnas" vanliga logik.

Donkeyman räddades av att projektet i fråga inte blev av. Därför att vad som sedan skedde var att den Svenska regeringen lugnt och stillsamt devalverade kronan. Inte bara en gång. För att använda ett Engelskt uttryck: "The Crown Plummeted". Och alla företag och privatpersoner som satt på korglån hade plötsligt ökat sin skuldbörda kraftigt. Många klarade inte detta utan konkade.

Vad man gärna glömmer är att den trevlige personen man möter på banken eller hos mäklaren inte är en "rådgivare" även om det står så på namnskylten. Han eller hon är en driven försäljare som säljer de produkter som arbetsgivaren ger dem order att sälja just den dagen. Och som tjänar grova pengar på provisioner utan att riskera fem egna ören. I Donkeymans fall var det korglån som skulle pumpas ut på marknaden i stora mängder. Och "vanligt folk" och "vanliga företagare" hade ju läst om Soros och grabbarna som gjorde stora klipp på valutaspekulation. Så det var ju lockande att få hänga med på det tåget.

Men som alltid när det gäller spekulation gäller regeln: "Devil take the Hindmost"..... Det är de sista som hoppar på tåget som får betala vinsterna till dem som redan stigit av.

Vilket Narviks kommun och ett gäng andra har upptäckt. Det är ju inte tillräckligt tjusigt längre att spela på börsen. Det gör ju Gud och var man. Så där har möjligen "the Hindmost" redan stigit på. Men Finansfolket har utvecklat en hel skog med andra spel. Bland dessa hittar man Derivater. Där man växlar upp sin insats många gånger om. Men samtidigt växlar man upp eventuell förlust.

Verkligheten är att detta är en lämplig lekstuga för ett litet fåtal av kunniga Finansiella Akrobater. Med tillräckligt kapital bakom ryggen så man kan ta förlusterna. Och som amatörer bör hålla sig långt undan. Ungefär som moderna tiders pokerspel. Den sämre spelaren förlorar i stort sett alltid pengar mot den bättre. I synnerhet nu när "Texas Hold'em" har blivit den populäraste varianten. Den kräver nämligen en betydligt mer utvecklad matematisk förmåga hos spelaren än den vanliga klassiska femkortspokern. Som redan den var krävande nog. Och Hold'em är som gjord för att proffs skall kunna loppa amatörer. Men precis som i pokerns värld vill ingen erkänna att man inte är proffs. Ekonomifolken på kommuner och mindre företag är trots allt civilekonomer och vägrar erkänna att derivater och liknande spel är något "för vidarekomna" som man så målande säger i Norge. Tvärtom känner de instinktivt ett broderskap gentemot "rådgivaren" hos "sin" mäklare.

Att kommuner, fackförbund, län och andra institutioner spelar bort den gemensamma kassan är inte något nytt. De ovan nämnda korglånen slankade många kommunkassor i sin tid. Precis som uteblivna aktiestegringar har gjort. Ett av de mer kända fallen är Orange County i Californien som i sin tid tömde hela kassan på liknande affärer. Och som helt enkelt konkade.

Narvik och de andra har lyssnat till sin "rådgivare" hos Terra Securities och därmed köpt Amerikanska obligationer utställda av städer, kommuner och counties. Detta är egentligen lånepaket från Citibank som Terra är mäklare (=försäljare) av. Där exponeringen giras upp 8-10 ggr, genom nya krediter. Sedan har man tagit korta lån till investeringen med framtida intäkter som säkerhet. Resultatet är att man faktiskt kan riskera att dels förlora hela insatsen och sitta kvar med lånet. Men man kan också bli ansvarig för uppgirningen, som ju också är lånefinansierad.

För kännedom är inte Terra Securities något bakgårdsföretag. Det är en del av Sparbankssystemet.

Och i dag meddelas att Narvik inte har pengar till lönerna i December utan att låna mer pengar. Samtidigt som det mer än antyds att det är betydligt mer än fyra kommuner i landet som sitter i samma fälla.

Men saken har en dimension till. Som man ännu inte har nämnt med ett ord. De nämnda kommunerna tillhör landets mest solida AP - kommuner. Där man också har ett starkt SV. Vi snackar om röd / grön majoritet på 60-70 %. Men ingen försöker göra partipolitik av saken. Ännu i vart fall. Innebär detta att även de borgerliga var med om investeringarna, eller.....

Detta borde media (= NRK, TV2, VG, Dagbladet med fler) ha redovisat för länge sedan. Givetvis kan man alltid Googla, men det är faktiskt pressens uppgift. Som kan göra det på betald arbetstid. Donkeyman livnär sig på annat. Men jag vill gärna veta: Vilka var med och vilka var mot.

Men misstänksam som Donkeyman är så börjar han få en liten känsla av att bristen på sådan information har att göra med vilken politisk uppfattning merparten av journalister står för. Det hade givetvis varit en annan sak om det varit frågan om stabilt borgerliga kommuner. För att inte tala om ifall FrP varit ansvariga. Eller är det bara en gammal erfaren gubbe som ger uttryck för konspirationsteorier ?

Inga kommentarer: