torsdag 4 oktober 2007

Motstånd mot OL

En kvartett med aktiva damer har ett inlägg i dagens "Nordlys" där de vädrar sitt motstånd mot ett möjligt OL i Tromsø år 2018.

Damerna vill inte ha OL därför att det skulle bli en allt för stor belastning för miljön. Framför allt påtalar de att transporterna med flyg till och från Tromsø skulle innebära icke acceptabla utsläpp. Men även det lokala transportsystemet slaktas.

Vad damerna i realiteten säger är att man i NordNorge bör lägga ned alla projekt som innebär ökat resande. Att investera i turism, konferenser och liknande är liktydigt med miljösvineri. I en förlängning av resonemanget bör så mycket aktivitet som möjligt flyttas till mer centrala områden. Och om damerna vill vara konsekventa så bör glesbygden avfolkas i största möjliga mån. Det skulle ju vara bra för miljön (=färre transporter) om så mycket verksamhet som möjligt koncentrerades till centrala områden. En flygtur till OL släpper ju ut lika mycket oönskade gaser som en flygtur till någon annan aktivitet här i Nord. Kan man minska aktiviteten i glesbygden så kan man också minska oönskade utsläpp.

Vilket innebär att stortinget omedelbart bör besluta att flytta tillbaka Polarinstitutet till Bærum. Av samma skäl sätt bör flyttningen av Luftfartstilsynet till Bodø reverseras.

Damerna uttrycker dessutom att den summa som staten skulle använda som OL-garanti i stället bör användas till att bygga en NordNorge - bana. Dess värre glömmer de bort att det projektet var budgeterat till ungefär 30% mer än ett OL redan när saken var uppe i Stortinget för över 10 år sedan.

Men mer allvarligt är att de totalt ser bort ifrån hur samhället fungerar. Det är nämligen så att de medel som eventuellt ställs till förfogande för OL över huvud taget inte är tillgängliga till alternativa projekt. Det mest troliga är att de saltas ned till framtida bruk. Att tro att de medlen kan frigöras till alternativ användning i NordNorge är enbart drömmar som saknar varje kontakt med den politiska verkligheten.

Och om vi återgår till miljöfrågan så kan man ställa upp en annan frågeställning: Om de fyra damerna vinner fram med sin åsikt så kommer OL ändå att arrangeras en eller annan plats år 2018. Kommer i sådana fall det arrangemanget att innebära en mindre belastning för miljön än ett eventuellt OL i Tromsø ??? Svaret blir givetvis NEJ. Hur man än räknar så kommer ett OL att innebära att en stor mängd människor kommer att resa med flyg till arrangörsorten. Om flygresorna går till Österrike, Korea, New Zeeland eller Tromsø är likgiltigt. Det blir många och långa flygresor oavsett vilken ort som blir arrangör. Däremot har Tromsø tack vare de korta avstånden ett överlägset koncept när det gäller de lokala transporterna. Vilket gör att damerna i realiteten arbetar FÖR ett sämre miljökoncept.

Miljöargumentet är inte gångbart för den som inte önskar OL. Däremot kan man angripa OL av andra skäl. Till exempel att man inte önskar att Tromsø skall förändras så som OL kommer att innebära. Eller att man tycker att saksbehandlingen är odemokratisk. Eller så är man mot OL totalt sett av rent principiella skäl. Allt det är ok. Men kom inte dragande med miljön som skäl till att arrangera OL någon annan stans än i Tromsø ............

Inga kommentarer: