tisdag 10 mars 2009

Valutaskojare

Genom tiderna är det många skojare som har livnärt sig på att handla med olika valutor. Och gjort grova pengar på detta. Ett hantverk som blivit lite svårare genom Eurons införande.

En av de mer kända valutaspekulanterna är George Soros som för bara 20 år sedan bidrog till att sända den Svenska kronan i botten och som därigenom indirekt bidrog till att knäcka hundratals Svenska företag. I inledningen till Donkeymans tidigare artikel: Goda Rådgivare kan läsaren se hur när han själv var att ramla i samma fallgropen. Den gången. En fallgrop han redan varit i en gång tidigare.

Medan herr Soros blev störtrik på en radda med liknande operationer.

När Euron spreds genom Europa var det hundratusentals valutahandlare och växelkontor som fick skruva ned skylten och finna sig något annat att livnära sig på.

Men Donkeyman har aldrig lyckats göra fem flata öre på valutahandel. Däremot har han förlorat en dj****a massa spänn när valutorna har rört sig åt fel håll.

Den gången som USA släppte guldmyndfoten till exempel. Då hade dalern stått i 5,17 så länge man kunde minnas. Men så finansierade den Amerikanska regeringen VietNamkriget genom sedelpressarna i stället för genom skattebetalarna. Därför att annars hade det aldrig blivit något VietNamkrig. Amerikanska skattebetalare är nämligen allergiska mot skatter.

Men också den gången hade USA en korthusliknande ekonomi. Man garanterade dollarns värde i guld. Medan den verkliga dollarkursen var lägre än guldpriset. Vilket Frankrikes dåvarande ChefsAyatollah Charles de Gaulle insåg och beordrade inköp av stora mängder dollar till förmånlig kurs. Som så växlades tillbaka till guld efter en betydligt bättre kurs. Och så sålde man guldet och köpte nya dollar för pengarna. Men då fick man fler dallrar än man började med. Som man kunde köpa ännu mer guld för. Och så vidare. Och samtidigt dränera Fort Knox, dvs den Amerikanska statskassan. Något som antagligen herr de Gaulle inte såg som någon nackdel.

Men Yankees satte stopp för den trafiken. Och släppte guldmyndfoten. Varvid dalerna över natten rasade ett par spänn.

Något som drabbade Donkeyman som just då satt på en rejäl trave med "greenbacks". Som var intjänade på hårt arbete ute på de sju haven. Och Donkeyman såg sin potentiella ölkassa reducerad med 40%. Eller si så där 50 lakan, vilket var mycket pengar för en ung och lovande man den gången. Å andra sidan var inte Donkeyman ensam om sin olycka. En stor mängd nationer i den tredje världen hade sina tillgångar i just dollar och såg dessa plötsligt gå upp i rök.

Och nu upplever Donkeyman en "deja vue" - situation. Sent i höstas gjorde han upp om ett kontrakt med arbete i Sverige över vintern. Den gången stod SEK i 0,93 mot NOK. Men i dag tre månader senare står Svensken i 0,77 mot Norsken. Vilket betyder att Donkeymans lön har sänkts med 18 procent. Därför att Donkeyman bor i Norge och har en stor del av sina utgifter i Norska Oljedollar.

En förlust som Donkeyman kan tacka alla som röstade nej till Euron för.

Euromotståndarna har sett till att den som i dag tjänar Svenska kronor håller på att hamna i ett fängelse. Man har inte råd att åka ut ur landet. Medan den som tjänar Euro, Daler, NOKar eller något annat kan åka till Sverige och leva gott.

Och Donkeyman har än en gång torskat i lotteriet med valutor. Medan Eurons motståndare har fått precis det som de röstade på. En krona som håller på att gå rätt i dass. Tack skall ni ha .......

PS. Skyll inte på Donkeyman. Han röstade Ja. Och tycker att det var en dj****a oflax att han inte vann.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Kerstin sa...

Fast jag undrar om det var Soros som stjälpte svenska kronan den gången. Jag har för mig att det var svenska spekulanter och sen svenska storbolag som gjorde det.

Somliga svenskar spekulerade vilt och köpte upp halva Europas fastighetsbestånd - för lånade pengar. Staten var samtidigt förbjuden att låna utomlands. Istället lånade staten av företagen, som lånade i utlandet och tjänade på att räntan i Sverige var högre än utomland. När fastighetsbubblan sprack sjönk kronan som en sten så fort man lät den flyta, men dessförinnan hade storföretagen varnats så att de kunde ta hem sina lån. Däremot drabbades en massa mindre företag som tvingades gå i konkurs när kronans värde rasade. Tror inte att Soros var inblandad, men det framställdes i media lite som att det var utländska finansintressen som stjälpte kronan, vilket inte var riktigt.

Däremot minns jag att Soros stjälpte pundet ungefär vid samma tid.

Rätta mig om jag har fel här.

Donkeyman sa...

Antagligen har du rätt Kerstin. Men det är sällan en enda orsak till att något sker. Och valutaspekulanterna, (eller valutasvinen som de kallades i gamla tider) både Svenska och Utländska gjorde goda pengar den gången.

Medan Donkeyman var millimetrar från att förstöra både sin egen och flera andras ekonomi. Men lyckligtvis lät han sig inte övertalas av bankens hurtfriska försäljare. Bland annat därför att han hade sina förluster under dollarkrisen ytterligare några år tillbaka i friskt minne.

Och denna gång förbannar Donkeyman sin dumhet. Det stod ju skrivet i eldskrift på väggen sent i höstas att SEK skulle rasa i år. Och lik förb***** går Donkeyman och skaffar sig ett kontrakt i SEK just nu. Men det är en god historia om fem år - och livet går väl ut på att skapa underlag till goda historier.

Sedan är det ju så att "den enes död, den andres bröd". Exportindustrin tjänar ju på den låga spännen. Både förra gången och nu.

-Jill- sa...

Synd at du taper penger på at kursen er så lav nå. Jeg tenkte litt på å utnytte det, og bestille kjøkken fra Sverige. ;-)

Alt bra med deg? Det er sjeldent at det er stille så lenge herfra?

*klem*