fredag 23 juli 2010

Höns och Fjädrar

"Littorinaffären" är tydligen överspelad nu. Inte ens de mest aggresiva "Sossebloggarna" försöker hålla liv i den. Och sanningen att säga - det var inte mycket till "affär". En liten uppsummering kan vara på sin plats.

1. Det sista (senaste) som inträffat är att ett par privatpersoner har anmält Aftonbladet till Justitiekanslern för förtal. Det påstås inte vara personer i Littorins närmaste kretsar, men "so what". En anmälning är nästan obligatorisk efter en "affär".

Lycka Till säger Donkeyman. Anmälningar leder inte till något som helst bortsett från att några jurister får ännu några papirer på sitt skrivbord. Samt att en eller annan advokat kan boosta sin intäkt. Det en anmälan därmot kan resultera i är att "hålla liv" i affären över valet. Vilket möjligen skulle gynna de Röd/Gröna.

2. Själva affären gick ut på att Littorin anklagades för att ha brutit sexköpslagen för sex år sedan. Ett brott som sedan länge är preskriberat. Den bevisning som Aftonbladet har är dels vittnesmål från den före detta horan Anna som inte trädit fram offentligt. Dels att hon hade tillgång till Littorins telefonnummer i sin dator.

Eftersom det påstådda brottet är preskriberat kommer saken inte heller att polisutredas. Den bevisning AB framför är så pass tunn att den knappast hade hållit i en rättssak där ord ställs mot ord. Den springande punkten är om läsaren tror på "Anna" eller ej. Det kan till och med i värsta fall vara så att hon inte ens existerar utan är något som en medarbetare på AB själv uppfunnit.

Hur som helst står och faller hela saken med trovärdigheten hos AB och Littorin själv. Och enligt Donkeymans enkla mening har inte någon av parterna särdeles hög trovärdighet.


3. Littorin själv blånekar till allt. Han säger sig inte heller veta om han känner kvinnan eller ej därför att han inte får veta vem det är.

Här kommer något som talar till AB:s fördel. Littorin har tidigare visat sig vara något vårdslös med sanningen. Han har tidigare hamnat i affärer som inte varit direkt hedervärda. Å andra sidan är ju inte Kvällspressen heller världens största sanningsvittnen så det är nog delade meningar om den saken.

4. Det är tre parter som uppenbarligen kan vinna något på hela den här affären. För det första kan kvinnan Anna tjäna reda "spänn".

Hon har antagligen fått en skaplig summa från Aftonbladet (om hon nu finns). Det är inte heller otänkbart att hon tidigare har konfronterat Littorin med saken och erbjudit sig att "glömma" mot en lämplig handsträckning.

Men det har också påståtts att Anna i själva verket har studerat journalistik och nu jobbar på Aftonbladet som sommarvikarie. Vilket självfallet också skulle kunna förklara hennes avslöjande.

Den andra parten som kan tjäna på det är givetvis den Socialdemokratiska valrörelsen. Det är självfallet det som är AB:s ledstjärna i detta fall. Man kan svärta ner regeringen genom en "affär".

Affärer av det här slaget kommer vi säkert att få se flera av under valrörelsen. De stora "bleckorna" har säkert färdiga torpeder att fyra av efter att semestrarna är över och valet kommer närmare.

Den tredje som uppenbarligen kommer att utnyttja detta är Littorins exfru. Paret är ännu inte färdiga med sin skilsmässa efter fem år. Man göder fortfarande advokater och nu gäller det en tvist om vårdnaden.

När Littorin klarar av att visa att frun lever i ett förhållande med en allmänt känd ekonomisk brottsling och skattesvindlare tar han givetvis ledningen med 1-0. Men när frun kan visa att han springer med horor kvitterar hon enkelt och elegant till 1-1.

5. Men affären innehåller också ett mysterium. Så fort som det "drog ihop sig" avgick Littorin. På eget bevåg och utan vidare spisning. Dessutom slet hans eget parti bort mattan under fötterna på honom och skickade honom "rätt ut i kylan". Det var inte tal om att stötta en tidigare väl sedd medarbetare. Vilket är ovanligt.

Donkeyman kommer här med en kvalificerad gissning. KANSKE det är så att statsminister Reinfeldt redan för länge sedan har tagit Littorin mellan fyra ögon och krävt att få veta om det finns fler latenta skandaler som inte dykt upp. Littorin har nekat och Fredrik har valt att tro på honom - under tvivel. Men samtidigt varnat honom att "en enda aldrig så liten pryl till så är du färdig och du får inte något stöd av oss". Och nu var det just detta som skedde.


För övrigt har Donkeyman semester och firar denna uppe i "Donkeyman Towers" på taket av Tromsø. Där han studerar regnets fallande och har värmen på trots att det är mitt i sommaren. Sex plusgrader ute på nätterna. Fy för f*****n. Men hans tidigare uppdragsgivare har kommit på att han här hemma så han jobbar nästan var dag deras prylar. Vilket får tiden att gå samt inbringar lite friska ölpengar.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

1 kommentar:

westrobothnian sa...

Bra sammanfattning får man säga. Hoppas den gjordes i hängmattan.