söndag 24 maj 2009

En fotbollspelare

Gårdagens artikel handlade om en pamp som sviker både sina egna ideal och de medlemmar som betalar hennes lön. Som motvikt kan Donkeyman i dag skriva om en person som verkligen varit trogen. Och som inte någon klarar av att säga något negativt om - åtmindstone inte offentligt.

Den 20.Januari år 1985 skickade Milans tränare Nils Liedholm in en 16-årig avbytare i en av Milans hemmamatcher på San Siro. För 30 minuter sedan gick samme spelare fast nu som 41-åring in för sista gången på San Sirostadion i Milano.

Jag skriver om Paolo Maldini, en legend i fotbollens värld.

Under resans lopp har han hunnit med 24 säsonger och 900 matcher i Milan. Plus otaliga landskamper för Italien. Han har vunnit Europacupen som senare blev Champions League 5 gånger. Han har vunnit Italienska ligan 7 gånger. Hela tiden för Milan.

Han har däremot aldrig vunnit något för Italien. 4 gånger har han upplevt att förlora Semifinal eller Final i VM. Och när Italien slutligen vann hade han avslutat sin landslagskarriär.

Men familjen Maldini har ännu längre anor i Milan. Fadern Cesare var en av de stora spelarna i laget och sonen Christian spelar i Milans ungdomslag.

Och Maldini säger sig ha haft en av de andra stora Milanstjärnorna som förebild. Han tänker på Nils Liedholm som var en av den klassiska Svenska centrallinjen i laget på 50-talet Gre-No-Li. Sämre förebild kan man ha. Liedholm fortsatte som tränare och klubbdirektör efter sin aktiva tid som spelare. Faktum är att Nisse Liedholm var inblandad i Serie A som spelare, tränare eller klubbdirektör i 55 år i sträck. Ett svårslaget rekord.

Så om Paolo Maldini fortsätter i sin läromästares fotspår går han över i en framgångsrik tränarkarriär som varar i över 30 år till. Till stor glädje för alla som gillar fotboll.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: