söndag 7 september 2008

Mrs Palin

Nu har Donkeyman bestämt vilken "ticket" han hoppas skall vinna valet i USA. Ursprungligen hoppades Donkeyman på Hillary. Men den möjligheten har ju fallit bort. Så nu står valet mellan Obama och McCain.

Och utgången av valet har en potential att påverka världen, inklusive Donkeymans lilla hörna. På ett eller annat sätt. Bägge herrarna har i stor utsträckning avstått från att klargöra vad de kommer att göra i praktisk politik om de vinner valet. Man ger svepande löften som förändras vid nästa korsväg. Men som sagt - väldigt lite konkret. Bägge är kritiska mot tidigare administration och lovar förändring. Men vad denna förändring skall gå ut på är fortfarande okänt. Däremot har vi upptäckt att Obama är en briljant talare. En retoriker av den gamla skolan som dagens politik har alltför få av. Men att behärska talekonsten gör inte att man behärskar konsten att styra en nation.

Obama ger ett mer radikalt intryck än McCain. Men å andra sidan har McCain i praktisk politik faktiskt varit mot en hel del av det George W har stått för. Medan Obama är ett helt färskt stjärnskott som inte ens fick tillträde till demokraternas konvent för åtta år sedan. Så Donkeyman har nog tänkt i sitt stilla sinne att McCain nog är lite mer förutsägbar.

Men under kampanjen fram till nu har vi inte fått veta så mycket mer. Och antagligen blir det inte så mycket mer info under den "riktiga" valkampen heller. Därför att det Amerikanska valsystemet med "winner takes all" ger en del spännande effekter. Bägge sidor har ett antal delstater som är kassaskåpssäkra. Det är i bästa fall bortåt 20 delstater som i teorin kan tänkas vippa den ena eller den andra vägen. Men antagligen är antalet ännu mindre, typ 10. De andra staterna är mer eller mindre avgjorda på förhand såvida det inte inträffar en "land slide". Men i alla dessa 20 stater finns det viktiga lokala frågor som kan avgöra saken. Vilket gör att det i realiteten blir frågan om kanske 20 lokala valkamper i potentiella "swing states" än en övergripande rikspolitisk valkamp.

Det som har avgjort saken för Donkeyman är valet av vicepresident. När bägge sidor har kungjort sina "tickets" visar det sig att kampen står mellan Obama / Biden och McCain / Palin. Och en VP kan mycket väl bli president under resans lopp. Donkeyman känner sig ganska säker på att Biden inte ställer till med några tokigheter a la George W. Det har knappast kandiderat en mer kompetent och erfaren person i USA i modern tid. Till och med McCains CV är tunn jämfört med Joes "track record".

Däremot är mrs Palin försiktigt sagt ett osäkert kort.

Palin har över huvud taget inte någon som helst erfarenhet av rikspolitik. Inte heller av utrikesfrågor. Hennes CV är syltunn i förhållande till att de facto kanske inta världens mäktigaste ämbete. Det vi faktiskt vet är att hon är mycket konservativ. Betydligt värre än McCain. Så har hon arbetarbakgrund. Dessutom är hon kvinna. Och här ligger väl skälet till att McCain har "rejectat" hundratals mer kvalificerade personer inom sitt parti. Det är helt enkelt frågan om kvotering för att få en vinnande "ticket".

Valmatematiken säger nämligen att skall McCain ha en chans att vinna presidentvalet måste han till att börja dagen med hålla på de väljare som han redan har. Och det är här hennes konservativism kommer in. Den kristna högern har redan omfamnat henne och slutit henne till sitt bröst. Medan många i det lägret anser att McCain är en "mjukis".

Men för att vinna måste dessutom McCain / Palin få en klar majoritet av "independents" samt locka över kanske 15% av demokraterna till sin sida. Och det är här som hennes andra egenskaper kommer in. Hon är nämligen både arbetarklass och kvinna. Att hon dessutom är en dama som har en miljöpolitik och allmänna åsikter som får FrP att framstå som direkt radikala är något man får på köpet. Och det är inte en nackdel "over there".

Donkeyman har ägnat de senaste dagarna åt att googla på mrs Palin och det är bara att konstatera att man måste gå många år tilbaka i tiden för att finna en lika oerfaren kandidat. Donkeyman drar sig också till minnes att George W hade stora brister i erfarenhet och kunskap när han vann presidentvalet första gången. Anhängarna påpekade att det skulle kompenseras genom kompetenta rådgivare. Med facit i hand ser vi att herr Bush jr valde ut särdeles dåliga rådgivare. Som hela gänget kom från samma krets. Nämligen dem som hyllar de kristenkonservativa värdena. Och chefen själv hade inte kompetens till att bedöma om han fick goda eller dåliga råd.

McCain hävdar att han står för förändring. Men när det gäller val av sin VP agerar han precis som Bush. Vilket gör att Donkeyman allvarligt ifrågasätter McCains omdömesförmåga. Kommer han att rekrytera resten av sin stab efter samma kriterier så kan vi nog vänta oss personer av samma kaliber som George W omgav sig med.

Dess värre är sannolikheten för att mrs Palin får den yttersta makten ganska stor om paret McCain / Palin vinner valet. Och hon behöver definitivt en stab kring sig. Vilken krets väljer hon ifrån? Donkeyman är styggt rädd för att det blir samma gäng som George W omgav sig med

För övrigt uppges det från hennes hemstat Alaska att inte någon inom det republikanska partiet lokalt har blivit ombedda att lämna några referenser. Det verkar som om mr McCain har träffat henne en gång på en större konferens. Därefter har han tillkallat henne en gång för ett möte på sin ranch. Och utan någon vidare "fact finding" har hon sedan fått jobbet som kan tänkas göra henne till den som avgör allas vår framtid. En anställningsprocess som verkar något tunn.

Donkeyman vill inte ha mrs Palin som president. Och valet av henne som VP-kandidat gör att Donkeyman allvarligt tvivlar på McCains omdöme. Därför hoppas Donkeyman numera på Obama. Det kan i vart fall inte bli värre än det som vi redan har. Vilket faktiskt Palin har potential till att bli.

Inga kommentarer: