lördag 26 juli 2008

Stadsvandring i Stockholm

Turistsäsongen är inte slut ännu. Och Donkeymans bekanta brukar resa runt vid alla tider på året. Så här ger Donkeyman tips om en Stockholmsvandring. Med ett par längre och kortare varianter. Stockholm är ju ganska stort så det finns mycket att se.

Norra Slingan
1. Utgå från Slussens T-banestation. Med ryggen mot tunnelbanan söker du dig mot Norr över torget och genom trafiken så du passerar Karl Johansslussen i riktning Kornhamnstorg. När man passerar slussen kan man ofta få god underhållning när småbåtsägare skall passera genom Slussen. Manövermetoder som garanterat inte står i läroboken uppvisas för öppen ridå. Här har många äktenskap avslutats.

2. Gå ned till hörnet vid Triewaldsgränd. Passera puben Engelen och gå in i gränden fram till Järntorget.

3. Flanera genom Västerlånggatan mot Norr. Upplev Gamla Stan. Låt dig lockas in i någon butik och köp något onyttigt.

4. Tag Storkyrkobrinken till höger. Du kommer nu till Storkyrkan. Detta är det medeltida Stockholms centrum. Tag Trångsund till höger. Vik vänster och gå över Stortorget. Det var här som Stockholms Blodbad ägde rum en gång i tiden.

5. Gå Källargränd till vänster och kom fram till Slottsbacken. Titta in på Yttre och Inre Borggården och kom tillbaka till Slottsbacken. Har du "timat" din vandring perfekt så är det nu dags för vaktparaden och vaktavlösningen. Är det så dags skall du stanna och titta även om du är aldrig så antimilitaristisk.

6. Gå ned för Slottsbacken till Skeppsbron. Här får du nu två varianter:

Kort variant:
7. För den som inte orkar gå så långt. Tag Skeppsbron till höger. Stoppa när du kommer till Zum Franciskaner. Hoppa fram till punkt 12.

Lång variant:

8. Tag Skeppsbron mot vänster. Gå över Strömbron. Fortsätt genom Kungsträdgården mot Norr. Se på Almarna och téhuset. Det var här som Almstriden stod den gången för 40 år sedan. När folk flest tyckte att rivningsraseriet gått för långt och gjorde uppror. Gamla finta Östermalmstanter gjorde gemensam sak med unga världsförbättrare. Träden skulle väck för att ge plats för tunnebanestationen. T-banan byggdes och träden står kvar än i dag....

9. Tag höger på Hamngatan och gå in på Norrmalmstorg. Här låg den berömda banken där dramat som ledde till upptäckten av Stockholmssyndromet skedde. Nu skall vi fuska lite grand. Tag museispårvägen härifrån till Djurgården. Upplev en gammaldags spårvägsresa. Har du flax är det ett ordentligt gammalt tåg som kör. På värsta vintermånaderna kör inte tricken. Då kan du i stället ta vanlig SL-buss.

10. Gå av tricken vid Allmänna Gränd, Skansen, Gröna Lund (samma hållplats). Gå ned för Allmänna gränd mot Djurgårdsfärjan eller stanna på någon av sevärdheterna. De är många....

11. Tag Djurgårdsfärjan över till Slussen. När färjan landat gå tvärs över Skeppsbron till Zum Franciskaner.

Gemensam vandring igen.
12. Nu skall du belöna dig med en pils. Som intages på Zumma Frasse. Gärna tillsammans med en sexa iskall besk. Här kan man också äta vanliga Svenska favoriträtter som "Stekt Strömming", "Pytt i Panna" och så vidare.

13. Gå ut från Zummen och fortsätt tillbaka upp på Slussen och lägg ut på den Södra slingan.

Södra Slingan
14. Gå upp för Katarinavägen. Fortsätt upp till krysset med Fjällgatan. Gå in på Fjällgatan. Efter ett par hundra meter finns en fantastisk utsiktsplats med en uteservering. Här ligger hela Stockholm under dina fötter.

15. Från utsiktsplatsen tar du Sista Styverns Trappor upp till Stigbergsgatan och beundrar den gamla Sjöbefälsskolan. (Där Donkeyman läste i tre år). Högst uppe i tornet finns en av världens få bevarade tidkulor.

16. Gå Stigbergsgatan förbi Norska kyrkan och tag trapporna ned till Renstjernas Gata.

Kort variant:
17. Gå tvärs över Renstjernas Gata till Tjärhovsgatan. Gå denna fram till Götgatan. Hoppa fram till punkt 21. Det kan också vara inbjudande att sticka in på Katarina kyrkogård och se på Cornelis Vreeswijks grav eller att göra en liten utvikning upp till Mosebacke. En utflykt som inte är så lång från den långa vandringen heller. Stanna på "Kvarnen" och vila ut.


Lång variant:
18. Fortsätt Renstjernas ned till Skånegatan. Tag den ned till Gotlandsgatan. Gå denna fram till Katarina Bangata. Tag så Katarina Ban fram till nr 42. Beundra minnesmärket över Sveriges och Söders största fotbollsspelare Nacka Skoglund "Nackas Hörna".

19. Gå vidare på Katarina Ban. Tag Östgötagatan till vänster och Blekingegatan till höger. På södra sidan ligger krogen Pelikan. Gå in där och intag din middag. Eller i vart fall en färdpils.

20. Gå ut från krogen och tag de få meterna till Götgatan. Tag Götgatan mot norr. Det är Söders huvudgata. Gå fram till krysset vid Tjärhovsgatan. Slink in på "Kvarnen" och mal ett tag.
Varning. Inte ha några fotbollseffekter som inte är grön/vita.

Gemensam vandring igen.

21. Fortsätt Götgatan norröver till Slussen. Den vetgirige kan slinka in på Stadsmuseum. Annars avslutas vandringen framför T-banan igen.

Förlängt alternativ.

22. Den som vill gå några meter till tar i stället vänster på Sankt Paulsgatan och går fram till Mariatorget. Du kan göra en avstickare upp vid Maria kyrka och se på Evert Taubes grav. Gå över torget och korsa Hornsgatan (den andra huvudgatan på Söder). Gå så Blecktornsgränd upp och leta dig tillbaka Österut på någon av Brännkyrkagatan, Tavastgatan eller Bastugatan allt efter eget val. Ta dig ned på Hornsgatan igen och gå ned till Slussen där du avslutar vandringen.

Annat alternativ.
23. Från Tjärhovsgatan tar man Östgötagatan upp till Mosebacke så går man ned till Götgatan mot slussen.

24. En lämplig plats att ta en avslutande pilsner eller matbit på är Blå Dörren på Södermalmstorg 6. Samma hus som Evert Taube bodde i en gång i tiden......

Inga kommentarer: