fredag 8 januari 2016

Mörkertid

Donkeyman övervintrar än en gång uppe i Tromsø. Men vi har kommit över det värsta. Det blir ljuare dag för dag och snart är det "Soldag". Men skall man filosofera så kan man också tänka att trots att vi rent fysiskt går mot ljuare tider så håller en annan form av "Mörkertid" på att sprida sig över jorden.

Det tycks som om antalet "Mörkermän" i  världen ökar. Och de skaffar sig mer och mer makt. Det Donkeyman kallar "Mörkermän" är sådana som vet "hur det är", som inte kan argumentera för sin sak och som inte har några hämningar mot att tvinga omvärlden att leva efter deras värderingar.

Den första gruppen av "Mörkermän" är det Donkeyman vill kalla "Fundamentala Kristna". Stockkonservativa typer som låter "Boken" styra deras liv. Och de är så säkra på sin sak att de tycker att en översättning av en översättning av en översättning gjord av folk med liten insikt i de förhållanden som de ursprungliga författarna skildrade skall styra dagens värld.

De här människorna har ett starkt grepp om politiken i bland annat USA vilket gör att det ena "stolpskottet" efter det andra klarar av att skaffa sig inflytande.

Tänk bara på att en person som Sarah Pahlin kunde avancera fram till att bli Vicepresidentkandidat. En person som ansåg att just hennes hemstad Warsilla i Alaska skulle skonas på Den Yttersta Dagen så att dess medborgare utgjorde grundstommen i Paradiset.

De Muslimska Mörkermännen behöver inte översätta något som helst. Den Arabiska originaltexten är den riktiga Koranen. Alla översättningar är hjälpmedel. Men därifrån är de inte eniga om mycket. Vi har motsättningen shia- sunni. Vi har också stora skillnader i åsikter och tolkning inom de olika sidorna. Och de bekämpar varandra med samma liv och lust som de olika Kristna falangerna har bekämpat varandra genom årtusenden.

De mer extrema bland dessa "movements" har på senare tid vunnit stora framgångar. Se bara på Daesh i Syrien och Irak. Men det finns många fler fundamentalistiska rörelser i de trakterna. I lite vidare cirklar har vi sådana som Taliban, Boko Haram .... you name it. Listan kan göras lång.

Dess värre har västvärlden haft ett stort inflytande i de processer som givit morgonluft åt de Muslimska Mörkermännen. Med dåligt genomtänkta fälttåg både här och där. Samt en högt uppdriven förmåga att stödja "fel" sida i en konflikt.

Så har vi de Judiska Ortodoxa som stadigt ökar i antal och makt. Västvärlden accepterar att deras stat utvecklats till en renodlat Judisk stat där alla andra är andra klassens invånare. Den sekulära socialdemokratiska Judiska stat som vi stödde på 1950- talet och som radikal ungdom vallfärdade till för att jobba på Kibbutz finns inte längre. Nu har vi en rasistisk aggresivt expansiv stat som genom sin bosättarrörelse driver en effektiv och målmedveten etnisk rensning.

Något som också håller på att radikalisera den Palestinska sidan som mer och mer attraheras av Muslimska Mörkermän. Good Luck, säger Donkeyman. Detta är en utveckling som kommer att gå käpprätt åt h****e.

Men det är inte slut med detta. Här hemma i Europa drabbas vi av ytterligare en sorts mörkermän som håller på att mopsa upp sig igen. Det är "Nationalismen" som åter sticker fram sitt fula tryne. Där den växer sig stark leder det till en politik som innebär stängda gränser, förtryck av de som har "fel" etnicitet och att bryta ned de landvinningar som skett sedan WW2. Vi har rivit "Berlinmuren" och monterat ned "Järnridån". Vi behöver inte bygga nya murar och ridåer inom Europa igen. Speciellt inte i dessa tider när Europeiskt samarbete är viktigare än någonsin.

De här Nationalisterna finns i stor utsträckning på högersidan där många inom högern ser Putins Ryssland som en förebild. En stark ledare som gör sitt folk starkare. (Har ni hört det förr. Ett land, en ledare, ett folk). Till min stora sorg måste jag inse att det finns många Nationalister på vänstersidan också. Framför allt i Skandinavien. Det gamla slagordet "Internationell Solidaritet - Arbetarklassens Kampenhet" är historia. Nu är det Nationen som gäller. Vad blir det sedan, skall vi dela Nationerna i mindre delar.

Här i Norge har det ju alltid funnits en stor grupp som önskar taggtrådsstaket med kulsprutetorn och människoätande hundar som bevakar gränsen mot det obehagliga utlandet. De krafterna växer sig ännu starkare nu, starkt inspirerade av liknande krafter i det utland som de önskar stänga ute.

Dess värre finns det många tokskallar som inspireras av Nationalismen och gärna önskar vrida klockan tillbaka 50 år så vi kommer till en lyckligare tid. En tid när det var arbete åt alla (åtmindstone i vårt land), de få invandrarna var väl etablerade och höll hjulen gående samtidigt som välfärdssamhället blev starkare och förbättrades hela tiden. Och eftersom allt ont kommer från utlandet så måste man skydda sig.

Det går att identifiera ännu fler grupper av "Mörkermän" men det här räcker till nästa gång. Skall 2016 bli "Mörkermännens År" kan man undra.


Inga kommentarer: