tisdag 26 januari 2016

Ljusnande Tider

Här i Tromsø hade vi "Soldag" för några dagar sedan. Ett uttryck som inte är så självklart som det låter.

Den "geografiska soldagen" bör ju vara den dag som solen orkar över horisonten för första gången. Men så har ju någon rest en massa fjäll som den också skall orka över för att synas. I Tromsø definieras "Soldagen" som den första dag när man kan se solen från Domkyrkans trappa. Och det var den 21. Januari. Om det nu är förhållanden för solsken den dagen.

Olyckligtvis har någon byggt en del hus emellan så på Domkyrkans trappa får man nog vänta ett tag till. Men Donkeyman bor lite närmare Gud. Uppe i "Donkeyman Towers" 61 trappsteg över gatuplanet kan man se solen redan den 19. Om det nu är väder för detta.

Sedan är det så att ser man rätt söderut så är det två fjäll som möts. Med en djup svacka mellan. När solen tittar fram i den där svackan försvinner  den efter 20 minuter bakom nästa fjäll. Så fortsätter det på samma sätt i en dryg vecka framåt. Men sedan kommer den stora dagen när den orkar upp över bägge fjäll (de är lika höga) och den dagen har man plötsligt flera timmars solljus.

Sedan går det förbluffande snabbt till det är ljust dygnet runt.

Olyckligtvis har det ännu inte varit förhållanden för att se något solsken. Mulet och Grått är vad som gäller. Men det indirekta dagsljuset har redan förlängt dagen med flera timmar.

Ser vi till politiken och världen i stort går det knappast mot Ljusnande tider. Snarare tvärtom. Kriserna kommer i kö. Krigen i Syrien/ Irak / Afghanistan/ Somalia med fler platser tycks oändliga. I vart fall är det knappast  någon fred att få på långa tider. Vilket i sin tur leder till en tsunami av invandrare som söker sig till bättre möjligheter i Europa.

Donkeymans uppfattning är att OM inte EU lyckas få till ett gemensamt agerande snabbt utan varje land agerar för sig självt så kommer också alla länder att förlora. Det är inte bara principen med fri flyt av folk mellan EU-länderna som kommer att upphöra. De enskilda länderna kommer inte att klara att hålla kontroll på sin invandring var för sig.

Enda sättet att få kontroll är att EU får en gemensam och fungerande gränskontroll. Samt att invandringen kontrolleras från punkter utanför EU. De som plockas upp ur havet eller som på annat sätt lyckas forcera gränsen skickas omedelbart ut igen till dessa kontrollpunkter belägna utanför. Ett system som är rått och omänskligt men vänder man på det så vinner inte heller någon på att de Europeiska välfärdssystemen bryter samman.

Låt oss börja med att ta hand om de som redan är här. Samtidigt som vi hjälper andra flyktingar där de befinner sig. I närheten av sina hemländer. När situationen inom hela EU har stabiliserat sig börjar man att ta emot invandrare igen men då under kontroll.

Donkeyman är emot att bygga upp murar igen. Men den här gången skall vi inte bygga upp murar mellan EU-länderna. Låt oss i stället bygga en mur runt Europa med öppningar där vi kan släppa in immigranter allt efter förmåga. Samtidigt som vi lämnar frikostliga bidrag till att hjälpa behövande i de områden där de redan finns.

Kanske hjärtlöst - men dess värre nödvändigt.

Inga kommentarer: