onsdag 12 december 2012

Massdemonstration

Donkeyman minns demonstrationerna från sin ungdoms dagar. När 10.000-tals demonstrerade mot VietNamkriget, Almstriden fyllde Kungsträdgården med folk, "Halva Söder" fylldes med folk när Polisen tömde kvarteret Mullvaden. Minst 50.000 demonstrerade på 1. Maj.

Och  så vidare, och så vidare ....... Den gången kan man tala om massdemonstration.

En stor debattfråga den gången var - hur många hade gått i respektive tåg. Polisen och arrangörerna hade ofta olika uppfattning.

I moderna tider har demonstrationen som politisk metod förändrat sig totalt. Bara här i lilla Tromsø har vi många så kallade "massdemonstrationer" där manifestationen består av 20-30 stycken utkommenderade partianställda och förtroendevalda samt kanske lika många "vanliga" deltagare. Tidningarnas fotografer ställs inför problemet att ta bilder som ger intryck av stor folkmassa. Så att tidningen i fråga kan "klämma ut" artiklar några dagar i rad.

Det senaste exemplet på detta var mot-demonstrationen i Oslo mot att EU fick Nobels Fredspris. I ett par veckors tid läste vi om att det skulle bli enorma manifestationer mot prisutdelningen. Något som styrks av den allmänna inställningen mot EU i detta land samt att över 50 olika organisationer, varav några riktigt stora anslöt sig till manifestationen.

Nu skulle det bli "massdemonstration". Och "massdemonstration" var det om man skall tro alla  media. Bortsett från att polisen anslog antalet deltagare till cirka 500. Andra källor anslog 700.

Med ett par Stortingspartier och 50 stora organisationer i ryggen så borde uppslutningen betecknas som ett Fiasko. Inte som en "massdemonstration".

Donkeyman anser att detta är ett klart exempel på felrapportering i media. För det kan väl inte vara så att rapporteringen styrs av journalisternas egna uppfattningar i frågan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Saknar du inte Stockholm?

Donkeyman sa...

Jodå. Men skall man tillbaka till Stockholm så måste man skaffa sig jobb och någonstans att bo. Och det känns inte så attraktivt att bo ute i betongen för att jobba i andra änden av Stan.