tisdag 21 december 2010

Midvinterblot

Kommande natt blir årets längsta. Vintersolståndet inträffar nämligen den 22.12 klockan 0038. Vilket är en god anledning till att festa. En betydligt äldre tradition än den som prästerna erbjuder om några dagar. Och mer trovärdig.

Vintersolståndet är den tidpunkt när Södra Halvklotet står i mest fördelaktig position i förhållande till solen. Och det Norra står i mest ofördelaktig. Vilket innebär att det är som mörkast.

Donkeyman firar inte Jul på "vanligt" sätt. Han håller sig till den urgamla traditionen med att fira "Midvinter". Eller att "Dricka Jul" som man också sade en gång i tiden. Man behöver inte vara hedning som Donkeyman för att inse att hela historien om Kristi Födelse på Juldagen är ren och skär fantasi. Det räcker med att känna till lite elementär Kyrkohistoria.

Det var nämligen så att när den Kristna kyrkan hade etablerat sig ordentligt började man att bestämma vissa väsentliga ting. Bland annat hade man ett prästmöte som kom fram till att Jesus Kristus var född på Juldagen. Detta ansåg man sig veta över 300 år efter att han levde. Hur som helst firades den första Kristna Julen år 336 e.Kr.

Självfallet var detta ett taktiskt spel. De Hedniska folken (Romarna till exempel) firade sin viktigaste högtid i samband med Vintersolståndet. Och skulle man få dem att byta religion så var det inte någon bra idé att ta bort deras viktigaste högtid. Så i stället "hi jackade" man Midvinterfesten och gjorde den till en Kristen fest.

Precis som man har försökt att "stjäla" Midsommarfirandet. Utan framgång som väl är. Det vill säga - i många länder, Norge till exempel, firar man Johannes Döparens dag. Medan Sverige och länderna runt Östersjön firar Sommarsolståndet.

Årets Jul blir en trist historia för Donkeyman. Förra året vid Jultid förlorade han sin sällskapsdam som det Norska hälsoväsendet tog livet av. Och denna Jul sitter han ombord i sin isbrytare med tvåsiffriga minusgrader och snön yrande "runt knutarna". Och minns. Egentligen skulle det varit en månads Jul- och Nyårsledighet. Men den "fryser inne".

Så "Midvinterblotet" i år får inskränka sig till en lite längre sittning på sjappet i kväll. Medan han minns sällskapsdamen men också hustrun som hälsovården tog livet av ännu några år tillbaka. Dock inte under Midvintern.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,