onsdag 3 mars 2010

Idioti

Donkeyman jobbar som bekant med hamnisbrytning den här vintern. Något som gör att tiden flyger iväg. Jobba, äta och sova går som en långdans och plötsligt har det farit iväg ett par veckor som han inte observerar att de ens har funnits.

Beslutsfattare och diverse politruker har informerat oss om att vi just nu upplever en "extremvinter". Samtidigt som statistiken säger att ur sjöfartens synvinkel har vi en normalvinter. Det extrema är att det har varit så pass många lindriga vintrar på senare tid. Något som gjort att en ny generation av ledare utan erfarenhet av vinter har tagit rodret inom industrin, sjöfarten och myndigheterna. Och då är det bekvämt att hänvisa till "extremväder".

Donkeyman har denna vinter i sin dagliga gärning upplevt en lång radda med beslut som har tagits av högt avlönade ledare. Beslut som i många avseenden gränsar till ren idioti. Men som i ett lite mer balanserat språk kan betecknas som dåligt övervägda.

Fast när Donkeyman läste dagens kvällstidning fick han läsa något som slår absolut allt. Och som inte över huvud taget har med vintersjöfart att göra. Men detta måste betecknas som den fullt genomförda galenskapen.

Arbetsmiljöverket har genomfört nya regler som gäller arbetstiderna för så kallade "minderåriga". Dessa innebär i korthet att "minderåriga" endast får arbeta 40 timmar i veckan. Och den som är under 16 år får bara arbeta 35 timmar.

Och det låter på något sätt rimligt. MEN - och det finns ett stort MEN. I den här tiden inkluderas den tid som tillbringas i skolan. Och som arbete räknas också mycket av det ideella arbete som ungdomar kan tänkas ägna sig åt.

En ungdom som frivilligt säljer lotter eller kanelbullar till förmån för sin idrottsförening utför arbete enligt lagens mening. En ungdom som sitter barnvakt utför också arbete.

Dessutom får inte den som är under 16 år arbeta efter klockan 20. Och den som är 16-18 får inte arbeta efter klockan 22.

MINA SVENSKA VÄNNER - TÄNK PÅ DETTA INNAN NI ANLITAR EN BARNVAKT. SKALL NI DRA PÅ KONSERT OCH FORTSÄTTA PÅ KROGEN TILL TVÅ-BLECKET SÅ BEGÅR NI ETT ALLVARLIGT LAGBROTT OM NI ANLITAR EN 17-ÅRIG BARNVAKT SOM HAR GÅTT I SKOLAN HELA VECKAN. (För övrigt får ni inte anlita 17-åringen ens om denne inte går i skola pga åldersreglerna).

Detta bekräftas av en högt uppsatt jurist i intervju i tidningsartikeln.

Visserligen har vi en borgerlig regering men Donkeyman luktar Sosse lång väg. Något så in i helvetes djävla förbannade korkat kan bara Sossar komma på. Och något så satans helvetes idiotiskt kan bara vår nuvarande Borgerliga regering komma på tanken att stödja.

Donkeyman förstår mycket väl alla som väljer att jobba svart och skiter i att stödja det nuvarande samhället. Vad kommer härnäst. Tvång för alla fotgängare att bära hjälm ifall det kommer en blomkruka ramlande från tredje våningen. Eller förbud mot att diska kaffekoppar i hemmet efter klockan 20 om du är under 18 år gammal.

Donkeyman är fortfarande upprörd trots att det gått många timmar sedan han läste artikeln. Och han tänker - vilken flax att inte Betongsossarna hade bestämt detta på den tiden som Donkeyman var 14-20 år gammal. Då hade han tvingats välja mellan att vara fattig eller kriminell. Men han hade den gången rätt att kombinera skola med arbete.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Westrobothnian sa...

Nu undrar jag om Du inte är lite ideologiskt förblindad eller nått? Sossarna skulle vara så machiavelliska att de genomför sin rabiata politik under en borgerlig ministär?! Det vore ju ett fullständigt underkännande av Fredrik Reinfeldt kapacitet om så vore fallet. Därtill skulle jag gissa att det här ett resultat av arbetstidsreglerna som EU har hittat på?

Tyvärr är idioti ibland bara ett utslag av välvilja - dessa EU-regler är säkerligen väldigt angelägna i länder där människor tvingats till absurda arbetspass. Med konsekvenser medicinskt, socialt och säkerhetsmässigt.

I landet bokstavstolkning ställs nu dessa regler mor ett väl fungerande framförhandlat system. Med känt resultat. Notera att det i ännu högre grad påverkar den reguljära arbetsmarknaden - helgarbetare kan t.ex. med det här få svårt att få sammanhängande ledighet JUST på grund av dessa regler...

I vilket fall kanske det här kan adderas till "extremvinterproblematiken" http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6722030.ab

Man hyr ut isbrytare under den tid på året då de behövts. :/