lördag 13 februari 2010

Norska spelen

Nu är det Vinter - OS igen. Donkeyman har följt alla tävlingarna sedan Squaw Valley 1960. En gång i tiden sade man "De Olympiska Spelen i Nordiska Grenar". Men i modern tid är det mer passande att säga "Norska Grenar".

Därför att Norskarna sopar hem det mesta av medaljer. Men det stoppar inte där. Det Norska folket är totalt odrägliga att ha att göra med så länge detta varar. Donkeyman vet. Han har bott i Norge i över 20 år och övervarat ett antal Olympiska Spel på andra sidan kölen.

Det räcker med en "normalvinter" utan OS. Från November till April sänder Norsk TV var lördag och söndag vinteridrott från klockan 09 till 18. Helg efter helg. Och det är nog bra och väl. Men deras kommentatorer hissar upp varje enskild tävling som om det vore en OS-final.

Den som har hört Sydamerikanska TV-kommentatorer vråla: Gooooooooooooooooooooooooooooool när ett eller annat fotbollslag gjör mål skall veta att det är småsaker jämfört med vad de Norska TV-gubbarna får till.

Detta OS är Donkeyman i Sverige på jobb. Och det är lika så gott. Därför att Norrmän i allmänhet går inte att umgås med under ett Vinter-OS. När medaljerna börjar regna ner över dem blir de högfärdiga, överlägsna, hånfulla och allmänt odrägliga. Så vi andra måste överge pubar, barer och allmänna platser. Och det finns inte något som säger att medaljregnet blir mindre den här gången.

De har också mycket att vänta på. Längdlöpning på skidor, Sprint på skidor, Alpint, Skridsko, Backhoppning, Nordisk kombination - you name it.

Men dessutom är de totalt likgiltiga för det som vi tycker om. Ishockey är något som inte finns. Donkeyman minns mycket väl 1994 när de sopade rent i Lillehammer. Hela landet hade stått stilla i flera veckor. Extasen var fullkomlig. Donkeyman hade deltagit i den allmänna festyran genom att se varenda tävling på storskärm på puben med halvlitrar i hand. Och han deltog i segeryran. Och visst var det kul.

Men så kom sista dagen. Med Hockeyfinalen mellan Sverige och Canada. Donkeyman gick på sin vanliga pub och skulle se den. Men de hade inte ens satt på TV:n. Han bad att få satt på storskärmen. Men fick till besked att det där var något som inte någon ville se på. Fast eftersom han var stamgäst så kunde man i nåder sätta på en enstaka TV - apparat i ett hörn. Och Donkeyman garanterar - han var helt ensam i det hörnet.

Det var så Donkeyman fick uppleva "Foppa - målet" som sedermera blev återgivet på frimärke.

Till Donkeymans Norska läsare: "Foppa" var i år fanbärare i Svenska truppen den här gången därför att han helt enkelt är den med de största meriterna i det gänget.

Till Donkeymans Norska läsare: Har ni hört namnet Zuccarello. Lägg det på minnet. Därför att han kommer att bli den som går längst i hela den Norska truppen. I vart fall den som kommer att tjäna de största pengarna. Mats Zuccarello Aasen spelar i det Norska hockeylaget. Donkeyman har sett 20 matcher med honom i år. En trollkarl. En artist. En person som kommer att gå hur långt som helst. En liten skit med en in i helvetes lång klubba. Som gör de mest otroliga saker med den. Synd bara att han är Norrman. Annars hade han blivit uppskattad efter förtjänst. Men nu kommer Norrmän flest inte ens att se hans matcher. Därför att hans idrott inte är något som man intresserar sig för där borta.

Donkeyman är glad i vinteridrott men det finns det som han tycker bättre om än andra ting. I ett OS är det två individuella tävlingar som han håller framför alla andra. Den ena är 10000 meter på skridsko. Den andra är 5-milen på skidor.

Men dess värre har 5-milen förstörts i moderna tider. Vem innerst inne i alla helvetes glödheta har funnit på att det skall vara gemensam start. En 5-mil skall gå i klassisk stil med individuell start på traditionellt sätt. Allt annat är ren och skär kulturskymning. Men numera är OS-femmilen en 49 kilometers sällskapsresa avslutad med en spurt som vem som helst ( läs Northug ) vinner. Fy för fan. De gamla hjältarna skulle ha varit chanslösa om de varit unga i dag. Donkeyman säger bara Wassberg - det var tider det.

Så Donkeyman koncentrerar sig på tre tävlingar. 10000 meter samt Tre Kronor och Damkronorna. Tänk vad häftigt det var i Turin. Först skulle vi se hur mycket Damkronorna torskade i semifinalen. Och så vann dom. Sedan fick vi se Tre Kronor slå Finnarna med Lidas kanonmål. Donkeyman glömmer aldrig sekvensen Sudden - Foppa - Lidas. Och när Lidas efteråt säger att han kände i hela kroppen att "det skottet sitter".''

Det kan Norskarna suga i sig. Något sådant får de aldrig uppleva.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: