fredag 5 februari 2010

Jordbävning, Religion och Politik

Det har varit jordbävning på Haiti med så många drabbade att det inte går att räkna till.

Samtidigt flockas honoratiores och media för att med egna ögon se skadorna. Eller för att visa upp sig för den församlade världspressen. Ett fenomen som vissa kommentatorer kallar för "katastrofturism". Bland dessa kan man notera vår djupt religiöse schlagersångerska Carola.

Donkeyman har också varit på Haiti. Många gånger. Och på bägge halvorna av ön. Som egentligen heter Hispaniola och som består av två små stater, Haiti och Dominikanska Republiken. Öns moderna historia kan sägas börja med Christoffer Colombus som dök upp år 1492. Något som minst sagt förändrade ön. Inte minst därför att Spanjackerna bara behövde ungefär 25 år för att i det närmaste utrota ursprungsbefolkningen. Vilket får anses som en logistisk bedrift med den tidens hjälpmedel.

Befolkningen har sedan dess invandrare. Varav de flesta var högst ofrivilliga sådana. De korsade Atlanten som last på den tidens handelsfartyg. Inlåsta och slagna i kedjor.

Tre kolonialmakter har haft stort inflytande på ön: Spanien, Frankrike och USA. Och historien är en enda lång berättelse om invasioner, inbördeskrig, revolutioner, ockupationer och allehanda andra oroligheter. Och de styrande har varit diverse kolonialherrar, diktatorer och "God Knows What". Men den stora mängden av de styrande har inte varit några snälla och hyggliga typer som har ställt upp för befolkningens välfärd om man så säger.

Den här ön har verkligen gått igenom mycket och dess historia är minst sagt komplicerad. Donkeyman orkar inte ens ytligt försöka beskriva den här soppan. Och han har bara ytlig kunskap om det hela.

Däremot har som sagt Donkeyman varit på bägge halvorna av ön. Men inte som turist. Inte ens som katastrofturist. Han har varit där i jobbet. Vid ett antal tillfällen. Och dragit slutsatsen att Haiti har något gemensamt med vissa andra platser som till exempel Nigeria, Zaïre (som numera heter Congo igen) och liknande platser.

På vanlig hederlig bondsvenska är det här ett så kallat sk****tland. Som så länge man kan minnas har styrts av sådana gubbar som "Papa Doc", "Baby Doc" och andra i samma kaliber. Och nu när världens församlade dåliga samvete skickar mängder med hjälp är det inte svårt att räkna ut vilka som "cashar in". Det finns stor flock med grabbar som gör grova kulor i dessa tider.

Vad man skall göra för att få ordning på en sådan plats är inte lätt att säga. På grannön hade man en liknande situation men sedan Fidel dök upp förändrades allt. Till ett högt pris men fanen vete om inte till och med diktaturen på Cuba är bättre än diktaturerna på Haiti.

Men nu har Carola kommit med lösningen på den här soppan. Hon har nämligen läst Bibeln och vet att detta är ett tecken på att den yttersta dagen är nära. Och då spelar det ju inte så stor roll längre vem som sitter vid makten och hur han agerar. Och Haitierna är väl benägna att hålla med Carola för de har väl i praktiken levt nära den yttersta dagen i hundratals år.

Men även vår västliga kultur har genom århundradena varit fylld med folk som anser sig veta att den yttersta dagen är nära. Somliga har till och med räknat ut exakt när den skall äga rum. Hur som helst är domedagsprofeterna ense om att den dagen skall de rätttroende komma till paradiset medan alla andra skall drabbas av de mest förfärliga händelser.

Dessutom finns det folk som har haft större målsättningar än att bli schlagerdrottning som har haft liknande tro. Förra årets vicepresidentkandidat Sara Palin har också varit ledande företrädare för en sådan sekt. En sekt som hade funnit ut att paradiset befann sig i hennes hemort Wasilla, Alaska. Sålunda skulle de goda människorna (=de som trodde som henne) samlas i Wasilla på den yttersta dagen medan resten av världen gick under. Och den människan var alltså nära att stå ett hjärtslag eller en skandal från världens viktigaste ämbete.

Det intressanta är att Bibeln är så omfattande att man faktiskt klarar av att bevisa i princip vad som helst med hjälp av den. Fast det ställe som Carola tänkte på låter så här i Svensk version. Det handlar om när Jesus och lärjungarna satt på Oljeberget och han undervisade dem:

"När han sedan satt på Olivberget och lärjungarna var ensamma med honom kom de fram och sade: "Säg oss när det skall hända. Och vad blir tecknet för din återkomst och för tidens slut?" Jesus svarade: "Se upp så att ingen bedrar er. Många kommer att uppträda under mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall bedra många. Ni kommer att få höra stridslarm och krigsrykten. Se till att ni inte låter skrämma er. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet. Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det blir hungersnöd och jordbävning på den ena platsen efter den andra. Allt detta är början på födsloverkarna". (Matt 2-8)

Det som Carola och andra domedagsprofeter läser är de sista raderna om hungersnöd och jordbävning. Men jag tycker att stycket på raderna 3 och 4 är mer intressanta. Där Jesus påpekar att det kommer att dyka upp många falska domedagsprofeter som kommer att lura folk. Sådana som Palin och Carola. Men Donkeyman är inte någon teolog. Han är hedning och tycker att Ragnarök är häftigare än Domedagen.

Men Carola och Sara Palin är bara småtterier jämfört med den spänstiga tolkning av yttersta dagen som "Korpelasekten" hängav sig åt. Den har sitt namn från Toivo Korpela som kom från Vasatrakten i Finland. Han ägnade sig åt att driva väckelserörelse bland Laestadianerna i Norrbotten. En rörelse som blev känd för att församlingen gärna om i religiös extas varvid man dels hinkade i sig rejält med brännvin men också hängav sig åt sexuella orgier.

Hur som helst klarade man av att räkna ut att den yttersta dagen skulle äga rum den 24. Juli år 1937. Då skulle profeterna (=predikanterna) upptas till himlen och en silverark skulle komma flygande. Den skulle först landa i Kiruna och sedan i de olika byarna där de trogna bodde. Dessa skulle hämtas av silverarken som sedan skulle flyga till Det Heliga Landet där de skulle samla ihop 144000 personer från Israels olika stammar. Sedan skulle den här skaran utgöra befolkningen i paradiset.

Eftersom de troende inte skulle ha någon nytta av sina jordiska ägodelar hjälpte profeterna till med försäljningen av deras världsliga tillhörigheter. Korpela själv reste till Finland för att ordna sina affärer (tillsammans med medlen från försäljningen) medan de troende iklädde sig vita särkar och gick upp på Gällivare - Dundret för att invänta silverarken.

Inte f****n dök det upp någon silverark.

Flighten kanske administrerades av något av moderna tiders transportföretag som SAS eller SJ. Hur som helst var den kancellerad. Och det skapades underlag till många goda historier som Donkeymans moder (som var från Tornedalen) berättade med glimt i ögat.

Donkeyman tror alltså inte att jordbävningen på Haiti hade något som helst med den yttersta dagen att göra. Han tror att det var en jordbävning av många. Som har kommit med jämna mellanrum i tusentals år. En jordbävning som ger stora möjligheter till business hos en liten överklass och deras hantlangare. Han tror också att en avsevärd del av de pengar som samlas in här på hemmaplan kommer att gå åt till "administration" redan innan de skickas vidare.

Kort sagt - ganska lite av det som sänds i hjälp kommer i realiteten att gå till de drabbade. Och Haiti kommer ganska snart att vara bortglömt. En ny diktator kommer till makten och allt återgår till det vanliga. Det vill säga samma kaos som har rått i snart 500 år. Därför att det sker inte någon som helst förändring av strukturerna i den här nationen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

tommy sa...

amen! ;-)

Westrobothnian sa...

Som vanligt ytterst läsvärt!