måndag 13 juli 2009

Valtips

Donkeyman skall sticka ut näsan ännu ett steg och tippa det kommande Norska valet två månader i förväg. Ett tips som möjligen färgas av lite önsketänkande.

De tre stora
Arbeiderpartiet
Donkeyman tror att den Norska socialdemokratin (till skillnad mot den Svenska) kommer att göra ett skapligt val. De blir det största partiet, till stor del på bekostnad av samarbetspartnern SV. Samtidigt är de långt ifrån forna tiders höjder. Kan man upprepa förra valresultatet skall man nog vara nöjda.

Fremskrittspartiet
FrP kommer att bli en stor vinnare av valet. De blir antagligen ungefär lika stora som AP. Regeringen är inte särdeles populär och många vill ha förändring. FrP är det enda partiet som aldrig har suttit i regering. De har däremot gjort det väldigt bra som ledare av kommuner. De "traditionella" partierna har i stor utsträckning förbrukat sitt förtroende. Många väljare kommer att tänka "Låt dem få chansen - det kan i vart fall inte bli värre". Dessutom kommer de att bli utsatta för en mängd med ojuste smutskastning från de andra partierna något som enbart retar upp "vanligt folk".

Høyre
H och FrP har till stor del samma väljarmassa. Sannolikt kommer en stor del av denna att gå till FrP för att ge "köttvikt" åt en borgerlig regering. H kommer som god trea men blir betydligt mindre än de två stora partierna. Efter valet kommer H att tvingas till ett vägval, skall man svänga mot höger och konkurrera med FrP eller skall man göra som deras svenska systerparti moderaterna och svänga in mot mitten. Det Svenska partiet har ju till stor del övertagit högersossarnas utrymme i politiken. Med stor framgång.

Småpartierna

KrF

är ett parti som "folk flest" är grundligt trötta på. I takt med samhällets modernisering blir konservativa kristna värderingar mindre och mindre gångbara. Just den här tröttheten är nog ett av skälen till att så många röstade röd/grönt förra gången. Den gången var den politiska situationen sådan att oavsett vilket borgerligt parti man röstade på så var det i praktiken liktydigt med en röst på KrF. Nu när folk är trötta på de röd/gröna går de borgerliga rösterna längre till höger. De kommer att balansera någon stans runt spärrgränsen.

Venstre
har antagligen skjutit sig själv i foten. Å ena sidan är man ett stabilt klassiskt borgerligt parti. Å andra sidan har man effektivt blockerat möjligheterna till en borgerlig regering genom att förklara FrP som parias. I detta val är en röst på V liktydigt med en röst på AP. Folk är inte dummare än att de förstår det och straffar Venstre hårt. De hamnar också runt spärrgränsen.

Senterpartiet
är duktiga politiska hantverkare som "får ut väldigt mycket" av ett litet antal mandat. Partiet har utvecklats till ett konservativt parti på gränsen till det reaktionära. Man önskar helst vrida klockan tillbaka till en tid som var mycket behagligare och stoppar varje form av förändring i samhället. De hamnar runt spärrgränsen men valsystemet gör att de får fler mandat än vad som deras röstetal motiverar så de räddar sig.

Socialistisk Vensterparti
Sedan AP vred sig åt vänster och SV vred sig åt höger har de i stort sett sammanfallande åsikter med AP. Därefter har partiet varit pudel åt AP under fyra års regeringsinnehav. Varför skall man rösta på kopian när man kan rösta på originalet. Speciellt om det är tvivelaktigt ifall kopian får så många mandat så man riskerar att rösten i praktiken blir bortkastad och innebär en försvagning av AP. De hamnar runt spärrgränsen.

Rödt
har gjort sig lite mer rumsrena och intar det tomrummet på politikens vänstersida som SV lämnat efter sig. De får ett eller två strömandat och blir ett effektivt stödparti åt AP.

Regering
Inget av de två uppenbara blocken KrF-H-FrP eller SV-AP-SP kommer att få egen majoritet. Det blir borgerlig majoritet. Denna gång inte bara i antal röster utan även i antal mandat. KrF accepterar att samarbeta med FrP men det kan inte Venstre göra.

Venstre drömmer om ett centerblock typ SP-V-KrF-H men denna koalition har i bästa fall 25% och det är alldeles för tunt för att regera. Resultatet blir därmed antingen en ny koalition AP-SP-V-KrF eller en ren AP-regering. Och detta är vad Donkeyman tror kommer att ske.

Grundtips: Minoritetsregering för AP

Önskeresultat:
Donkeyman hoppas att ett par av småpartierna "åker ur". Deras stabila väljarbas minskar år för år så det kommer att ske förr eller senare. De första som ryker blir hans favoritantipati som är KrF. Det vore bra för nationen Norge om något av de reaktionära partierna SV eller SP också fick respass men det är knappast realistiskt. SP räddas av valsystemet och SV har starkt stöd i akademiska kretsar. Största hotet mot SV kommer sannolikt från Vänster i form av R.

Donkeyman har inte tillräcklig insikt i den Norska valmatematiken för att veta vad som blir följden av om ett eller annat av de här partierna försvinner men det kan mycket väl tänkas få dramatiska följder för valresultatet. Det är ju inte helt och hållet proportionellt val av samma typ som i Sverige. Det vore onekligen intressant att veta vart deras mandat tar vägen om de skulle "ramla ur".

Läs även andra bloggares åsikter om

1 kommentar:

Jill sa...

Tror ikke det blir store overaskelser med årets valg. FrP står vel alltid sterkt på målinger, men klarer ikke helt å vise det samme når valget er en realitet. (Og jeg tror de passer best som et opposisjonsparti.)


Godt å se livstegn fra deg.

*klem*