söndag 19 juli 2009

Förbrukarmakt

Den Canadensiske countryartisten Dave Carrol har gått genom spalterna i världens tidningar på senare tid.

Bakgrunden är att en flygtur med United Airlines från Halifax till Nebraska. Vid uppehåll i Chicago såg han genom flygfönstret hur hans gitarr blev behandlad vårdslöst av de som lastade flygplanet. Och vid framkomsten kunde han bara konstatera att den värdefulla gitarren var skadad.

Det kostade motsvarande 8000 kronor att få den spelbar igen. Något som inte United Airlines ville ersätta. Efter ett år av skriftväxling utan framgång tröttnade Carrol och producerade musikvideon United Breaks Guitars. Samt lade ut den på "You Tube". Där har den haft flera millioner med visningar och uppmärksammats i många dagstidningar världen runt. Så också i Sverige där Dagens Nyheter nyligen hade en artikel.

Videon kan man se på denna länk:United Breaks Guitars

Resultatet blev att United erbjöd sig betala de 8000 kronorna men nu tackade Carrol nej. Däremot lovade han att producera tre sånger till om flygbolaget, göra Video till dem samt lägga ut dem på "You Tube" så att alla kan se vilken sorts flygbolag United är.

En annan effekt av det hela är att andra flygbolag har erbjudit honom gratis resor, hans skivförsäljning har mångdubblats samt att gitarrtillverkaren erbjudit två gratis gitarrer.

Men intet är nytt under solan. Povel Ramel lagade för si så där 50 år sedan en låt med texten "Titta jag flyger". Där han drabbades av att få bagaget utspritt över världen. Men den har jag dess värre inte funnit på nätet.

Donkeyman drar sig till minnes ett liknande fall i Stockholm för många år sedan när en köpare av en Peugeout upptäckte att bilen redan efter kort tid var full av rost. Peugeot vägrade att byta ut bilen så han tillverkade en stor reklamskylt på taket med texten: "Varning. Peugeot Rostar". Så målade han pilar på bilens sidor som pekade ut rosthålen. "Rost Här ------->".

Efter att ha kört runt med bilen i centrala Stockholm nappade press och TV. Och Peugeot mjuknade.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

När den inte gick att köra längre parkerade han den på Norr Mälarstrand, där stod den i flera år med skylten "peugeot rostar" på taket.

Anonym sa...

Hm.. Norra Stationsgatan var det väl?

Anonym sa...

Hm.. Norra stationsgatan var det väl?