söndag 4 november 2012

Söndagfrukost

Nu sitter Donkeyman framför "komputtorn" uppe i "Donkeyman Towers" på taket av Downtonwn Tromsø. Han är återkommen efter en arbetsvecka uppe vid Nordkap. Närmare bestämt i Honningsvåg. Men det blev en trevlig resa med "Polarlys" på Nordgående och "Nordlys" på Sydgående.

I dag är det Söndag och traditionen tro har Donkeyman avnjutit en väl tilltagen portion med Bacon och Ägg. Väl sprödstekt bacon skall kanske tilläggas. Samt några andra tillbehör. Detta enligt gammal sjömanstradition. Den Hökare ute till sjöss som inte serverar Bacon och Ägg till Söndagfrukost blir kölhalad alternativt rullad i tjära och fjäder. Det är en tradition som är lika stark som den Svenska Torsdagstraditionen med Ärtsoppa med Fläsk och sedan Pannkakor. Eller den Norska motsvaritheten med Ärtor, Salt Kött och Fläsk. Bägge rätter som kräver pilsner och dram.

Men livet är inte enbart paradis. Förr hände det att Donkeyman i ett anfall av latskap gick ut på Söndagmorgon och åt Söndagfrukost på något av stadens hotell. Men det går inte längre därför att det har hänt något mycket märkligt på Norska hotell.

En hotellfrukost i alla civiliserade länder består bland annat av en myckenhet av bacon som man bara fritt förser sig av. Men för ett par år sedan började Thon-hotellen med att servera baconet i reducerad form. Man ställer fram ett fat med stekta ägg (speilegg). Ovanpå varje ägg ligger en (1) skiva med sladdrigt bacon.

Ganska snabbt tog alla andra efter denna okultur. Rica-kedjan var blixtsnabba när det fanns pengar att tjäna. Numera är det länge sedan jag fick bacon till frukost på något som helst Norskt hotell. Till och med privathotell som Fjordhotellet i Vestnes, där Donkeyman bodde en del i våras i samband med en dockning på Aas Mekaniske, hade tagit efter detta.

Och nu har också Hurtigruten förfallit till denna låga nivå. Hurtigruten som alltid varit en bastion för god kokkonst med generösa portioner och vällagad mat. Donkeyman serverades alltså just dessa förb*** speilegg med en enda sladdrig baconskiva över.

Donkeyman kan bara se ett enda skäl till detta förfall.......................

De Norska bönderna har lyckats med att driva upp priserna på fläskkött till en sådan nivå att det helt enkelt "blir för dyrt" att servera en klassisk frukost med frikostligt med bacon. (Det är för övrigt inte bara baconet som man snålar in på och ersätter med billigare lösningar, men det är en annan sak). Medan man inom EU-området har betydligt billigare priser, samtidigt som kunderna nog är lite mer krävande än Norrmän.

Och jag vet precis hur hotellnäringen kommer att försvara sig ........................

Det är inte hälsosamt att äta för mycket fläsk. Alltså har man reducerat fläskinnehållet på frukostbordet som ett led i hotellets miljöpolicy.

Men på Hurtigruta bad jag kyparen att komma med bacon och då fick jag en stor skål med perfekt sprödstekt vara. Till mina bordsgrannars stora avundsjuka.

Därför är Donkeyman hänvisad till att inhandla det svindyra Norska Baconet på kolonialen eller hos slaktaren. Men då uppstår ett smakproblem. Varför i hela helvete finns det över huvud taget inte salt i baconköttet. Och varför skall det färdigskurna baconet vara skuret i så tunna skivor att man det inte går att hantera.

Samt slutligen - vad har den stackars grisen haft för levnad. Den är ju så mager att den inte innehåller fett. Och den saknar totalt fettrand. För att inte tala om att man faktiskt måste tillsätta fett i pannan när man skall steka bacon för att det inte skall brinna upp. En så utsvulten gris borde vara ett fall för Djurskyddet.

Och vilka häftiga varumärken. Donkeyman köper ibland några paket med "Skogsbacon". Och undrar var gång - vad fasen har skogen med baconet att göra. Växer det kanske på träd. Nu skall Donkeyman gå till puben och dricka söndaglunch samt läsa "Dagens Text". Som består av Söndagens VG och Dagbladet vilka i grunden är förtäckta veckoblad med merparten skrivet för flera dagar sedan.

2 kommentarer:

Johan sa...

Jag tror att det norska fläsket är av sekund kvalitet! Jag har aldrig i mitt liv köpt bacon som krävt att man häller fett i pannan innan stekning. Däremot är jag helt ense vad gäller tunnheten - de är nästan genomskinliga! Stekfläsk är ofta att föredra, tycker jag.

Anonym sa...

Lite konstigt att lämna en kommentar till ett så pass gammalt inlägg, men den norske hotellmogulen Petter Stordalen bestämde sig under hösten 2015 att sätta ned foten även i Sverige och uppmuntrade alla sina hotell att omedelbart sluta servera Bacon och prinskorv i sina frukostar. Det är ett avslutat kapitel hos oss lät han föra ut i media. Efter en dryg vecka och (troligen en rad avbokningar) var godsakerna tillbaka på menyn. Gästerna hade sagt sitt.. vet inte hur det är med frukostar i Norge nu anno 2016 men hoppas att du kan få möjlighet att käka bacon med ägg åtminstone någonstans??