torsdag 23 juni 2011

Midsommar (och snart Jubileum)

Donkeyman firar i år sin Midsommar i Skelleftehamn i NordSverige. Hans isbrytare "Kämpe" står på land hos Ursvikens Varv. Och Donkeyman har efter moget övervägande beslutat att stanna ombord över helgen. Medan kamraterna har åkt "hem till sitt" när varvet höll helg vid lunchtid i dag. Men Donkeyman har ett välförsett kylskåp.

I morgon skall han sova "länge som f****n" på morgonen. Sedan skall det kokas färskpotatis och läggas upp matjessill med gräddfil och gräslök. Så skall det dukas upp på däck (om vädret tillåter) och serveras med lilla nubben och stora pilsnern. Så skall det bli "jordisar" med grädde och socker (om det behövs). Med lilla nubben och stora pilsnern. På sena eftermiddagen blir det firande på den närbelägna båtklubbens restaurang. Så det går inte någon nöd på gamla gubbar.

Men dagens artikel skall handla om Sveriges Nationalsång. Jag menar den riktiga Nationalsången. Eftersom det i morgon är Sveriges riktiga Nationaldag. Som om rätt hade varit rätt skulle ha ägt rum i tisdags. Men hur som helst - Donkeyman gör som de allra flesta andra Svenskar. Låt nationalisterna och högern vifta med sina flaggor den 6.Juni. Så tar vi andra och firar på den riktiga dagen - Midsommarafton. Som Broderfolket i Öster gör.

Ägna nu kvällen åt att läsa om den mest kända av alla Sommarens Sånger (möjligen undantaget "Helan Går"). I dessa dagar är det nämligen 80 år sedan som Sveriges Nationalsång. Eller i vart fall Roslagens Nationalsång skrevs. Detta är historien:

Första Söndagen i Juli år 1931 höll "Pelarorden" sitt sommarting på Håtö Svansar. Detta är två små öar som ligger utanför Håtö på Rådmansölandet. Här hade (och har än i dag) "Pelarorden" sitt klubbhus och håller en  del av sina fester.

Vad är så "Pelarorden"? Jo, det är en förening som bildades år 1892 med syfte att vara en sällskapsklubb för skärgårdsälskare. Utomstående säger - en förening för att arrangera "fylleslag". Medlemmar är både sommargäster och skärgårdsbor. Antalet är begränsat till 200 och när någon medlem "faller ifrån" väljs en ny in. Efter förslag och rekommendation från andra medlemmar.

Pelarorden har genom åren haft många kända medlemmar. Listan kan göras hur lång som helst men bland konstnärerna kan nämnas Albert Engström, Vilhelm Moberg och Anders Zorn.

Hur som helst. Nu var det Första helgen i Juli år 1931 och Evert Taube skulle väljas in som medlem. Han seglade den långa vägen från sitt "Sjösala" upp till "Calle Schewens Ö", dvs "Håtö Svansar". Nu har det sig så att varje ny medlem skulle efter förmåga bidra med något till Orden. Godsägare Carl von Schewen på Håtö Säteri skänkte till exempel just "Håtö Svansar" som klubbens tillhåll. Medan byggmästare Schmidt från Stockholm skänkte ett klubbhus att ställa på klubbholmarna. Och så vidare ...

Vad skulle så en fattig sjöman och trubadur som Evert Taube bidra med? Jo, han skrev en dikt. En dikt som han skrev under första nattens festande på ön. Läser man texten ordentligt så är det inte något mindre än ett poetiskt reportage över vad han upplevde den natten. Därför sträcker sig dikten från skymning till morgon. Den var också klar på morgonen efter en natts diktande.

Pelarordens ö - "Calle Schewens Ö", eller "Håtö Svansar" är förbjudet område för utomstående. Det finns en tillsynsman som kör bort varje besökare. Men Donkeyman har faktiskt varit där. Han har också fått en ordentlig sightseeingtur på ön (som egentligen är två öar) och har fått komma in och se det hemliga klubbhuset.

Men det var inte Donkeymans förtjänst. Det kan han helt och hållet tacka Norges gamle dragspelskung Gudbrand Paulsen för. Gudbrand som avled för ett par år sedan i en ålder av 80+ var Norges mest kände musiker i början på 1950-talet. Han hade hela 47 direktsända Radiokonserter i NRK. Vilket är ett mycket högt antal.  Och hans instrument var dragspel. Även om Gudbrand egentligen var klassisk dragspelare så kunde (och älskade) han även populärmusik. Och när Gudbrand var 65 så tog Donkeyman med sig Gudbrand och dragspelet till Stockholmstrakten.

Vi for runt och såg på motiven för Evert Taubes diktning. Och vännen "Stickan" Eriksson på Gräddö körde oss runt i sin båt. Så gick vi till "Calle Schewens Ö". Men både "Stickan" och Donkeyman varskodde Gudbrand att vi blir bortkörda direkt men du får åtmindstone se platsen från sjön.

Mycket riktigt - vi lägger till och tillsynsman kommer i full fart. Då säger "Stickan" att vi har med oss en dragspelare som kommer ända från Tromsø för att se på "Calle Schewens Ö". Tillsynsman drar på munnen och säger: "Spela Calle Schewen - är du bättre än vanliga amatörspelare så får ni komma i land". Och Gudbrand hängde på sig spelet. En sak är säker - är man mästare på Frossini och liknande så är inte Evert Taube några stora problem. Och Gudbrand körde hårt. Och drog ett par "bonuslåtar" också.

Med resultat att tillsynsman blev helt tagen och sade: "Det var som f*****n, Det var det dj*****ste". Han tog av sig mössan och sade: "Välkommen i land. Det är en heder att få visa en sådan dragspelare allt som finns att se". Så visade han oss det hela. Inklusive Calle Schewens Äng med vålmat hö och allt annat. Bord och bänkar som står utanför som en liten festplats är samma som den gången för 80 år sedan.

Gudbrand och vi andra blev helt tagna. Det var ett STORT ögonblick i allas våra liv. Och Gudbrand fick se både Hövålmar och Martallar. Samt fick smaka på Kaffe med Kron.

När det gäller själva låten så kan man berätta att efter festen så tonsatte Evert Taube dikten och spelade in den. Men skivan blev inte någon storsäljare. Inte förrän den tidens schlagerkung Sven-Olof Sandberg fick tag i den och gjorde sin inspelning.  Sedan dess är den en storschlager. Som är den riktiga Svenska Nationalsången. Därför att den Riktiga Svenska Nationaldagen är Midsommardagen och det går inte att fira Midsommar utan "Calle Schewens Vals".

LYSSNA:

Evert Taube http://www.youtube.com/watch?v=bmr-mhXs0p8

Sven-Olof Sandberg http://www.youtube.com/watch?v=xZvIQEXqr64

Sven Bertil Taube http://www.youtube.com/watch?v=E2zmi20q8cw

LÄNK:
Jag konstaterar att en av mina Favoritbloggare Sossepolitikern Erik Laakso också har skrivit om Midsommaren i kväll. Jag kan bara inte undanhålla er den tekten:http://eriklaakso.voltaire.se/?p=1635

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

BP sa...

Trevlig midsommar Donkeyman! Intressant läsning som alltid.

På Misida är Linjeaquaviten och Mannerheims snaps på kylning men det vågar man väl inte säga att det finns båtar där gänget tar sig en rackare till sillen...