måndag 22 februari 2016

Politiska skalor

Donkeyman bara njuter numera. Det har gått ungefär en månad sedan "Soldagen" och vi har redan fullt dagsljus mellan 07 och 17. Och det går snabbt framåt. En månad till så är det ljust till långt ut på kvällarna och två månader till så är det ljust dygnet runt.

Dessutom har vi så långt haft en särdeles civiliserad vinter. Ett par veckor med snö och runt 10 minus, resten har legat runt nollan och nederbörden har lyst med sin frånvaro. Både i fast och flytande form. En del blankis på gator och gångbanor men inte värre än man kan hantera det.

I omvärlden sker ting i en rasande fart. Vem som är skurk och vem som inte är skurk i den Irakisk- Syriska soppan är sannerligen inte lätt att reda ut. Kanske verkligheten är sådan att ett gäng med skurkar håller på att bekämpa varandra. Medan den vanliga hyggliga människan kommer i kläm och blir lidande alldeles oavsett vilken regering eller vilken "movement" som håller just deras område.

Här i Europa sker saker och ting lika raskt. Nya staket byggs upp runt land efter land och EU framstår som tandlöst och dåligt handlingskraftigt. Ungefär som de olika Svenska regeringarna framstod ända till sent i höstas när man plötsligt slog till med en mängd med åtgärder. Åtgärder som till stor del upplevs som dåligt genomtänkta och med tvivelaktig effekt. Här kan vi snacka om att vända på en femöring. Sådant som i somras betecknades som rasism, fascism och det som värre är blev plötsligt helt PK. Det är sannerligen inte enkelt att hänga med i politiken längre.

I många år har man filosoferat kring att den klassiska vänster- högerskalan inte längre är det bästa sättet att klassificera politiken. Det har kommit många olika förslag till flerdimensionella skalor och Donkeyman har i ett par år använt en skala som baserar sig på konservativa kontra reformvänliga. Då blir skalan ungefär så här:

V- MP- S- SD- C- KD- M- FP
 

Problemet ligger i att klassificera partier som S och M eftersom de i många avseenden är delade i ett par fraktioner och partiets politik beror på vem som för tillfället har hegemonin. Inom Sosseriet är det just nu den partiskolade politiskt korrekta storstadsmiljön som styr medan den klassiska industri och småstadsmiljön står vid sidan. Inom Moderaterna håller "de nya moderaterna" på att förlora makten till förmån för de mer klassiska konservativa krafterna. Det samma gäller i högsta grad även MP som i praktisk regeringspolitik ligger långt från det "Gröna Samhälle" man drömde om för bara några år sedan.

Men skall man förstå dagens politik så kanske man skall klassificera efter en helt annan skala. Just nu är det nog mer givande att beskriva åsikterna som:

Internationalister kontra Nationalister
 
Donkeyman har i alla år varit Internationalist och är så än i dag. Han tror på övernationellt samarbete och tror att EU är vägen framåt, även om det finns en hel del uppförsbackar utmed den vägen.
 
Samtidigt har Invandringskrisen (Donkeyman vägrar att kalla det Flyktingkris även om en hel del, men långt från alla, av Invandrarna också är Flyktingar) givit ny ammunition till att låta Nationalismen sticka upp sitt fula tryne igen.
 
Men det finns många märkligheter.
 
Vänstersidan i övriga Europa är Internationalister men önskar ett reformerat EU. Medan vänstersidan i Norge och Sverige är Nationalister.
 
Den yttre högersidan både i Europa och Skandinavien är Nationalister och gör gemensam sak med den Skandinaviska vänstern. Det är också ganska intressant att de flesta i den gruppen har Ryssland under president Putin som ett föredöme för politiker som arbeatar för sitt folks bästa.
 
Gemensamt för både Vänster- och Högernationalister är att man helst ser att EU rasar samman. Den dagen skall "Paradis" uppstå och alla skall leva lyckliga bakom sina taggtrådsstaket i all framtid. Det är ju trots allt vårt eget staket och inte grannens.
 
Samtidigt har vi påfallande många Nationalister som tycker att det är helt ok att gå med i NATO och att samarbeta än mer intimt med USA. Trots att det innebär överstatliga ting av liknande karaktär som EU.  
 
Ser vi sedan till våra egna partier så är en del kluvna i de här frågorna. Men det är inte så enkelt eftersom flera av partierna inte agerar rätlinjigt utan snarare efter modellen: "Än slank han hit och än slank han dit och än slank han ned i diket."
 
Skall man göra en partiskala i dimensionen Internationella kontra Nationalister hamnar vi i en situation med S och H nära varandra på ena sidan och V och SD tillsammans på den andra. 
 
 



3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Jag skulle nog inte kalla vänstern i Sverige för nationalister. Man identifierar förvisso nationalstaten som en social konstruktion man inte lättsamt kan avskaffa, utan måste arbeta inom, till skillnad från förr då man snarast möjligt ville göra sig av med den.
Synen på EU är enkel, EU:s konstruktion som sådan är ju mycket odemokratisk och dessutom mycket svår reformera. Därför menar man att det är bättre att riva ner och bygga upp på nytt.
Generellt är man förvisso negativ till överstatliga lösningar och föredrar mellanstatliga dito. Men helt ärligt hade man nog accepterat viss överstatlighet, så länge den är ordentligt demokratiskt förankrad(till skillnad från EU).

/Petter

Anonym sa...

Snälla Donkeyman, vi vill läsa lite om hur du upplever allt som hänt och händer i sommar, hur du tacklar världsproblemen, vad du tror händer på OS, vad du tror händer i regeringen i höst och vad du dricker och röker.. snälla ge oss en uppdatering..

/Mäster Anders

Anonym sa...

Befinner mig som en turistande Skelleftebo i Tromsö. Tittar nyfiket på alla sjapp och undrar vilket du skulle sitta på i kväll. Hade gärna delat en öl och diskuterat världshändelserna. Det är förunderligt hur ointresserade människor kan vara av det senare...