fredag 27 mars 2009

Fotbolltränaren

Ända till härom dagen har Donkeyman missat att en av de "stora" tränarna i Svensk fotbollshistoria har kilat vidare. En person som Donkeyman mycket väl minns från sin ungdom.

Donkeyman tänker på Antonio Duran som dog den 11. Januari i år. Han föddes 1924 på Spanska fastlandet men växte upp på Tenerife. Fotbollen blev hans yrkesbana och han spelade i bland annat Cordoba, Atletico Madrid och Oviedo. Under perioden i Atletico Madrid spelade han ihop med den Svenske stjärnan "Garvis" Carlsson.

Det föll sig inte bättre än att "Garvis" hade en Svensk barnflicka vid namn Ulla som ganska snart blev fru Duran.

Den unga familjen flyttade till Sverige i början av 1950-talet och Antonio Duran startade en karriär som tränare. Han gick igenom följande klubbar: Wifsta/Östrand, Sandvikens IF, Åtvidaberg FF, Malmö FF och Djurgårdens IF.

De största framgångarna vann han i Malmö FF som han förde till 4 SM Guld och 2 Silver. Durans främsta inspirationskälla var den legendariske Argentinaren Helenio Herrera som han hade haft som tränare och lärare i Atletico Madrid. I många avseenden var Duran banbrytande i Svensk Fotboll. Bland annat ställde han mycket stora krav på spelarnas fysik vilket var ovanligt den gången. Han förmedlade en spelstil som var starkt inspirerad av Brasilien och den 4-2-4 formation som de spelade på den tiden.

Men historien om Antonio Duran har även en helt annan dimension som dess värre de flesta nekrologskrivarna i våra tidningar har missat. De allra flesta har varit strikt fotbollsmässiga och därmed missat hans sjukdomshistoria. Durans tränarkarriär blev nämligen inte så lång som den borde ha varit. Redan 1975, dvs som 50-åring, drabbades han av en hjärnblödning som läkarna var säkra på att han inte skulle överleva. Men mot alla odds levde han ändå vidare. Och fick leva ända till han avled som 86-åring. Men han hade svårt att tala och att minnas.

Under hela hans 36 år långa sjukdomstid vårdades och stöttades han av sin hustru Ulla som han alltså var gift med i över 60 år. Det är i vår moderna tid något helt enastående och ovanligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: