Jonathan Wilson
Inverting the Pyramid
A History of Football Tactics
Orion Books, London (2008)
ISBN 978 0 7528 8995 5 (Hardcover)
Åter har Donkeyman läst en bok som hamnar på hedersplats i biblioteket. Detta är helt enkelt den bästa bok om fotboll som han någonsin har öppnat.
Då skall sägas att Donkeyman är gammal elittränare i Bandy och älskar taktik, formationer och coachning. Att fördjupa sig i lagspelets intrikata mysterier är själva idrottens själ hos honom. Donkeyman ställer sig alltid frågan: Varför blev det mål och Varför gick det som det gick? Till en grad som irriterar omvärlden.
Den här boken ger den historiska bakgrunden. Hur fotbollens taktik har utvecklats genom 150 år.
De första raderna i boken säger ganska mycket om fortsättningen. En grupp journalister diskuterar Englands taktik under Euro 2004. En Engelsman säger: "What's the difference. They're the same players. The formation isn't that important. It's not worth writing about." Medan en Argentinare svarar: "The formation is the only thing that's important. It's not worth writing about anything else".
Ganska snart ställer Wilson upp två motsatsförhållanden. Estetik kontra Resultat samt Teknik kontra Fysik. Och så börjar en lång resa genom fotbollshistorien. Illustrerad med hundratals med laguppställningar och formationer från de viktiga matcherna genom historien.
Vet ni att den ursprungliga offsideregeln krävde tre man mellan mottagaren och målet. Vilket gjorde att man i huvudsak angrep genom dribbling. Den vanliga uppställningen kan beskrivas som 2-2-6 som man också spelade i den första landskampen år 1886. Scotland 0 England 0.
Med tiden upplevde publiken den fotbollen som trist. Det blev för lätt att sätta upp en offsidefälla. Spelet rörde sig huvudsakligen kring mittlinjen. Vilket gjorde att man ändrade regeln år 1925. Något som skapade dagens offsideregel. Och ett system som levde kvar till långt in på 1950-talet. Det så kallade W-M systemet, eller 3-2-2-3 i modern terminologi.
Har ni hört om Jimmy Hogan och Viktor Maslov. Inte. Ni borde ha gjort det. Det är de två tränare som anses ha varit mest inflytelsesrika i fotbollshistorien.
Hogan var aktiv från tidigt 1900-tal och till upp mot WW2. Han var den förste som införde moderna träningsmetoder som taktiktavla, formationsträning, personlig träning och en mängd andra ting som vi ser som naturliga. På den tiden ansågs sådant som "sludder" i England så han verkade nästan hela sin karriär på kontinenten. Han anses som fadern till Ungersk, Österrikisk och Tysk fotboll. Och han var lärare till dem som skapade de stora 50-talslagen i Ungern och Brasilien. Men Engelska FA ville inte ha med honom att göra ens på slutet.
Maslov var mannen som uppfann press, zonmarkering, utvecklade organisation och fysisk styrka, täta positionsskiften och mycket annat. Han införde också tanken att ha olika approach till olika motståndare.
Men vi får lära känna många andra stora män genom tiderna. Bland dessa:
Herbert Chapman som var den förste moderne managern och lade grunden till hur moderna fotbollsklubbar organiseras (Huddersfield och Arsenal).
Pozzi från Italien som införde markeringsspelet. Han gjorde fotbollen till en fråga inte bara om att spela sitt eget spel men att hindra motståndaren att spela sitt. Han ändrade också systemet till WW, dvs 2-3-2-3 som andra spelade som 2-3-5.
Det görs utflykter till Argentina och Brasilien. En lång presentation av deras banbrytande 4-2-4 och den så kallade Sambafotbollen. Med rötter hos Jimmy Hogan.
Alf Ramsay och hans VM-vinnande Engelska lag analyseras. Han spelade 4-3-3 mot svagare lag och chockerade med ett 4-1-3-2 upplägg i slutet av turneringen när man stötte på de starka lagen. "I'm employed to win football matches, that's all". Men fotbollen under de närmaste åren beskrevs av andra som: "Cautios, joyless football. Scarcely bearable even while it brings victories. When it brings defeat there can only be one reaction".
Gippo Viani som skapade den moderna Italienska fotbollen
You name it..... Listan är lång och intressant
Författaren presenterar också Charles Reep, statistikern som sedan 1950 analyserat matcher och uppställningar. Principer som användes till att skapa lag som Watford och Wimbledon och med tiden gjordes till officiell Engelsk taktik av Hughes. Detta var ett sätt att se på fotboll som slutligen drogs ut till det extrema av "Drillo" när han skapade det framgångsrika Norska laget på 1990-talet.
Givetvis har även "Drillo" ett avsnitt i boken. Författaren menar dock att den taktiken har avsevärda begränsningar. Den fungerar utmärkt tills du möter ett bra lag som vet vad som väntar dem och som har tillräckligt god teknik för att hålla bollen även under press. Gör sedan omständigheterna (bana, klimat etc) det omöjligt att hålla en konstant press blir bristerna bara ännu mer uppenbara.
Vad syftar då boktiteln på. Jo, trebackslinjen som användes av Västtyskland 1990, Argentina 1994 och Croatia 1998. Argentinas 1986-lag spelade 4-4-2 i gruppspelet men gick över till trebackslinje och 3-5-2 i slutspel där man chockerade motståndarna med ett totalt oväntat spelsätt. Varvid man vänt på de tidigare pyramiderna 2-2-6 och 2-3-5.
Ovan är bara en liten smak på vad denna fascinerande bok innehåller. Den är det uppenbara resultatet av ett ofattbart omfattande reseach. En "måste ha" - bok.
Detta är en bok som innehåller ofattbart mycket för en fotbollsintresserad. Men den som inte förut har fördjupat sig i formationer och fotbollens taktik kanske skall börja med att läsa en enkel och mästerlig införing i detta tema innan han/hon ger sig på Wilsons bok. Jag rekommenderar då:
Ola Andersson
Så funkar fotboll
Prisma Förlag, ISBN 13:978-91-518-4543-2 och ISBN 10:91-518-4543-1
Läs även andra bloggares åsikter om fotboll, böcker
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar