Donkeyman har använt de senaste veckorna till att googla och läsa in sig en del på situationen i Syrien. Detta därför att han tycker att hans kunskaper om den saken nog har varit lite för små när situationen har utvecklat sig så som den har gjort.
Och ju mer han har läst, desto mer har han insett att detta är en synnerligen komplicerad soppa där en mängd aktörer drar åt olika håll. Att skaffa sig en fullständig bild är nog ett livslångt heltidsarbete men det finns en del som har ganska god kunskap- och kan förmedla den. Till exempel den Engelske journalisten Robert Fisk som skriver om Mellanöstern i sin kolumn i The Independent. Men som också har producerat en särdeles läsvärd mursten vid namn "The Great War for Civilisation".
Men skall man skaffa sig en åsikt om hur Sverige och Europa bör hantera den nuvarande situationen är det nog några stolpar man måste noterea sig.
1. Den nuvarande situationen har till stor del skapats av Västvärlden själv genom sina krig och ockupationer i området. Det är också Väst som har givit stöd åt ett antal diktaturer och tvivelaktiga regimer.
2. Assad, Saddam och Khadaffi var diktatorer som genom hårda metoder lyckades hålla ihop sina stater och skapa ett visst mått av välfärd. De har också alla tre strävat efter att nationellt oberoende och självständighet gentemot USA. Samt därmed ådragit sig USA:s fiendskap. Den så kallade "Arabiska Våren" har så ytterligare bidragit till att kullkasta situationen i ännu fler länder.
3. Den nuvarande konflikten i Syrien har i grunden fyra inhemska aktörer:
- Assadregimen
- Den så kallade "moderata" rebellrörelsen som består av ett antal konkurrerande "movements".
- Kurderna som har ambitioner att styra sig själva
- IS
4. Konflikten i Syrien innehåller dessutom ett antal utländska aktörer:
- Saudi som har inspirerat och stödit IS. Ideologiskt har man också en hel del likheter. IS motsvarar en hårdare variant av Saudis Wahabism. Nu börjar däremot IS bli ett hot även mot Saudi.
- Iran som alltid varit allierad med Assadregimen. De har också ett religiöst släktskap i det att shia och alawiter har många kontaktpunkter. Man är också fiende till både Saudi och USA
- Turkiet som länge har varit en diskret stöttepelare till IS. Detta framför allt därför att man är motståndare till Kurderna. Samtidigt är Turkiet med i NATO och därmed allierade med USA. IS kan också tänkas bli ett hot mot Turkiet i en förlängning av konflikten.
- Ryssland har hela tiden stödit Assad. Nu stärker man det stödet
- USA som satte fart på den här branden genom sin invasion i Irak. I en begynnelse gav man också stöd till vem som än var mot Assad. Men nu har man gått över till att försöka stoppa IS.
- Israel är ju en granne till Syrien. Här tycks det som om man ger ett diskret stöd till IS därför att detta bromsar krafter som annars är mot Israel. En bieffekt är att man kan fortstätta ockupationen av Golanhöjderna i all framtid.
5. Den riktigt stora flyktingkatastrofen i dag finns i Syrien. En flyktingkatastrof som till och med är större än den Palestinska. Men den verkligt stora flyktingströmmen är interna flyktingar inom landet. Den totala befolkningen är i runda tal 20 millioner. Av desssa är 8 mill interna flyktingar. Den stora massan har flytt till Assadkontrollerade områden. Den stora mängden interna flyktingar är också vad man kan kalla urban medelklass eller utbildad arbetarklass. I verkligheten har i stort sett hela den del av Syrien som kontrolleras av upprorsgrupper nästan helt och hållet tömts på neutrala. De som är kvar är i princip de fattiga och landsbygdens befolkning.
6. Grannländerna har också tagit en stor andel flyktingar. I Turkiet finns ungefär 2 mill. I Libanan ungefär 1,5 mill och i Jordanien över 0,5 mill. Men det finns också en stor mängd interna flyktingar i Irak. Grannländernas förmåga att ta emot fler flyktingar är minst sagt pressad. Det är detta Donkeyman menar med att bägaren är full. Nu rinner överskottet över till Europa.
7. Den stora flyktingströmmen från Syrien till Europa är inte Syrier som kommer direkt hemifrån. Det är i huvudsak Syrier som har haft beskydd i grannländerna men som funnit situationen ohållbar och som söker sig till Europa för att få bättre förhållanden. De tror inte heller att situationen i hemlandet kommer att förbättras på många år.
8. I tillägg till flyktingar från Syrien/ Irak har vi alla de som kommer från Afrika. Av liknande skäl.
9. De Flyktingar som söker sig till EU har två problem att lösa
- De kan inte passera EU:s yttre gräns med offentliga färdmedel
- Väl inne i EU måste de ta sig till de länder dit de vill komma utan att på något sätt komma i kontakt med eller registreras av myndigheter på vägen fram.
Dilemma:
Det är inte så helt enkelt att skaffa sig en åsikt om vad som bör vara Svensk politik just nu. Vare sig på kort eller lång sikt. Det finns flera problem. Jag snudder vid två av dem.
- Sverige kan inte bidra med någon större insats för att få slut på kriget. Enligt Donkeymans åsikt så finns det bara en förnuftig möjlighet nämligen att de stora grannländerna säger ifrån att "Nu får det vara nog". Då är det i synnerhet Saudi och Iran men också Turkiet som måste ingripa. Men alla tre stödjer direkt eller indirekt olika krafter och har också ett egenintresse av att konflikten fortsätter. I vart fall vill de inte se "sina" allierade förlora.
- Så länge konflikten rasar kommer antagligen flyktingströmmen att bara fortsätta. De som sitter i läger i grannländerna ger upp allt hopp om att det skall bli fred så de kan vända tillbaka. Då är det fullt naturligt att man söker sig till länder där man hoppas få en bättre framtid.
Donkeyman tänker spinna vidare på den här tråden i ett inlägg till inom kort.
Som vanligt får man söka sig till utländska medier. Amir Taheri listar hur många intressen det egentligen finns i konflikten och hur det i sin tur gör att det nog inte blir något nytt Syrien inom nuvarande gränser igen:
SvaraRaderahttp://english.aawsat.com/2015/09/article55345155/opinion-the-syrian-orphan-and-a-club-of-cynics