fredag 11 juni 2010

Studentexamen / Russefirande

Donkeyman är på hemväg från ett par dagars snabbinkallat jobb i Husum. En resa som hittills har gått helt enligt ritningarna. Nu sitter han i väntsalen på Vännäs station och hoppas att tåg 94 skall infinna sig enligt tidtabell. Något som också stationens tablåer antyder. Men på SJ:s störningsinfo kan man konstatera att tåget gick drygt 20 minuter för sent från Långsele.

Hur som helst lite efter tre i natt skall tåget vara här och så bär det iväg mot Lappmarken igen.

I Umeå hade han fyra timmars öl- och matuppehåll och kom att börja fundera runt Norsk och Svensk studenttradition. Som skiljer sig ganska dramatiskt.

I Norge kallas den blivande studenten för "Russ". Natten till 1:a maj (samma natt som vi Svenskar firar Valborg) är det "Russedop". Vilket innebär att "Russen" iför sig sina uniformer. Russedräkten består av en helt vanlig arbetsoverall som har utsmyckats efter personlig smak. En klädsel som är tämligen praktisk med tanke på vad den skall användas till. Overallerna har olika färg beroende på vad slags utbildning man går på.

Från "Russedopet" och fram till 17:e Maj utbryter en 17 dagar lång fyllefest. Då super man och svinar ned sig i största allmänhet. Rent formellt är det vanliga skoldagar men närvaron är av den mer symboliska sorten. I verkligheten sker det inte något som helst av bestående värde. Bortsett från själva firandet alltså. Då man firar att man snart skall gå ut ur gymnasiet.

Efter 17 dagars fylla inträffar ett par veckor med allvar. Då sker slutprover och examen. Men något särskilt examensfirande ägnar man sig inte åt. Det har man redan klarat av under "Russetiden".

I Sverige sker det hela i omvänd ordning. Där är maj månad en koncentrerad slutmånad med slutprover och sista möjligheten att påverka betygen uppåt. Med mycket måttligt festande. I gamla tider kallades den blivande studenten för "Abiturient" och man gick omkring med speciella mössor sista månaderna. Men den traditionen dog ut för si så där 40 år sedan.

Sedan kommer examensdagen. Och då bryter det loss. Alla infinner sig till skolan iförda festkläder. Så delas avgångsbetygen ut och man tar på sig de vita studentmössorna. Varefter det bryter loss. Först tar släkt och vänner emot på skolgården, så blir det hemtransport, vanligen på lastbilsflak, för en första fest med familjen. Så drar den nybakade studenten ut på byn och slår klackarna i taket. Då blir det en allmän fyllefest som varar några dagar där studenten firar att man faktiskt har tagit examen och är färdig med Gymnasiet.

Och i kväll var Donkeyman i Umeå när det var släpp av årets studentkull. Vilket minst sagt påverkade bybilden. På Stora Torget hade man riggat upp scen och där spelade ett Rockband och på krogarna var det knökfullt med ungdomar som luftade sina nya vita mössor. En och annan hade fått för mycket och kröp runt i rabatterna. Men vem brydde sig. Inte polisen och inte kringstående. Och alla sjöng de klassiska sångerna:

Studentsången


Och Donkeyman drog sig till minnes en vårdag för över 40 år sedan när han och hans kumpaner stormade ut från Höglandsskolan i Bromma. Så tågade vi runt Höglandstorget med folket jublande runt. Vilket var avspark till några dagars tungt firande innan den bistra verkligheten infann sig. När Donkeyman måste släpa sig ned till kajen och jobba på Waxholmsbåten igen.

Och nu är Donkeyman en gammal gubbe med framtiden bakom sig som sitter och mimrar om det som var. Men samtidigt var det både uppfriskande och festligt att se ungarna festa loss och glädja sig över att nu har de hela livet framför sig. Med blanka ark. Och snart kommer Donkeymans tåg så han kan dumpa sin tomma pilsnerbox i soptunnan och gå ut på perrongen.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar