måndag 28 juli 2008

Dinner with Mugabe

Heidi Holland
Dinner with Mugabe

The untold story of a Freedom Fighter who became a Tyrant
Penguin Books (South Africa), 2008, ISBN 978-0-143-02557-3

Heidi Holland är en vit Rhodesisk journalist som har rapporterat om Södra Afrika i över 30 år. Hon har varit korrespondent åt bland annat Guardian, Sunday Times och BBC. Hon har också producerat flera läsvärda böcker om utvecklingen i Södra Afrika. Bland dessa en historik om ANC.

"Dinner with Mugabe" tar utgångspunkt i en episod för över 30 år sedan när den unge och radikale journalisten Heidi Holland upplåter sitt hem till ett möte mellan en vit professor och en icke namngiven person. Denne visar sig vara den efterlyste motståndsledaren Robert Mugabe. HH bjuder dem på middag men deltar inte i själva mötet. Efteråt falerar transporten och hon kör Mugabe till centrum för att han skall hinna med tåget. Och hon upplever honom som en mycket älskvärd och trevlig person.

Denna bok är resultatet av ett mångårigt research och har baserats på djupintervjuer med en stor mängd personer som på ett eller annat sätt har haft med Mugabe att göra genom hela hans liv. Skolkamrater och syskon, lärare, präst, kamrater från motståndskampen, poliser, fångvaktare, kolonialmaktens representanter, Ian Smith. De finns alla där - och de har åsikter. Men när man lägger samman de olika intervjuerna så byggs det upp ett intressant porträtt av en av vår tids mest omdiskuterade personer.

Läsaren får inblick i den hårdhänta maktkamp som rasade inom ZANU. En kamp som Mugabe vann år 1977. Något som gav honom kontroll över guerillaarmén. Alla turerna kring självständigheten 1980 skildras ingående. Så får man veta att Mugabe behöll undantagstillståndet i 11 år efter självständigheten. Något som var mycket lämpligt när ZANU nedkämpade den andra befrielserörelsen ZAPU och genomförde massakrerna i Matabeleland 1987. Man släppte helt enkelt lös den NordKoreatränade "5th Brigade" för att krossa allt internt motstånd.

Författaren försöker förklara vad det var som gjorde att Mugabe vände sig mot de vita farmarna med så katastrofalt resultat. Hon pekar på flera ting: Trots att Mugabe gav de vita alla tänkbara förmåner så vände de sig mot honom i valet 1985. Vidare började de redan från början att stödja den nuvarande oppositionen MDC. En annan betydelsefull faktor är att påfallande många vita Rhodesier i första hand känner sig som Britter och i andra hand som Zimbabwier. Dessutom har många av dem klart rasistiska hållningar. Vidare kände han sig sviken av UK och USA som inte följde upp med de investeringar som behövdes för att genomföra en landreform där man köper mark för omfördelning.

När så regeringen ställs inför mer eller mindre utpressning från de så kallade "war veterans" (varav de flesta inte har något med inbördeskriget att göra) så försöker han göra sig populär genom att omfördela land. Detta i ett försök att kontrollera dessa grupper och få dem att gå regeringens ärenden. Mugabe tror att han därmed har givit folket det de önskade över allt annat. Nämligen återföringen av det land som de vita tog på 1890-talet. Att han samtidigt ödelagt landets ekonomi var "ett offer man får ta".

Västvärldens värderingar beskrivs när man får veta att det inte gjordes några protester när Mugabes hantlangare massakrerade 10.000-tals oppositionella kort tid efter att han kom till makten. Tvärtom så framhölls han som en framstående Afrikansk ledare och statsman. Även här i Skandinavien. Men när väpnade band 20 år senare dräpte några vita farmare kom det en massiv kritik från Väst. Och Mugabe började beskrivas som en odemokratisk tyrann.

Mugabe beskrivs som snäll och omsorgsfull genemot dem som stödjer honom men totalt hänsynslös mot dem som utöver kritik eller som motarbetar honom. Författaren visar också att han vet ganska lite om situationen i landet. Något som drabbat många despoter - deras närmaste medarbetare vågar helt enkelt inte komma med dåliga nyheter eller negativ information.


Boken avslutas med något så unikt som en djupintervju med Robert Mugabe. Denna utfördes på hösten år 2007 när resten av boken var färdig. Och bara den intervjun är värd hela priset för boken.

Donkeyman var en hel del i Södra Afrika under 70-talet och besökte bland annat Rhodesia flera gånger. Han har genom åren tacksamt slukat kilometervis med text i ämnet och menar bestämt att denna bok är en "höjdare". Ett måste för envar som är intresserad av området.

Donkeyman har för övrigt skrivit ett par artiklar i ämnet: Val i Rhodesia

1 kommentar:

  1. Var det inte så att han började med att införa statlig priskontroll på Majs, något som var en exportvara (Staten köper till av staten bestämt pris och säljer det till marknadspris utomlands och förtjänsten hamnar i någons ficka) Vilket ledde till att farmarna började odla andra grödor och man blev importör av majs istället, med höjda priser för konsumenterna som effekt. Det var väl efter det som man började konfiskera farmer?

    SvaraRadera