torsdag 3 januari 2008

Jens begår självkritik

Allas vår Riksföreståndare, herr Jens, har begått sitt nyårstal. Varvid han mer eller mindre begick offentlig självkritik. Han erkände att den Norska skolan inte gav de resultat man kunde kräva. Och att man härvidlag låg bakom de flesta jämförbara länder (och en del man knappast önskar jämföra sig med).

Men Jens utlovade krafttag. Som han personligen skulle övervaka. Vilket naturligtvis är ett praktiskt sätt att se till att AP får credit för eventuella förbättringar och inte SV som ju har kunskapsministern.

Målsättningen har han själv fastlagt redan i höstas. Och i vanlig Norsk ordning är den inte blygsam. Vi skall få världens bästa skola. Inte bara en bättre skola, eller en lika bra skola som de andra. Nejdå. Det skall vara världens bästa skola. Varken mer eller mindre. Något som garanterar en stor fallhöjd.

Och metoden är också typiskt Norsk. När man har problem med något löser man detta genom att pösa ut mer pengar. Större resurser alltså. Men det finns ju tjocka bankböcker att ta från.

Men i mer positiv anda utlovade han också ett riksomfattande samråd mellan lärare, föräldrar och politiker. För att finna ut av vad som bör göras. Dess värre är det tämligen enkelt att förutse vad som kommer ut av detta. Fler lärare, Högre lärarlöner, Längre lärarutbildning och så någon liten slant till byggnader och materiel. Däremot är de grundläggande strukturerna fridlysta eftersom både politiska partier, fackföreningar och organisationer redan har målat in sig i olika hörn.

Den ena sidan har ju redan börjat markera att det är metodiken vid undersökningarna som det är fel på. Inte den Norska skolans resultat. Vilket inte överraskande kommer från samma munnar som anser att man inte skall genomföra några öppna mätningar av elevernas resultat.

Hur som helst är det redan garanterat att debatten mest kommer att gå ut på vem som har föreslagit vad och vem som har röstat mot vilket förslag. Jag ser redan för mig hur NRK och TV2 förbereder stora debattprogram där 30 personer skall säga sitt i löpet av ett entimmesprogram med politisk käfthuggning som familjeunderhållning.

Donkeyman saknade dess värre ens en liten antydning om det kanske viktigaste elementet. Om man tycker man har halkat efter inom till exempel idrotten eller näringslivet börjar man dagen med att studera hur de andra gör. De som har bättre resultat. Spionera helt enkelt. Men man gör det inte för att plagiera deras lösningar rakt av utan för att se om det finns några erfarenheter som man kan ta med sig hem. Men Jens nämnde inte något i den vägen. Det är tydligen meningen att man skall uppfinna hjulet en gång till i stället.

Däremot är Donkeyman överraskad av att våra lokala politruker har varit blixtsnabbt ute och lovat just studier av andra. I dagens upplaga av "Nordlys" står Gunnar Pedersen (H) och Elisabeth Steen (AP) fram och lovar att man skall studera den Finska skolan. Vilket nog kan vara lämpligt eftersom de ju anses ha världens bästa skola.

Nu är ju inte Norge ensamt om att uppleva problem med skolan. Som man försökt lösa med hjälp av att pytsa in mer pengar. Samt en lång radda med skolreformer. Sverige sitter i ungefär samma båt. Även om man ligger något över Norge i rangeringen. I själva verket är det många länder som upplever att deras skola nog inte är så bra som man skulle önska. Ett sådant land är England, som trots otaliga reformer och budgetökningar inte konstaterat någon som helst förbättring. Universitet och Högskolor slår kontinuerligt alarm. De studenter som kommer dit har stadigt sämre kunskaper. I likhet med situationen i Norge och Sverige.

Men i England har man i vart fall gjort ett otraditionellt försök att finna ut vad som är orsaken. Man har för dyra pengar genomfört en neutral studie där man jämför skolorna i de olika länderna. Med mycket intressant resultat. Här på "Nordens Paris" finns ett kort referat av denna undersökning daterat 2.December 2007 med titeln "Skolpolitik". Se i arkivet så finner ni den.

Kanske det vore en god idé att beställa hem hela den Engelska undersökningen och börja dagen med att studera den ? Lite "Fact Finding" brukar vara en bra början på varje projekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar