torsdag 27 augusti 2015

Mallåkra

"Alla talar om vädret- men inte någon gör något åt det."

Minns inte varitfrån det här citatet kommer men en sak är säker. Vädret i Tromsø är i grunden ganska tråkigt. Det är ytterst sällan storm eller andra otrevliga överraskningar. Vet man var hög- och lågtrycken ligger, dvs vilken vindriktning det är samt när på året man befinner sig så behöver man inte se ut genom fönstret. Man vet vilket väder det är.

I korthet:

Vår- och Höst finns inte. Från snölagt till grön gräsmatta går på en vecka. Från lite grådaskigt till full vinter går på ett par dagar.

Vind från havet. Dvs SW, W, N och NE.

Vintertid får vi pendlande från -3 till +3. Under vissa omständigheter kan det komma våldsamt snöfall eller störtregn men normalt är det lite vitt yr på natten och duggregn eller snöblandat på dagen. Många gånger är trottoarerna i staden täckta av blankis.

Sommartid får vi pendlande från 0 till +8. Omväxlande störtregn eller duggregn. Molnigt eller grådask.

Vind från land. Dvs E eller S.

Vintertid blir det -10 och full vinter. Gärna vackert norrsken på nätterna. Efter mörkertidens slut i Januari kommer ofta otroligt fina vinterdagar med gnistrande solsken.

Sommartid blir det +20 och rena Mallorca. Ligger Högtrycket över Finland kan det dra upp varmluft ända nerifrån Norr- och Centraleuropa. Ligger det över Kola blir det också varmt men kanske inte lika långvarigt.

Den här sommaren har lämnat mycket övrigt att önska. Maj, Juni och Juli har varit rejäla besvikelser. Uteserveringarna har stått tomma. Molnigt, Duggregn och ibland Störtregn. Har det varit tendens till sommarväder någon dag så har det varit väck nästa dag.

Det har inte varit många dagar som Donkeyman har kunnat avnjuta Midnattssolen från takterassen som hör till hans lägenhet "Donkeyman Towers".

Men så blev det lite bättring i Augusti. Och de senaste veckorna har varit kompensation för allt. Solsken från molnfri himmel dag efter dag. Tjugo plusgrader i skuggan - mitt i natten !!!

Uteserveringarna har varit fullsmockade med sommarklädda och soltörstande Tromsøværingar. Ölet har flödat. Kort sagt- Rena Mallorca.

Och det tycks som om vädret skulle hålla sig lite till. När detta skrives kl 08 Torsdag morgon sista veckan i Augusti är det solsken från molnfri himmel. Donkeyman önskar bara att arbetsdagen skall gå snabbt så han kan smita ut och avnjuta de fåtaliga sommardagarna. De som "har hand om det", dvs folket uppe på "Meteorologen" säger att sommarvädret kanske överlever in i helgen men det är sk**tväder på väg från Syd. Högtrycket över Finland håller på att förlora kampen mot ett trist Lågtryck som är på väg in från Atlanten mot Skandinavien.

Nu är dess värre Midnattssolen slut för i år. Det är nattmörker ungefär 5 timmar per natt och den tiden utökas snabbt. Om tre månader börjar Mörkertiden.

Vid Midnatt i natt som var fick Donkeyman ett varsel om vad som skall komma. Det var ett otroligt kraftigt och vackert Norrsken. Han låg i kojen och försökte sova men kunde inte låta bli att studera de otroligt flotta "gardiner" av ljus som fladdrade uppe på himlen. Och det är inte vardagsmat i Augusti månad.

Men nu kallar plikten. Slut på att fifflosofera.

fredag 21 augusti 2015

Valets Kval

Donkeyman har haft rösträtt i snart 50 år. De senaste 25 åren har han röstat i två länder. Riksdags-, EU-val och Folkomröstningar i Sverige samt Fylkes- och Kommunalval i Norge.

Under dessa år har hans politiska åskådning föskjutit sig ett par gånger Men Donkeyman har också ändrat själva grundtanken kring hur han skall använda sin rösträtt.

I ungdomen var det ideologi som styrde. Det vill säga Donkeyman röstade på det parti som strävade efter det samhälle som Donkeyman önskade se en gång i framtiden.

När han växte upp hade USA stort förtroende i spåren av WW2. De hade trots allt frälst oss från Nazism och Fascism och vunnit kriget åt oss. Nu stod de som en garanti för demokrati och rättvisa. Den gången hade också Israel högt anseende, landet var ett Socialdemokratiskt projekt och radikal ungdom vallfärdade dit för att arbeta på Kibbutz. Samtidigt visste "alla" att Sovjetunionen och Kommunisterna var de stora skurkarna i världen.

På hemmaplan var Socialdemokraterna färdiga med sitt samhällsbygge. Partiet hade förändrats till att vara bevarare av det samhälle som de hade byggt. Nu var det "Betongsossarna" som styrde. Allt som ungdomen önskade sig var förbjudet. Partiet visste vad som var bra för oss och om vi inte själva förstod det så skulle de nog tvinga oss.

På den tiden var Donkeyman Konservativ med dragning åt det Liberala. Givetvis med stor inverkan från föräldrarna som var Liberaler och beundrade professor Ohlin. Det var naturligt att rösta på Högerpartiet eller Folkpartiet.

Sedan kom 1968 och ungdomen radikaliserades. Det var omöjligt att inte ta intryck av detta. Snart kom kom ett förfärligt uppvaknande när Donkeyman förstod vad USA sysslade med i VietNam och att det fanns en annan sida av konflikten Israel/ Palestina. I samma tid umgicks Donkeyman till mycket stor del med radikala och politiskt engagerade jämnåriga. Vilket också självfallet hade stort inflytande. Liksom den stora mängd med böcker, tidskrifter och tidningar som Donkeyman slukade dagligen.

I slutänden ledde detta till att Donkeyman också radikaliserades. Han girade över till den andra sidan av det politiska fältet. Blev aktiv i vpk och arbetade för en ny världsordning. Men höll sig lyckligtvis långt undan tankarna på väpnad revolution. I den praktiska politiken hade han en påtagligt pragmatisk hållning. Något i stil med det som Socialdemokratin hade före "Betongsossarnas Tidevarv".

Självfallet röstade han socialistiskt. Även om han inte räknade med att någon socialism skulle utbryta på mååååååååånga år. Men det var framtidsvisionen som styrde vad som hamnade i valkuvertet.

De första rejäla tvivlen såddes när Donkeyman var på flera arbetsresor i Afrika och besökte de nyligen självständiga länderna. Med början vid Angolas självständighetsdag i Luanda 11.Nov1975. Och det som han iakttog där stämde inte riktigt med idealet. Mer omfattande studier ökade tvivlet.

Många arbetsvisiter i Sovjetunionen, Östblocket och andra förekommande kommuniststater i olika världsdelar förstärkte de åsikter som nu började gnaga djupt i själen. Men samtidigt såg han en positiv utveckling hos det Svenska vpk och han hade också stor tro på det nybildade Miljöpartiet som kom till efter kärnkraftomröstningen.

Men fortfarande var det ideologin som störde röstningen. (Kanske det är skäl att inom parentes lägga till att arbetsresorna initierades av hans arbete som sjöman och rederiman. Det var inte några politiskt genererade turer.)

Längre fram kom den ekonomiska krisen runt 1990 och Socialdemokratins förändring under Göran Persson. Då röstade Donkeyman på Sossarna ett par gånger, helt enkelt för att han såg en pragmatisk utveckling bort från "Betongsosseriet". Men också en utveckling av det Svenska samhället som han kommit fram till att han önskade. GP startade också en reformation av det Svenska samhället som sedan följdes upp av Alliansen. Och Donkeymans skiftade till Alliansen efter att GP hade avgått. Det skall också sägas att han ansåg att vpk och mp då hade börjat att flumma ut åt alla möjliga håll.

Det var ungefär här som Donkeymans nuvarande politiska åsikter mejslades fram. Dessa är i dag en blandning av flera olika ideologier. Eller kanske en brist på sammanhängande ideologi. I vissa frågor sympatiserar han med vänstern, i andra med borgerligheten.

Nu hade Donkeymans preferanser vid val förändrats. Han såg inte längre långsiktigt ideologiskt. Tvärtom- nu var det dagspolitiken som styrde. Den fråga som han såg som viktigast på kort sikt vid varje enskilt valtillfälle fick styra. Det parti som kunde göra en skillnad till förmån för Donkeymans åsikt i just det fallet fick hans röst. Men bara om de hade en realistisk möjlighet att faktiskt göra skillnad på kort sikt, det vill säga kommande mandatperiod.

Sedan dess har det varierat en hel del. Han har ofta röstat Moderat men också Piratpartiet som en ren protest den gången som FRA-lagen var aktuell. Han har röstat MP i EU-valet för att stödja Isabella Lövins viktiga arbete med fiskeripolitiken.

Dess värre sker det ibland att det parti som han egentligen föredrar har någon osympatisk typ högt uppe på listan. Då får de inte hans röst. Det går ju inte att stryka personer längre. Finns inte något parti som Donkeyman vill stödja så röstar han blankt- det är också en meningsyttring. Men då får inte matematiken vara sådan att en blankröst blir ett passivt stöd till något han absolut inte vill ha.

I Tromsö har Donkeyman röstat för tre olika ordförande. Först Erlend Rian från Høyre. Sedan "Røde Herman" från AP och så nu senast "Hjorten" från Høyre. Vad det skall bli till höstens val är tvivelaktigt. Den politiska situationen är besvärlig. Just nu finns inte något parti som Donkeyman sympatiserar med, vi får se vilka frågor som de olika partierna frontar om ett par veckor samt hur matematiken ser ut då.

I det Svenska Riksdagsvalet är det lika besvärligt. Men det är det tre år till nästa gång så det finns betänkelsetid.

Just nu är han djupt bekymrad över utvecklingen både inom Sosseriet och Moderaterna.

"Decembersveket" gör att Alliansen har slutat vara aktiv opposition trots att vi har en särdeles svag minoritetsregering som det vore lätt att skaka om. Gamle MP-språkröret Birger Schlaug har kallat detta för "Glöggkompromissen" med motivering att inte någon skulle komma på något så dumt vid nykter kalilber. Det håller Donkeyman med om. Det självklara och rättfärdiga den gången hade varit ett omval. Men det dribblade politrukerna väck. Antagligen för att rädda sina välavlönade och bekväma jobb i vart fall till nästa val.

Just nu ser Donkeyman alla de sju "vanliga" partierna som otänkbara. Det alternativ som finns kvar är inte heller någon höjdare. SD är ju i princip gammelsossar som önskar sig tillbaka till Betongsossarnas tid vilket gör att i Donkeymans ögon är de inte heller att tänka på. Ovanpå detta har de en liten bataljon med otrevliga företrädare som Donkeyman ser som helt osmakliga.

Däremot har de ett plus. De har satt migrationspolitiken på dagsordningen. Donkeyman anser nämligen att den är helt åt h****e. Men så har vi problemet att SD:s lösning inte heller är smaklig. Den betyder att man stänger alla gränser och går ur EU. I förlängningen slänger man ut hordvis med invandrare. Detta kan inte heller Donkeyman acceptera. Problemet med migrationen ligger på ett helt annat plan.

Något måste göras inom det politikområdet, det kan inte fortsätta som nu men då talar vi om en total omläggning av hela politiken, inte enkla lösningar som minskat antal eller stängda gränser. Men det skall Donkeyman återvända till.

Så just nu ser inte Donkeyman något alternativ till höstens Fylkes- och Kommunval. Och inte heller något förnuftigt alternativ inför nästa Riksdagsval. Men detta dilemma lär skapa underlag till flera artiklar framöver.

måndag 10 augusti 2015

Halm

Ibland är det festligt att filosofera bara genom att låta tankarna fara och associera till något. Dagens ämne blir "Halm" och då kom de här tingen genom skallen:

Vad är Halm
Halm är strået som blir kvar när man har tröskat bort kornen. Halmen har begränsat näringsvärde men ändå har den ganska många användningsområden. Till att börja med kan det blandas ut med diverse olika ting och används som djurfoder. Hästar till exempel utfodrades gärna med halm.

Men det finns fler användningsområden. Man har stoppat madrasser med halm. Den har använts till taktäckning eller i utblandad form till byggnadsmaterial. Andra användningsområden är material till att fläta ihop prydnadsföremål eller till hattar.

Halmhatt
Halmhatten blev populär i vida kretsar under andra halvan av 1800-talet och långt in på 1900. Men det används halmhattar än i dag. De skyddar bra mot solen utan att värma allt för mycket. Dessutom finns många ganska snygga varianter. Donkeyman är själv stolt ägare av just en halmhatt.

Förr flätades halmhattar för hand men i dag är tillverkningen till stor del maskinell.

Minns ni "Halmhattarna"? Som var en känd företeelse för nästan 50 år sedan.

Det gör Donkeyman. När ungdomen var som Rödast och mest politiskt aktiv på slutet av 60-talet var det ett kreativt gäng inom FPU (Folkpartiets Ungdomsförbund) som "satte fart" på politiken och valkampen genom att köra med Halmhattar och Dixielandmusik. Vilket väckte stort uppseende som en liberal motpol. Greppet lyckades nog för att sprida budskapet.

De ledande "Halmhattarna" gick med tiden ganska långt i politiken. TIll exempel Per Ahlmark, Ola Ullsten och Per Gahrton. Men det var betydligt fler som senare blev framstående, men Donkeyman minns inte namnen. Det finns ett citat som kom många år senare när en av de ledande Socialdemokratiska politikerna berättade att han såg Ola Ullsten som en stor "Halmhatt".

Donkyman har googlat efter klipp eller bilder med "Halmhattarna" utan att lyckas.

Julbock
Julbockarna visade sig ha en mycket längre historia än Donkeyman kunde föreställa sig. De tillverkas givetvis också av Halm. Hur som helst går traditionen tillbaka till Hednisk tid. Man firade ju Jul även på den tiden, fast med ett annat innehåll. Man firade att solen vände. Hur som helst har Julen alltid varit en av de viktiga högtiderna på året och den har haft sina egna traditioner.

Julbocken tillskrevs magiska krafter och han skulle komma före Jul för att kontrollera att förberedelserna för Julhelgen gick till på rätt och riktigt sätt.

I början av 1800-talet förändrades Julbocken till att vara den som delade ut Julgåvorna. För att under andra halvan av seklet förlora den här rollen till den då nyuppfunna Jultomten. I dag är Julbocken främst ett av många prydnadsföremål som plockas fram till Julhelgen.

Så även i Gävle. Där har man sedan 1960-talet ställt upp en Julbock "King Size" mitt i staden. Och där har det skapas en tradition att denna eldas upp före Jul. Trots vakthållning lyckas en eller annan vandal sätta fyr på bocken i stort sett vart år. Något som har gjort Gävle världskänt. Se bara på Youtube. Det förekommer till och med spelbolag som tar vad på dagen när Gävlebocken skall brinna.

Halmgubbe
Härom dagen lyssnade Donkeyman på ett Radioprogram där en professor i Retorik klargjorde begreppet "Halmgubbe". På Engelska "Straw Man Argument".

Det är ett retoriskt grepp som har blivit alldeles för vanligt i modern politik. Kan beskrivas som att man avstår från att bemöta motståndarens argument i sak. I stället bygger man en nidbild av dessa. Samtidigt som man påfallande ofta försöker svartmåla motståndaren själv. Därmed flyttar man bort fokus från kärnfrågan och tar initiativet genom att gå till angrepp på motståndaren för något helt annat och irrelevant för frågan.

Vanliga metoder är att rycka loss enstaka citat från sitt sammanhang och använda dessa på ett helt annat sätt än vad motståndaren menade. En annan metod är att tillskriva motståndaren åsikter som denne inte har. Har man något negativt att avslöja om motståndaren så gör man gärna det också.  Även om allt detta är totalt irrelevant för kärnfrågan.

Finner man inte något annat så får man klistra någon "etikett" på denne. Till exempel genom att karakterisera motståndaren som anhängare av en eller annan suspekt "-ism".Allt för att tvinga motståndaren att försvara sig i stället för att argumentera för sin ståndpunkt.

Detta är en debatteknik som Donkeyman ogillar på det starkaste men dess värre har det blivit normal debatteknik som används av nästan hela det politiska spektret. Speciellt där man misstänker att motståndaren har stort stöd för sina åsikter i den aktuella frågan.

Skärgårdsmål
Vad har då den dialekten med Halm att göra. Jo, det är Donkeyman som associerar till en gammal historia. Detta var en dialekt som var allmänt spridd i Stockholms skärgård ända till helt nyligen. Donkeyman hade en jämnårig flickvän för ungefär 45 år sedan som snackade just den dialekten.

Men de som var unga så lite som 15- 20 år senare talade inte denna så i dag är de sista brukarna en god del upp i åren.

De som vill höra Skärgårdsmål kan lyssna på vilken pilsnerfilm med Skärgårdsmiljö som helst. Skådespelarna imiterade Skärgårdsmål efter bästa förmåga.

Några framträdande drag var att man använde det Stockholmska "e"-ljudet i ställt för "ä". Rev, Elg och så vidare. Sedan betonade man första stavelsen. Man sade Ka'pell i stället för Kapell. Vilket har gjort att moderna tiders människor tror att färjehamnen heter Kappelskär. Den heter alltså Kapellskär efter ett Kapell. Men Skärgårdsbon uttalade namnet Ka'pelskär.

Ett annat ord som går igen i många ortsnamn är "Skäl", som betyder säl. Exempel är "Skälbottna", "Skälvik" och mängder av andra platser på just "Skäl".

Det som de allra flesta pilsnerfilmer fick med sig var att man laborerade med "h"-ljudet. Ganska förenklat - ord som började med vokal fick ett "h" i början medan ord som började på "h" fick detta struket. Exempel havet = a've, han= an, heter= e'ter och så ångbåt= hå'ngbåt, uv= huv, halm= alm.

Och så till den gamla historien:

Översätt detta: 'Esten he'ter Alm och pre'sten e'ter halm.

Just det. Det blir "Hästen äter halm och prästen heter Alm på Rikssvenska.

Slutfilosoferat för i dag.

lördag 8 augusti 2015

Mycket att göra

Mina vänner.

Tack för all uppmuntran när jag kungjorde att jag skall börja skriva igen. Men- så inträffar det att jag formligen drunknar i jobb. Jobb som är intressanta men ack så krävande. Jag måste förklara en del ting.

Jag är "Fleet Manager" för ett rederi. Vilket betyder att jag har det direkta driftansvaret för sju båtar. Sedan är vårt företag också "Shipping Agents". Och jag förlorade min assistenten min i mitten av Juli. Han fick ett bättre jobb som inspektör på Hurtigruten. Vilket betyder att jag måste göra två mans jobb.

Senaste veckan har vi haft tre agentbåtar. Plus att en av våra egna båtar måste genomföra en komplicerad radarinstallation medan man ligger inne från 1600- 0400. Och där måste man finna folk som har lust att jobba vid den tiden på dygnet. Så tillkommer det vanliga jobbet för att hålla de andra båtarna gående.

Agentverksamheten kräver också en hel del. Men ibland kul ting. Bland annat kom någon på att jag var Steamkunnig. Vilket innebar att jag var ombord på en stor Isländsk trålare och micklade med ånganläggningen under en sen kväll. Fann felet och fick tingen att gå som de skulle. Men jag presterade också att bränna arschelet på ett oisolerat steamrör. Så nu går jag omkring med ett stort brännsår just i samma nivå där svångremmen sitter. Vilket inte läker därför att svångremmen skaver.

I går kom serveringssdama på puben med den förlösande frågan: Varför tar jag inte hängslen i stället- BINGO- gjort från i morse. Men varför i he****e kom jag inte på det själv. Kan frågas.

I går kom allt på sin spets när den sista av agentbåtarna skulle segla. En Rysk Seismikbåt med 48 mans besättning. Och fullt kaos i det mesta- som vanligt. När allt lugnade sig var det "bara" att hämta 18 man på Flygplatsen klockan 21, få dem utklarerade ur Norge och transporterade ombord. Gränspolisen ställde välvilligt upp trots att det egentligen inte var någon på jobb (juste att dra in lite övertidspengar).

Men så kom det bara 10 man med flyget. Därför att 8 man trots bekräftad bokning och betalda biljetter inte kunde bli med Wideroes flight Kirkenes- Tromsoe. Överbokad. Och de placerades i stället på "NordNorge Runt" och kom till byen klockan 0030.

Och hur i h****e får jag Gränspolisen att ta tre timmar till. Men det gjorde de. Välvilligt. Så jag mötte nästa grupp, körde dem i maxi-taxi till snuthäcken och fick dem inklarerade. Utom en man som inte hade papiren i ordning. Lyckligt vis var det papirer som kapten och jag kunde utfärda gemensamt. Så efter en taxitur till så var alla klarerade. Vidare ombord på båten där lotsen väntade och så ut till havs med dem.

Däremellan var det en svipptur till Flyplassen för att leta efter en sjöfartsbok som en av gänget hade tappat. Lyckligtvis fann vi den också.

Så i går blev det jobb 06-02 i full speed utan matrast.

MEN NU. Nu har de här båtarna seglat och vi börjar med nya projekt och blanka papper.

Nytt inlägg i morgen .......