fredag 26 april 2013

Modern Politik

Donkeyman har ju i alla tider varit fascinerad av Politik och Historia. Och den som studerar Historien förstår dagens händelser bättre än den som inte gjort det. Skaffar man sig dessutom kunskap om Ekonomi och framför allt den Ekonomiska Historien så har man fått ett gott underlag för att studera den moderna Politiken. Samt för att skaffa sig en åsikt i de olika frågorna.

Den moderna Svenska Politiken har förändrats. Dagens debatt handlar inte längre om faktiska realiteter. Man debatterar inte längre med bakgrund i sakfrågor. Donkeyman ser nostalgiskt tillbaka på den Gyllene Generationen med Politiker som bestod av sådana som Tage Erlander, Gunnar Sträng, CH Hermansson, Bertil Ohlin, Gunnar Hedlund, Jarl Hjalmarsson och ett skapligt gäng till. Det var herrar som klarade av att genomföra en debatt utan slagord, utan att slänga floskler kring sig, utan personangrepp. Det var sakligt och bildande.

Samtidigt har rätten till att göra utspel och formulera problem förflyttats från de Politiska partierna till Media. Vilket har gjort att det sitter en liten inre krets av journalister och kommentatorer som sätter dagsordningen. En krets som styr hela debatten. Och i slutänden som tillsätter och avsätter både enskilda politiker och regeringar. Och när man vädrar Politikerblod så GÅR DREVET.

MEN ....... Exempel 1

Just nu ser vi två parallella exempel på just detta. Drevet gick mot Sossarna i Omar-Affären. Omar var en Bonde i det stora interna Socialdemokratiska schackspelet. En Bonde som användes för att bli av med en mer värdefull pjäs i form av Ylva Johansson, som tillhörde fel fraktion. När Ylva hade fallit blev Partiet tvunget till ett Bondeoffer för att rädda själva schackspelaren - Veronica Palm.

Att det rör sig om en intern fraktionsstrid i Stockholms Arbetarkommun är uppenbart för alla som vill studera saken närmare. Alla med någon liten kunskap om valmatematik vet att Sossarna måste vinna Stockholm om de skall kunna vinna valet. Allt som skadar Sossarna är alltså bra för Alliansen. Som utnyttjar det hela till bristningsgränsen.

Alliansen går inte i polemik mot Sossekongressens politiska resultat. Man går till angrepp mot Sossarnas oförmåga till att styra landet som anses bevisad genom "Omargate". Och man drar ut på plågan så länge som möjligt. Vrider runt kniven i såret. Med god hjälp av Media.

MEN .................. Exempel 2

Centerpartiet har avlägsnat sig ganska långt från den gamla klassiska Centern under ledning av sådana som Hedlund och Fälldin. Den gången hade partiet nästan inte något som helst stöd i storstäderna. Man hade knappt mandat i Stockholms Kommunfullmäktige.

Sedan dess har den så kallade "Stureplanscentern" tagit över partiet. Med Annie Lööf som Partiets drottning. Inte för att man har vuxit märkbart i urbana stråk. Däremot har man presterat att göra sig av med landsbygdens väljare.

Nu har Annies departement presterat att göra bort sig ordentligt i den riksbekanta "Affären" om vilka handlingar som utlämnats till vilka Media. Eller snarare - vilka som inte lämnats ut. Trots att det är offentliga handlingar som bör lämnas ut "Muy Pronto" när de efterfrågas. En "Affär" där Drevet också har gått. Men man har ännu inte lyckats fälla bytet. Även om det är skadeskjutet.

Och Sossarna tackar och tar emot. Här har man en god möjlighet att angripa Alliansen i KU. Och Annie Lööf har inte något bra försvar.

Det säger sig självt att när Aftonbladet ber om handlingar så är det inte Statrådet Annie Lööf själv som personligen går ned i arkivet och plockar fram dessa. Detta är ett ärende som inte ens hamnar på hennes bord. Någon tämligen underordnad tjänsteman ordnar upp i sådant här.

När saken hamnat i KU så har hon frågat sin statssekreterare om saken och bett om att få besked om vad som gjorts - och vad som inte gjorts. Denne har sedan frågat en underhuggare som frågat en underhuggare som frågat tjänstemannen i fråga. Varefter beskedet har gått tillbaka genom hierarkin. Det besked Annie sedan har fått har hon sedan fört vidare till KU. Då visar det sig att hon har fått helt felaktig information från sina egna tjänstemän. Alltså står Annie och ljuger i KU. Hennes brott består egentligen i att hon litat på sina egna tjänstemän.

Något som givetvis avslöjas omgående. Och då går Media och Sossarna till attack mot strupen. Nu skall bytet fällas. Men man intresserar sig inte för det verkligt allvarliga. Nämligen att en statlig myndighet inte ger sin chef korrekt information. Utan man angriper statsråden personligen för att föra denna vidare. Att dokumentationen uppenbarligen visar att Annies departement inte har följt de regler för representation som gäller, med statsrådets goda minne, är tydligen inte heller ett intressant ämne.

Och nu drar Sossarna ut på plågan så länge som möjligt. Vrider runt kniven i såret. Med god hjälp av Media. Och i något kontorsrum på departementet sitter en enskild tjänsteman och svettas tungt medan denne väntar på att få sparken.

MEN ........................ EXEMPEL 1+2

Annie Lööf och Veronica Palm representerar den nya tidens politiker. Politiska broiler som aldrig har haft ett ordentligt jobb. (Nu skall erkännas att VP har jobbat på dagis för 20 år sedan men någon mer omfattande arbetslivspraktik saknar hon).

Bägge har gjort snabba karriärer i sina partier. Och bägge är ytterst förfarna i konsten att hantera interna intriger och fraktionsstrider. Karriärkvinnor med skinn på näsan. Som lever gott på sina politiska uppdrag och vars största ambition går ut på att hålla sig kvar vid köttgrytorna. Bägge är också karriärkvinnor av en typ som klarar att överleva DREVET.

Bägge representerar en politikertyp som står långt ifrån den gamla generation som Donkeyman nämnde i ingressen till denna artikel.

Donkeyman måste erkänna att han inte är någon större anhängare av någon av de här damerna. Annie är nog en garanti för att Centern inte kommer att växa på länge medan Veronica är en garanti för att Sossarna inte kommer att vinna valet i Stockholm. Eftersom Donkeyman anser att bägge de här utvecklingarna är önskvärda så hoppas han att både Annie och Veronica överlever den här krisen och kan fortsätta i gamla hjulspår.

KONKLUSION

Detta är essensen i hur man för Svensk politik år 2013.

torsdag 25 april 2013

Amerikansk Politik

Donkeyman har funnit ett klipp som han inte kan undanhålla från sina läsare.

Ni kanske minns ett av de mest framstående "stolpskott" som har producerats i Amerikansk Politik i modern tid. Hon var Vicepresidentkandidat åt John McCain i presidentvalet 2008. Innan dess var hon Guvernör i Alaska (en halv period) samt borgmästare i Wasilla, Alaska.

Hon hade också en period som styrelsemedlem i en lokal kyrka som hävdade att Gud hade utsett Wasilla, Alaska till den plats som skulle förskonas när Den Yttersta Dagen skulle inträffa. Man ansåg sig sitta på information som sade att de troende skulle förflyttas till just Wasilla, där Paradiset skulle upprättas.

Hur som helst, läs denna intervju med denna politiker som alltså kunde ha stått ett hjärtslag från Vita Huset.

Sarah Palin uttalar sig.

När ni har läst detta har ni antagligen satt morgonkaffet, eftermiddagspilsnern eller kvällsgroggen i vrångstrupen.

Då skall Donkeyman avslöja att "The Daily Currant" är ett satirmagasin. Det är alltså en ren "fake". Men medge att den var bra. Och att så många människor har "gått på" detta kan också tolkas som att det i grunden är en trovärdig beskrivning av vissa USA-politikers världsbild.

måndag 22 april 2013

PK Maffian

Nu har PK-Maffian slagit till igen. Denna gång i den Norska Statsförvaltningen.

Bakgrunden är att man arbetar med en ny motsvarighet till den Svenska "Sjömanslagen", det vill säga den lagstiftning som reglerar Sjöfolkets arbets- och anställningsförhållanden. Vilket ju är naturligt. All lagstiftning behöver ses över då och då.

Men - nu har galenskapen slagit till. Ordet "Sjømann" har nämligen visat sig vara "Ikke PK" och får inte användas längre. Det är nämligen inte "Genusneutralt" och ett eller annat geni har dessutom kommit på att till exempel "Reguleringen for oppsigelse av gravid sjömann" blir språkligt felaktig. Plus dessutom "Ikke PK".

Så då har man lagt pannorna i djupa veck. Ett förslag var "skipsarbeider". Som senare utvecklades till "skipsarbeidstaker". Men det var en tungvrickare så nu har man landat på "arbeidstaker".

Så nu väntar vi bara på att PK-Maffian skall komma med förslag till ny titulatur. Vad skall vi kalla en "Styrman". Vad skall vi kalla en "Båtsman", en "Jungman" och så vidare .......... Detta blir intressant.

Nästa steg blir naturligtvis tvungen omskrivning alternativt dödskallemärkning av hela Sjömanslitteraturen samt alla Sjömansvisor.

De som börjat korrigera i Torbjørn Enger och Astrid Lindgrens verk har en gigantisk uppgift här. Eftersom det är i Norge så måste man givetvis börja med sådana som Erik Bye men sedan är steget nära till Evert Taube och alla andra.

Men Donkeyman som är en beläst karl vet redan att en känd visa censurerades redan tidigt. Det gäller "Jungman Jansson" skriven av Dan Andersson. Den strof som lyder "på en farm i Alabama" löd ursprungligen "hos ett fnask i Yokohama". Så finns det ett par ändringar till men det kan inte Donkeyman ta på sparken.

Här kommer några exempel på vad som måste skrivas om. Alla gamla noter och inspelningar måste givetvis förstöras av PK-Kommisionen.

Icke längre PK

Mindre PK

Ännu mindre PK

Aldrig varit PK

lördag 20 april 2013

Mer Sossologi

Går man tillbaka 20 år i tiden så hade alla nationer ett helt gäng med "Kremlologer" som försökte följa med i alla maktkampens svängningar borta i Moskva.

Donkeyman och andra "Sossologer" försöker hänga med i maktkampens svängar hos våra Sossar här på hemmaplan. Och i dag, bara några dagar efter "Omargate" har det dykt upp en ny och intressant vändning.

Det var ju så att Omar blev nominerad av Stockholms Arbeterkommun till partistyrelsen därför att Stockholmssossarna önskade bli av med Ylva Johansson. Som tog sig friheten att inte till 100% ha samma åsikter som den Stockholmska ledningen. Vilket skedde till stor förvåning hos resten av Sossarna som ansåg att Ylva var ett starkt kort. Med tanke på hennes långa och hedersamma "track record" som både partiföreträdare och minister.

Men - partiledningen och resten av landets partiorgan skall inte ha inflytande över det "lokala initiativet". Har du inte förtroende på hemmabana så har du inte heller förtroende hos partiet. Därför att i en så kallad Folkrörelse är den lokala förankringen viktig. Och lokalt så var det Stockholms stads ledning med fru Veronica Palm med följe i spetsen som ville bli av med Ylva. Och som då förde fram Omar som ersättare. En ersättare som inte ens feministiska argument skulle kunna knäcka. Omar är nämligen muslim och invandrare så han kvoteras till och mer före kvinnor.

Så visade det sig att Omar inte var PK. Drevet gick och skandalen blev total. Omar fick sparken och fru Veronica Palm var den som tvingades överräcka silkessnöret.

I dag har fru Palm och resten av ledningen i Stockholms Sosseri fått ännu en smäll rätt på trynet. Det har nämligen publicerats en artikel på DN Debatt undertecknad av partiledare Stefan Löfven och Ylva Johansson gemensamt. Något som klart och tydligt visar vad partiledningen anser om Stockholmssosseriets intriger. Man markerar klart och tydligt att Ylva har ledningens förtroende. Till skillnad från Omar.

En erfaren Sossolog som Donkeyman drar genast slutsatsen att Veronica Palm och hennes närmaste anhang är på god väg ut i Partiets kylskåp. Medan Ylva kommer att rehabiliteras vid första tänkbara korsväg.

Läs även andra bloggares åsikter om

tisdag 16 april 2013

Drevet Går

En Sossologie Studerande som Donkeyman får mycket att intressera sig för i dessa tider. Knappt har kongressen avslutats förrän Partiets inre liv åter breds ut i den Svenska världspressen. De Svenska journalisterna har vädrat politikerblod och framgångsrikt nedlagt sitt byte.

Alla som har studerat Partikongresser vet ju att de inte är till för att diskutera politiken och välja vilken väg Partiet skall ta framöver. Sådant bestämmer man i informella former bakom kulisserna. En Kongress är i första hand en Manifestation av enighet och är helt och hållet till för internt bruk.

Inom Partier som har karaktären av Folkrörelser är det också en välkänd sak att en styrelse av något slag skall representera olika intressen inom Rörelsen. Det är alltså det Representativa som är överordnat allt annat. Olika delar av landet skall representeras, det skall vara en anständig fördelning mellan könen, de olika sidoorganisationerna skall ha sina representanter, fackföreningarna skall representeras ....... och så vidare. Ledamöternas individuella duglighet bedöms inte. Däremot håller man undan alla som framför "jobbiga" eller oppositionella åsikter. Enigheten utåt är det viktiga. Alla som på något sätt är obstinata eller som profilerar sig själv åker ut i kylan.

Eftersom det i slutänden gäller en kamp mellan olika fraktioner så måste också den totala balansen bibehållas. Varje ändring av denna innebär maktförskjutning och ändrad politisk inriktning.

En annan viktig princip är att de olika underliggande organ som skall representeras i grunden nominerar sina egna kandidater. Partiets ledning skall formellt sett inte ha något inflytande över vilka som blir utsedda. Medan det i verkligheten rör sig om att lägga en patiens där alltså balansen inte förändras.

Uppstår det så någon debatt före valen går den inte ut på personens personliga kvalifikationer eller åsikter. Om en fraktion inte vill ha en viss kandidat vald går man inte ut och säger att NN har den eller den politiska åsikten, eller att NN är lat och obegåvad. Man finner någon representativ hindring. Till exempel att man har för många män på listan. Eller för många akademiker, eller för många som bor i ett visst område eller något annat argument av den typen.

Nu föll det sig så att Stockholmssossarna ville "bli av med" Ylva Johansson. En person som haft många tunga poster inom Partiet.  Och eftersom Ylva representarade Stockholms Sossar så måste man alltså finna något skäl att kasta ut henne. Samt finna en ersättare. Nu var det en person som var kvinna i en redan manstyngd församling så man måste finna på något annat skäl att få ut henne i kylan.

Man kan föreställa sig hur diskussionen gick i den inre kretsen.

- "Hur f****n kan vi bli av med den gamla kärringen Ylva."
Pannorna läggs i djupa veck.

- "Vi lyfter fram en blatte. Det går inte att säga emot en sådan nomination."
- "Har vi någon på lager."
- "Men vi har ju Omar. Han representerar ju alla muslimer. Han är ordförande i Islamska Rådet."
- "Supert. Den kan vi alltid kontrollera. Han blir inte lika obstinat som Ylva."

Att det inte finns någon som kan representera alla muslimer tänker man inte på. Man är så inkörda i det representativa formatet att man tar det för givet. Eftersom den inre kretsen inte heller rör sig ute i "betongen" utan har sin bas i betydligt mer kultiverade stadsdelar vet man inte heller något om Omar. Och tiden medger inte något research om man skall bli av med Ylva. Omar har dessutom i flera år haft ett antal uppdrag inom Partiet och visat sig vara pålitlig.

Sagt och gjort. Omar nomineras och väljs.

Varefter det tämligen momentant kryper fram att han inte är PK (Politiskt Korrekt). Han är till och med väldigt lite PK. Något som många som rör sig i lite vidare kretsar än "den inre kretsen" vet. Till exempel några specialiserade journalister.

Så publiceras en viss kritik mot Omar. Som sätter en snöboll i rullning.

Sedan GÅR DREVET. Den stackars Omar har inte en chans. Nu har han hela landets samlade journalistkår mot sig. Med understöd från alla landets proffessionella tyckare. Blodhundar som vädrar politikerblod. Omar har inte förutsättningar för att klara av detta.

Katastroflarm i "den inre kretsen".
- "H******e blatten är ju inte PK. Vem har släpat in honom."

Nu är plötsligt Omar något som kan jämföras med sådant som katten släpar in. Så katten själv (Veronica Palm) tvingas begå offentlig sälvkritik medan Omar får sparken från alla sina poster i partiet, även de han hade innan han valdes in i Partistyrelsen.

Men - Och detta är viktigt. Visserligen hjälpte Mediedrev och kritiska interna röster till att fälla Håkan Juholt förra året. Men det finns en skillnad. Juholt var inte vald av en ordinarie Partikongress. Detta är något helt nytt. Fram till denna veckan har medlemmar av Partistyrelsen som är valda av Partiets Kongress varit immuna mot både intern kritik och mediedrev. Det har till och med varit så att den som kritiserat en Partistyrelsemedlem offentligen samtidigt har skrivit under sin avskedsansökan till uppdrag inom Partiet.

Nu har ett Mediedrev väckt intern kritik som har gett en Partistyrelsemedlem sparken. Det är något helt nytt. Frågan är om inte fru Palm också har hamnat på "Svarta Listan" framöver.

lördag 13 april 2013

The Heat is ON !!!!

När Donkeyman promenerade från "Donkeyman Towers" till sitt kontor vid 7-blåset i Torsdags morse så var det vinter. Innan han gick kunde han se ut genom fönstren över Tromsø och konstatera att det var långt över midjedjup snö på taket rätt utanför. På gatan var det is och snö, halt som fasen och man måste hålla sig i väggarna för att inte gå på trynet.

När Donkeyman gick hem från kontoret hade dom där uppe slagit på värmen. "The Heat was ON". Solen sken, uteserveringen på Skarven var fullsmockad med människor. Vattnet flöt i strida floder ned för gatorna.

Och detta är vad som gör Tromsø extra speciellt. Vi har bara två årstider här. Det är vinter. Länge som f******n. Så slår det över på några dagar och blir sommar.

Våren är alltså över på några få dagar. Nu är vi inne på andra dagens väderomslag. Det tak som i förrgår hade midjedjup snö är nu nästan helt avtäckt. Gatorna har ren asfalt. Vattnet rinner i floder ut i avloppen. Donkeyman hade 15 grader plus på solsidan av lägenheten högst upp i "Donkeyman Towers".

Ge oss tre dagar till så är broddar, vinterskor, tjocka vantar och mössor bara ett obehagligt minne. Som kan stuvas under fram till nästa vinter. Medan gräsmattorna börjar grönska.

Sedan har vi också fått LJUS. Jag sade LJUS. Det är fullt dagsljus redan vid 4-blecket på morgonen och är ljust till sent på kvällen. Och det är bara några få veckor kvar tills det är ljust dygnet runt. Det är då som Donkeyman börjar leva igen och kan ta sig ut ur idet.

Därför sitter Donkeyman hemma i sin lilla kvart och pimplar öl vid den här tiden på kvällen. Men bara för att hålla minnet av den helvetes vintern brinnande så har han sett på första kvartsfinalen mellan Lule och Skellefte. Som slutade alldeles nyss.


måndag 8 april 2013

Komplimanger

Donkeyman upplever märkliga tider. Moderna tider som han inte helt förstår.

I går läste man i dagspressen att hela den församlade PK-världen var upprörda över Obama.

Inte av de vanliga skälen, dvs att han strör bomber omkring sig, invaderar länder och sänder dödspatruller hit och dit. Spärrar in folk i Guantanamo. Plus en massa andra kritikvärdiga ting.

Nej då. Det gällde något helt annat. I Californien finns en kvinnlig statsadokat vid namn Karmala Harris. Och Presidenten satte inte bara pris på hennes duktighet. Han tog sig friheten att säga att han tyckte det var den snyggaste Statsadvokaten "over there".

Och då tog det hus i h*****e. Feministerna fullständigt exploderade av irritation. Detta var kvinnofientligt. Det var härskarteknik. Det var .......... You name it. Men det var framför allt inte PK.

Resultatet var att Obama fick ringa till damen och be om ursäkt.

Ja, ni har läst rätt. Presidenten tvingades be om ursäkt för att han gav en komplimang till en snygg kvinna.

Ursäkta, men Donkeyman förstår inte problemet. Är det numera förbjudet att ge komplimanger till en kvinna.

Donkeyman är uppenbarligen inte någon modern människa. Han håller alltid upp dörren åt kvinnor. Han låter alltid kvinnor gå före genom dörrar. Han drar ut stolen åt en kvinna på krogen. Trots att Donkeyman har ett "träben" så reser han sig alltid på bussen eller spårvagnen och överlämnar platsen åt kvinnor.

Och Donkeyman kostar på sig att kasta kring sig komplimanger då och då.

Betyder detta att Donkeyman är en dålig människa. En människa som har "skumma avsikter". Kanske till och med en kvinnohatare. I vart fall inte någon som ser positivt på kvinnors likaställning. Svaret tycks vara: Ja.

Åtmindstone i den del av mänskligheten som är PK.

Ur led är tiden.

fredag 5 april 2013

Sossekongress

Åter en gång får en ivrig Sossologie Stud möjlighet att studera Socialdemokratins inre liv. Denna gång i form av en kongress där alla "de vanliga" kommentatorerna framstår som ivriga "Kremlologer" och förutspår de beslut som skall fattas.

Märkligt att inte någon journalist vågar skriva sanningen. Den sanning som har gällt i "alla år" ända sedan partiet etablerade sig som makthavande i Sverige. Men en sanning som dessutom gäller alla andra partiers kongresser också.

En kongress är i verkligheten inte ett Forum där man avgör partiets framtida politik och inriktning. Detta är redan avgjort på förhand. De stora frågor där man har olika åsikter har redan fått sina kompromisser som följd av förhandlingar i bakgrunden mellan företrädare för partiets ledning och de olika fraktionerna. Man har fått ge och ta men slutresultaten är redan bestämda.

Skulle det mot förmodan uppstå "problem" genom en eller annan som inte accepterar att delta i skådespelet så dominerar partiets ledning de två viktiga funktionerna. Nämligen kongressens presidium som fastställer voteringsordningen och "förpackar" förslagen. Samt den viktiga "Redaktionskommittén" som skall lösa alla eventuella motsättningar bakom kulisserna. Så går det till hos Sossarna och så går det till hos alla andra.

En partikongress är i själva verket en manifestation för "invärtes bruk". Här skall partiet markera sin enighet och medlemmarna skall motiveras till förnyad kamp. Man skall markera att man sluter upp om sin partiledare och sin partistyrelse. Det är inte ett forum som är till för att värva nya röster.

Generellt sett så har Sossarna ett avgörande problem. Partiets vänstersida står i majoritet bland de aktiva medlemmarna medan högersidan har absolut majoritet bland väljarna. Detta inser också partiets apparat som styr partiet med fast kurs mot mittfåran i politiken.

Visst fick SSU genomslag för att ge en undomsgaranti efter 90 dagar i stället för efter 180. Skillnaden utgör några miljarder spänn som ju är nålpengar i ett statsbudget. Vad man inte talar högt om är att skillnaden också innebär att de arbetslösa ungdomarna nu enligt förslaget bara har 90 dagar på sig som de kan använda att fritt söka jobb. Därefter hamnar de med tvång i en eller annan så kallad "arbetspolitisk åtgärd". Vad sådana innebär vet alla som har varit med några år.

Under Sossarnas glansperiod gick mängder av människor in i sådana åtgärder. Som kostade massor av pengar men som av de som hamnade där betecknats som "vuxendagis". Eller "förvaring". Huvudsaken var att de försvann från statistiken. Medan dessa människor under Alliansens ledning nu har hamnat i statistiken igen. Fast med sämre förmåner.

Självfallet är det totalt avgörande vad denna "ungdomsgaranti" skall innehålla. Men Donkeyman som är luttrad av tidigare iakttagelser tror inte på något revolutionerande utan snarare att det blir en ny form av "vuxendagis" för att förbättra statistiken.

En annan väsentlighet när det gäller arbetslösheten bland ungdom är att tidigare "parkerade" man en hel årgång av ungdomar i militärtjänst. Kontinuerligt. Något som inte heller sker längre. Vad detta betyder för statistiken kan man enkelt räkna ut. Men i framtiden kommer man att göra en liknande vinst. Ungdomskullarna blir helt enkelt mindre medan pensionsavgångarna blir fler och därmed kommer "trycket" efter jobb att lindras alldeles av sig själv. Även om den som just då sitter i regering kommer att försöka ta hem hedern för detta.

Verkligheten kring arbetslösheten är ju att det inte längre hjälper om det blir högkonjunktur. Det blir bara marginellt fler jobb. Detta därför att alla branscher där det över huvud taget är möjligt rationaliserar bort jobben. Den klassiska industriarbetaren existerar knappt längre. Trots att industrin producerar för fullt. Men man sysselsätter bara en bråkdel av den massa som fanns tidigare.

De okvalificerade jobben har helt och hållet försvunnit. Med några få undantag.

Samtidigt är skattesystemet så konstruerat att man beskattar arbete hårt. Vilket ger ytterligare ett incitament till att rationalisera. Donkeyman börjar få mer och mer sympati för det Gröna förslaget om förkortad arbetstid i kombination med skattereform som minskar skatteläggningen av arbete.

Detta problem tar vare sig de Röd-Gröna eller Alliansen sig av. Trots att det är detta som är "pudelns kärna". Det man åstadkommer med dagens politik och med den av Sossarna föreslagna politiken är att man höjer kompetensen hos de arbetslösa. Men man får inte fler jobb för den skull.

Under dagen i dag skall man komma till enighet om "vinster i välfärden". Men gissa vad vänstersidan har fått ge bort för att få igenom ungdomsgarantin. Man behöver inte ens vänta på voteringen för att kunna räkna ut den saken.