torsdag 12 juli 2012

Postorderfruar

Det har i alla tider förekommit att Svenska män hämtar sig hustrur ifrån diverse utländer. Efter vad Donkeyman har iakttagit under ett långt liv fungerar de här internationella äktenskapen ungefär lika bra eller dåligt som vanliga inhemska äktenskap. Men saken har debatterats i alla tider.

Därför att det inte alltid går så bra och därför att vissa missbrukar systemet.

Ett av de mer kända "icke normala" internationella äktenskapen var när Olof Palme ingick "skenäktenskap" med en kvinna från Tjeckoslovakien (Jelena Jennerova) för att "få ut" henne därifrån efter kuppen 1948. Vilket också lyckades. På den tiden räckte det med att vara gift med en Svensk man för att få omedelbart uppehållstillstånd. Med tiden började många att använda den möjligheten för att kringgå immigrationslagarna. Då murade man igen det hålet genom att kräva att äktenskapet skulle vara flera år innan automatiskt uppehåll beviljades efter en skilsmässa. Vilket i sin tur fick andra icke önskvärda effekter.

Detta har uppmärksammats av vår Jämställdhetsminister Nyanka Seboni som mycket förtjänstfullt lyfter fram de mindre lyckade "importäktenskapen" i ljuset. Äktenskap där en misshandlad kvinna inte kan "ge fot i arschelet" åt sin buffel till karl. Därför att om hon gör det så åker hon omedelbart ut ur landet.

Donkeyman har genom åren bevittnat ett antal sådana här äktenskap. Varav flera inom den nära bekantskapskretsen. Men låt oss kategorisera lite grand och dela in de "internationella äktenskapen"" i tre kategorier.

1) Det "Normala" Äktenskapet.
Detta är trots allt det vanligaste och det "normala". Två personer från olika land träffas, tycke uppstår, de gifter sig och bosätter sig i ett land där i vart fall den ene blir en "invandrare". De allra flesta sådana här äktenskap får ett helt normalt förlopp. Visst slutar en del med skilsmässa men det är då av "normala" skäl, andra blir livslånga.

Donkeyman har dessutom många yrkeskamrater som har funnit sina hustrur i utlandet. Ett antal av dessa blev "sjömanshustrur" livet ut, med familjen boende i Sverige, Norge, Sydamerika, Australien, Spanien och många andra länder....

I grunden finns inte något som helst skäl att ödsla tid och kraft på att skriva negativt om dem. Det remarkabla är däremot att i dag är rädslan för "de onormala" äktenskapen så stor att myndigheterna ställt upp en mängd problem för dem som vill hämta hem sin hustru vid ett "internationellt äktenskap". Kommer hon från länder utanför EU/EEC så är det enklare att bosätta sig någon annan stans än i Sverige. Det är åtskilliga prövningar och väntetid som krävs för att kunna hämta hem sin hustru och bosätta familjen i Sverige. Även där mannen är så "etniskt Svensk" som det går an att vara.

2) Den "Svinaktige Mannen"
Första gången Donkeyman kom i kontakt med "Postorderhustrur" var på 1970-talet. Då var det framför allt Polska kvinnor som importerades. Donkeyman minns en kamrat som hade en jättelik katalog som påminnde om en helt vanlig Postorderkatalog där man kunde "beställa" den kvinnan man önskade.

Denne kamrat hade satt detta i system. Han hämtade en Polsk kvinna i halvåret ungefär. Som hamnade hemma hos honom som kombinerat hembiträde och älskarinna. Men ganska snart började han "banka upp" dem med jämna mellanrum och i övrigt behandlade han dem allmännt illa. Tills de gav upp och stack iväg hem igen. Varefter det var dags att "skriva efter" en ny.

Med tiden upptäckte Donkeyman att detta var inte något enstaka tillfälle. Det här var ett förhållningssätt som var satt i system av ett antal män. Som hade det gemensamt att de inte klarade av att skaffa sig Svenska kvinnor. Vilket nog inte kan beskrivas som särdeles överraskande med tanke på deras kvinnosyn. Ännu mer förvånande var att upptäcka att flera personer inom den nära miljön, typ arbetskamrater och vänner, faktiskt ägnade sig åt sådan här verksamhet.

Med åren förfinades tekniken så att kvinnorna presenterades på video i stället. Utbudet ökade också till att bli kvinnor från många fler länder. Ryska kvinnor var ett tag ganska vanligt och populärt men med tiden blev Asiatiska kvinnor övervägande. Från Thailand, Fillipinerna, Singapore .... "you name it". Sedan dess har Internet gjort sitt intåg och en hel industri har grundats. Självfallet sitter det någon organisatör någonstans och tjänar stora kulor. Här kan man snacka om "trafficing light".

Gemensamt för de här kvinnorma var att de önskade sig en bättre framtid i ett annat land. Nyckeln var att finna en man som de kunde leva med. En man som ganska snart visade sig vara en "hel idiot" som behandlade dem illa eller till och med misshandlade dem. Donkeyman minns mycket väl hur den första jag kände som höll på med sådant här uttryckte sig (han med Polskorna). "Sätt väggar och tak runt Polen så har du världens största horhus. Om jag hämtar hit en Polsk hora i några månader och betalar för resor, uppehälle och presenter så har jag gjort rätt för mig. Vad är det för fel med det???"

Att det ingick ett antal "kok med stryk" och diverse andra otrevligheter i avtalet samt att han i slutänden lät kvinnorna sticka utan att få några som helst pengar var inte vad kvinnorna hade väntat sig. Men han tyckte det var helt ok.

Och han var sannorligen inte ensam. Donkeyman har "ramlat över" många sådana genom åren. Detta är självfallet ett jätteproblem. Som jämställdhetsministern så förtjänstfullt adresserade före Almedalsveckan.

3) Den "Falska Kvinnan"
Men - Donkeyman har också kommit i närkontakt med det helt omvända.

Vi snackar nu om snälla, hyggliga och välmenande män som har "hämtat hem" kvinnor som visat sig vara både uträknande och listiga. Männen har trott att de äntligen efter många års sökande har fått en hustru för livet. Men det visar sig vara frågan om något helt annat.

Kvinnan ser till att de blir gifta - utan äktenskapsförord. Sedan "står hon ut" i tre år och en (1) dag. Mannen är ju inte direkt otrevlig, tvärtom han gör allt för att kvinnan skall ha det bra. Så hon lider inte annat än möjligen av brist på äkta kärlek. Men man kan ju fråga sig om vissa av de här har några känslor alls. Därför att när hon har sitt permanenta uppehållstillstånd "i box" är det "fot i arschelet" för mannen. Samtidigt som kvinnans advokat assisterar med att lätta honom från halva hans förmögenhet.

Donkeyman har flera kamrater som har "sprungit på" detta. En var till och med så godtrogen att han gått på samma blåsning två gånger. Först lät han en Ukrainska befria honom från villan och en stor del av bankkontot. Varefter han gör samma runda en gång till och låter en Vitryska halvera förmögenheten på nytt. Låt vara att han hade en väl tilltagen förmögenhet från start, åtmindstone efter Donkeymans mått mätt. Men ändå .......

En annan gammal känning av Donkeyman finansierade vad som med tiden blev en hel butikskedja på samma sätt. Han förlorade hustru, lägenhet, bil och merparten av bankkontot - hon fick startkapital till sitt företag som hon sedan har byggt upp - i Sverige. Han är numera alkis och kontinuerligt black, hon är "big shot".

Kommentar 
I den nu aktuella debatten förefaller det som om ministern vill ändra reglerna för hur lång tid det tar för en kvinna att få permanent uppehållstillstånd. Vilket nog är vällovligt. Men frågan är om sådant här ens låter sig styras genom sådana regler. Vi har ju två ytterligheter att välja mellan:

Svårt att "importera" hustrur
- Alla par som består av en Svensk och en Utländsk person får stora problem med att bosätta sig i Sverige.
- Omöjligt att "importera" folk genom skenäktenskap
- Misshandlade "postorderhustrur" hamnar i en ännu sämre situation
- "De uträknande och falska kvinnorna" får också svårare att genomföra sin aktion

Enkelt att "importera" hustrur
- Alla par som består av en Svensk och en Utländsk partner får enklare att bosätta sig i Sverige
- Man öppnar dörren för "inflyttning" genom skenäktenskap
- Misshandlade "postorderhustrur" kan enklare överge sin våldsamme man
- "Falska kvinnor" får det enklare att utnyttja godtrogna män

Donkeyman tycker inte att det är så enkelt att lösa ut den här ekvationen till något förnuftigt. Men det är bra att problemet (eller åtmindstone en del av det) kommer upp till ytan och diskuteras. Men det verkar inte som om någon "bet på" kroken under Almedalsveckan. Däremot har Gudrun och (Fi) visat sin "snuskiga fantasi" genom att "bita på" en korvreklam. Deras konklusion är att om en kvinna med läppstift och nagellack äter tjock korv så är det sexistiskt. Enligt dem skall bilden i verkligheten antyda en så kallad "avsugning". Varning för att besöka en korvmack tillsammans med kvinnliga kamrater utfärdas härmed. Den som gör det har "skumma avsikter" och bör behandlas därefter. Inte undra på att det partiet inte hamnar i Riksdagen.

Däremot funderar Donkeyman på om inte problematiken runt "Den Svinaktige Mannen" och "Den Falska Kvinnan" i grunden borde lösas av rättsväsendet i stället för genom immigrationspolitiken. Men sedan å andra sidan så vet vi ju alla hur rättsväsendet fungerar ..... Donkeyman har inte några förnuftiga förslag i det här ärendet. Hur han än vänder sig så har han arschelet bak.

Men kanske är det ett tankekors att det Olof Palme gjorde för över 60 år sedan inte skulle ha tillåtits i dag, vare sig av hans sentida partikamrater eller av den nuvarande regeringen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 4 juli 2012

Kung Fotboll

Så här i Almedalsveckan går ju absolut allt i Politik. Då kan det vara lämpligt att skriva om något helt annat. Fotboll till exempel.

Donkeyman är ju trogen Fotbollsupporter sedan evigheter tillbaka. Han har sett mängder med matcher både "Live", på TV, Pubstorskärm och genom Internet. Men han menar också att Fotbollen kan förbättras. I det här sammanhanget tänker han inte på spelet och taktiska dispositioner utan på själva regelverket och upplevelsen som åskådare.

1. Tidtagningen
Det nuvarande systemet där domaren tar tiden och där matchuret bara är "vägledande" är i många avseenden ett skämt. Påfallande ofta kan ett lag "dra ut på tiden" och förneka det andra laget en chans att kvittera eller vinna. Helt enkelt genom att se till att det inte spelas Fotboll. Visst skall man lägga till "stoppage time" men storleken av detta tillägg verkar vara helt slumpmässigt.

Samtidigt vet inte publiken hur mycket speltid som är kvar av matchen. Enligt Donkeyman är detta system helt och hållet ohållbart.

Hur man skall lösa problemet är inte helt uppenbart. Man kan införa ett system med effektiv speltid som i ishockey men man kan också stjäla en metodik från handbollen. Man sätter en tidtagare vid sekretariatet. När det sker onaturliga uppehåll i spelet ger domaren tecken till att klockan skall stoppas och har man radioförbindelse så säger han bara till att stoppa klockan. Som startas igen när spelet startar. Hela publiken ser vad som händer. Vid uppenbara misstag kan man bestämma att ställa tillbaka eller ställa fram klockan ett visst antal sekunder.

Fördelen är att publiken har tillgång till ett matchur som visar den exakta officiella matchtiden. När detta kommer upp till 45.00 ljuder en tyfon och halvleken / matchen är slut. Slut på slumpmässig "stoppage time".

Vid matcher på lägre nivå kan man ha ett sekretariat med en tidtagare från vardera klubben som sköter klockan enligt domarens tecken. Och som ger slutsignal.

2. Offsideregeln
När man ser matcher på TV så upplever man hela tiden felaktiga domslut när det gäller Offside eller Onside. Och varje gång backar kommentatorerna bandet och kollar om domarna gjorde rätt. Dess värre är det flera felaktiga domslut i var enda match.

Donkeyman har själv "gått på linjen" och vet hur hopplöst det är att bedöma Offside ur ett grodperspektiv. En människas ögon är faktiskt kopplade - ser man offsidelinjen så ser man inte den som slår passningen. Man kan inte ha ett öga åt vardera hållet. Samtidigt som man löper snabbt utmed linjen. Fotbollen har helt enkelt en offsideregel som det inte går att uppehålla rättfärdigt.

Ännu värre är situationen i lägre serier.

Donkeyman inser att hans bästa lösning på detta problem nog inte är genomförbar. Det vore att införa en offsidelinje och en regel som är i princip lika med ishockeyns. Då vore det slut på feldömningar men det skedde till priset av att spelet ändrades en hel del. Plötsligt skulle försvarsspelet gå ut på att "få bollen ur zon" medan anfallsspelet skulle få ett moment av att "hålla bollen i zon". Att helt slopa offsideregeln är inte heller någon lösning. Då skulle hela spelet och taktiken förändras dramatiskt.

Alternativet är nog tekniska lösningar. Se vidare nedan.

3. Videodömning
Det sker hela tiden uppenbara feldömningar både när det gäller Offside men också i Straffområdet. För att inte tala om alla bollar som varit inne och dömts bort - och tvärtom. Många vill ha målkamerateknik. Men Donkeyman vill gå ett steg längre. Vid stora matcher som sänds i TV bör man i stället ha en 5:e-domare som är Videodomare. Denna är i direkt radiokontakt med huvuddomaren och "backar bandet" för granskning varje gång det är något som "luktar" kontroversiellt.

Men - det är viktigt - man stoppar inte spelet för Videodömning förrän det blir ett "naturligt" avbrott. Då kan Domaren stoppa klockan och avvakta ett eventuellt råd från Videodomaren. Blir det mål eller hörna efter en tvivelaktig offsidesituation så väntar man lite tills Videodomaren har hunnit granska bandet.

De som i dag kräver Målkamera med tanke på senaste Englandsmatchen ser bort ifrån att rättvisa faktiskt skipades genom att målet inte godkändes. Det var ju så att Målsituationen uppstod som en följd av att man godkände ett anfall som borde ha varit avblåst för Offside. Så en Målkamera som godkänt målet hade skapat en orättvisa. Med Videodömning enligt Donkeymans metod skulle även Offsidesituationen ha upptäckts och det riktiga domslutet ha fattats. Som var frispark utåt för Offside. Men som blev utspark från mål.

Självfallet kan man bara ha den här tekniken på högsta nivå. Längre ned i systemet behöver man göra andra ändringar för att få bättre dömning. Något Donkeyman tar sig för i nästa punkt.

4. Domarsystemet
Man bör gå in för tvådomarsystem. Ser man till andra lagsporter har man ju mycket goda erfarenheter av detta. Ishockey, Bandy, Handboll ..... You name it, alla har minst två domare. Det vill säga - på högre nivå två domare och två linjemän. På lägre nivå enbart två domare utan linjemän. Donkeyman har själv dömt Bandy och vet av egen erfarenhet hur mycket bättre dömning det blir med tvådomarsystem i stället för med en ensam domare.

Sedan sätter man samman "Domarpar" som får döma ihop hela säsongen. Därmed får man samarbetande domare. Allt till Fotbollens bästa. Ett motargument är att det är brist på domare men det kan man lösa genom att varje domarpar får döma fler matcher och ibland dubbla matcher.

5. Utvisning
Jag skulle gärna se en ändring av systemet med Gula Kort. Därför att det är orättvist om en spelare begår något brott som ger Gult Kort så straffas han så småningom med avstängning - mot andra lag än de som han har förbrutit sig mot. Det kan till och med slå helt galet. Se detta exempel:

Lag A och Lag B kämpar om att undvika nedflyttning. I näst sista matchen möts Lag A och Lag C. Den bästa och dominerande spelaren i Lag C får ett Gult Kort som gör att han blir avstängd i sista matchen. Som går mot Lag B. Här bestraffas alltså Lag A i stället för att få en förmån. Medan Lag B belönas helt oförtjänt.

Jag skulle vilja se att ett Gult Kort automatiskt gav 15 min utvisning. Det vill säga spelaren kommer tillbaka på banan efter avtjänad utvisning. Två Gula ger automatiskt Rött, dvs utvisning resten av matchen. Som också ger avstängning nästa match.

6. Bytessystemet
Även här vill jag se en ändring. Jag vill att lagen skall ha mindre bänk. Det vill säga kanske fyra man inklusive reservkeeper. Sedan skall det vara fria byten. Ungefär som i Handboll, Bandy, Hockey och andra sporter. En skadad spelare transporteras direkt av banan för behandling, ny spelare in och spelet fortsätter. Efter behandling kan den skadade återgå till spel.

Byte sker vid sekretariatet enligt regeln, först skall den ene ut över linjen, sedan får den andre komma in. Kontrolleras av 4:e-domaren. Så lägger man dit några specialregler. Inga byten i försvarande lag när det är dömt hörna till exempel.

Det blir flera fördelar. Mindre med uppehåll för skador och byten. Men lagen kan också leva med något mindre trupper eftersom bänken blir mindre. Vilket förbättrar ekonomin.

7. Skärma ut bollen
Den praxis som man har i dag för att "skärma ut" en boll mot kortlinjen är i mitt tycke inte riktig. Längre ut på banan skulle detta vara Obstruktion och ge Indirekt Frispark. Det vill säga man hindrar motspelaren att komma åt bollen i stället för att själv hantera bollen och göra något med den.

Detta borde dömas som Obstruktion även upp mot kortlinjen.Vill man hindra motståndaren att nå bollen utan att själv försöka hantera den så är det obstruktion. Skall man skärma ut motståndaren måste man också själv försöka göra något med bollen.

8. Spel till egen keeper
Här tycker Donkeyman att man också borde förbjuda egna spelare att nicka bollen till keeper så han kan ta upp bollen med händerna. Spelar man tillbaka till keeper så bör denne enbart ha samma rättigheter som utespelare, dvs bara spela bollen med fötterna men inte ta upp den med händerna.

9. Avgörande av Cupmatcher
I stora mästerskap avgörs oavgjorda matcher först med förlängning och sedan med straffläggning. Jag menar att förlängningen bör organiseras annorlunda. Mitt förslag är att minska förlängningstiden till 2x10 min. Första  halvlek spelar lagen 9 spelare mot 9. Har det inte blivit mål på 10 min minskar man ned till att spela 8 mot 8. Har inte matchen avgjorts efter 20 min spelar man ytterligare 10 min med 7 mot 7 men då gäller "Sudden Death", dvs första mål vinner. Skulle det ändå inte blivit något avgörande efter 30 min så vidtar straffläggning.

Slutkommentar
Självfallet inser jag att flera av de här tingen kräver internationella överenskommelser som antagligen är omöjliga att åstadkomma. Fotbollen är så pass konservativ att den är svår att förändra.

Men Donkeyman är också Cricketälskare. En sport som i grunden spelas efter samma regler som på 1700-talet. Trots detta har man infört en mängd nyheter. Bland annat Videodomare. Samt två helt nya spelformer - "Endagsmatch" och "Twenty20". Allt för att göra spelet mer sevärt och intressant för åskådarna. Vilket man också lyckats med. Cricket är i dag en världsindustri om än ganska liten i de Skandinaviska länderna.

Visst är Fotbollen en ännu större industri men i en föränderlig värld där mycket mer än Stadion konkurrerar om publikens intresse borde man försöka att utveckla sin produkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,