lördag 21 augusti 2010

Utan brallor

Donkeyman drar sig till minnes TradJazzbandet "Sumpens Swingsters". Där prästen och trumpetaren Lars "Sumpen" Sundbom spelade skjortan av publiken. Han såg bandet många gånger den gången "det begav sig". Med nostalgi minns Donkeyman rökfyllda källarklubbar där "Sumpen" jazzar medan han står på borden och går runt från bord till bord ute bland publiken. Ett av deras paradnummer var "Sheik of Araby" fast försedd med Svensk Text. Och den hette då "Utan Brallor".

Detta var Donkeymans första association när han läste om "Sexskandal nummer två" denna valrörelse. Vi drar oss ju till minnes den så kallade "Littorin-affären" för några veckor sedan. Där herr Minister Littorin beskylldes i Aftonbladet för att ha besökt en prostituerad för fem år sedan. Varvid hela oppositionen blev upprörd. Samma dag som beskyllningarna lades fram försvann sagde Littorin ur offentligheten och avgick omgående som minister. Sedermera har han hårdnackat nekat till beskyllningarna och Aftonbladet har inte presenterat något som ens påminner om bevis. Dessutom är saken preskriberad för många år sedan.

Men - och detta är viktigt. Hela Sossepressen drog ut "det gottaste" ur skandalen. En samlad socialdemokratisk rörelse, inklusive en stor flora av Sossebloggar, krävde Statsministerns avgång (vad han nu hade med saken att göra). Man krävde att få Littorins huvud utlevererat på ett fat och saken togs till allmän intäkt för att bevisa Regeringens, dvs Alliansens, låga moral.

Donkeyman skrev ett par artiklar om detta:
En horbock
Höns och Fjädrar

Nu har en ny sexskandal avslöjats. Med betydligt mer påtagliga bevis. Det är nämligen Polisen som har stått för avslöjandet genom spaningsarbete. Två höga Sossepampar, varav den ena också är höjdare i Facket, har varit i Stockholm på ett eller annat Sossemöte. Efter mötet går de på ett sjapp och dricker sig fulla. Sagda sjapp ligger passande nog på Malmskillnadsgatan, dvs Stockholms traditionella Horgata. Här knyter de kontakt med två "yrkeskvinnor" som begär 1000 kronor var för att erbjuda "womens services". De går till Bankomaten och tar ut stålar, betalar damerna och fortsätter med dessa till en lägenhet som ägs av LO.

Men oturen var framme och Polisen ansåg sig ha tid att spana efter horkunder just denna kväll. Och det var inte något komplicerat polisarbete att följa efter de här herrarna till den blivande brottsplatsen. Sedan Sossepamparna gått in i lägenheten stod polisspanarna utanför och lyssnade till dialogen och ljuden. Efter ett tag bedömde de att "paren var i full verksamhet", de öppnade den olåsta dörren och gick in. Här låg det ena paret och knullade för det vilda i sängen medan den andra pampen stod naken på golvet och fick en avsugning. Polisspanarna påpekar att verksamheten avstannade när de tände sina ficklampor och presenterade sig.

Mona och Wanja har givetvis reagerat blixtsnabbt och förklarat att bägge herrar skall omedelbart kastas ut ur rörelsen. Den ene Pampen har också avgått från alla uppdrag med omedelbar verkan. Han har också godtagit böter om 10000 spänn. Den andre totalnekar. Han skall fortsätta valkampen som vanligt och tänker över huvud taget inte avgå frivilligt. Han nekar också till all skuld. Han påstår att han låg och sov i lägenheten när kamraten kommer in med två horor och "dumpar" den ena på hoonom med beskedet att "det är betalt och klart, bara ta emot". Han har inte godtagit böter utan kräver rättssak. Han menar att vare sig Partiet eller LO kan döma honom och ta från honom jobbet (som Pamp) utan rättskraftig dom. Vilket betyder att han i så fall har säkrat sig jobb långt in på nästa år. Bägge har oavsett vilket rätt till pensioner från sina Pampbefattningar. Pensioner som man kan misstänka är mer tilltagna än vad "folk flest" får.

Givetvis öppnar detta för några intressanta funderingar. När det gäller Littorin där bevisläget var synnerligen tunt hade inte Aftonbladet eller Sossebloggarna några som helst hämningar mot att offentliggöra namnet nästan omgående. I det här fallet där herrarna onekligen har blivit tagna på bar gärning skyddas deras identiteter. Kan det möjligen ha att göra med vilken färg som de har på sina partiböcker.

Men detta är säkert långt ifrån den sista smaskiga skandalen den här valrörelsen. Jag litar på att tidningarna har fler skandaler på lager som man kommer att släppa lite närmare valet. Är det bara Donkeyman som tycker att Svensk politik har förvandlats till dålig pajkastningsshow.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

tisdag 17 augusti 2010

Sossologilektion

Det har skett utveckling i de två episoder som Donkeyman beskriver i sina senaste artiklar. En utveckling som är mycket illustrativ för Socialdemokratins sätt att styra och ställa. Det vill säga för studerande i "Sossologi".

Solidaritet
Det som skedde förra veckan var att Landsfader Jens reste till Hardanger och lugnade den allt mer tilltagande oppositionen mot det som betecknas som "monstermasterna". Regeringen hade i sin godhet och mildhet lyssnat till de upproriska. Man skulle tillsätta en opartisk "tredjepartsutredning" som skulle bilda sig en helt egen uppfattning om huruvida det var möjligt eller lämpligt att ersätta kraftledningen med sjökabel. Något som gjorde att regeringskompisarna SP och SV framstod som idioter. Men som samtidigt gjorde att Landsfader Jens blev hjälte på Vestlandet igen.

Nu har det inte ens gått en vecka sedan detta skedde. Men både i Radio och Tidningar framgår det att Regeringen inte alls har utlovat någon "tredjepartsutredning". Man har lovat att några ännu icke utvalda "experter" skall gå igenom allt material en gång till. Men Statkraft, Oljedirektoratet och de andra statliga myndigheterna som hela tiden förordat kraftlinjen skall vara med bland dessa "experter". I kraft av sin expertis på området. Det vill säga vi är inne i precis samma situation som när polisen utreder påstådda övergrepp utförda av poliser.

Och Landsfader Jens skickar i sin vänlighet och mildhet åter fram sin Dräng Statsrådet Terje Riis Johansen (SP) som budbärare. Så att Statsrådet kan framstå som Idiot och Landsfadern som Hjälte om det skulle bli politiskt nödvändigt att "tillrättalägga" vad man sagt ännu en gång.

Utan ansvar
Som ni minns gäller detta frågan om det kommunalt ägda "Billetten AS" som i böckerna för 2008 visade ett överskott och hade positivt egenkapital. Men som redan våren 2010 hade gjort slut på egenkapitalet samt dragit på sig ett underskott på bortåt 9 millar. Medan man haft en omsättning på 6,5 millar. Detta dåliga läge upptäckte man som av en slump och bara ett par månader senare var hela jippot konk.

Trots att man upptäckt att man förskingrat (underslagit) från klientkonton och antagligen drivit för kreditors räkning i långa tider ägnade bolagets politiskt tillsatta styrelse samt Ayatolla Hausbergs Dräng (byens ordförande AP) vid namn Gunhild Johansson (SV-märkt vice ordförande) åt att sopa under mattan så det stod härliga till. Hon kunde inte inse att någon hade gjort något som helst galet. Vare sig Generalförsamling, Bolagsstyrelse, Direktör, Ekonomiavdelning eller någon annan kunde eller borde ställas till svars för något som helst.

Lyckligtvis innehöll inte boet längre medel till en ordentlig genomgång.

Sedan gick en liten tid. Irritationen började bli större och större. Byens professionelle "böld i arschelet", dvs Blodröde Fackförenings Ayatollah Willumsen skrev inlägg i bägge lokalbleckorna där han krävde räfst och rättarting. Varefter det började trilla in fler och fler irriterade inlägg. Det började "dåna i kratern".

Då valde Byfader Ayatollah Hausberg att återkomma från sin semester. Och omedelbart meddela att här skall det minsann undersökas. Man skall gå till botten med det hela. Varje sten skall det vändas på. Och kommunen skall pröjsa för detta. Varvid hans Dräng från SV framstår som en idiot. Huruvida herr Hausberg verkligen tänker låta falluckan slå upp under Ekonomichef, Direktör och Styrelse för "Billetten AS" eller ej vet vi ännu inte. Vi vet inte heller om de kommer att ha rep om nacken eller fallskärm på ryggen om så sker.

Däremot vet vi att lokalbleckorna meddelar att bristen i boet nu är 11 millar.

Fundering
De röd/gröna kräver att all viktig verksamhet i samhället skall utföras av det allmänna. Samtidigt lovar de skattehöjningar. Finns det ett samband måntro?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

söndag 15 augusti 2010

Solidaritet

Dagens artikel utgör ett utmärkt studieexempel i Donkeymans favoritämne: "Sossologi".

Socialdemokratin är ju ett av de partier som har tagit ordet "solidaritet" till sitt hjärta. Men i deras "nysvenska" språkbruk används ordet för att beskriva nödvändigheten av en impopulär åtgärd. Kollektiv bestraffning av alla som kan sköta alkoholen beskrivs till exempel som solidaritet gentemot de som inte kan det.

Men den här gången handlar det om gammal hederlig solidaritet i ordets klassiska betydelse. Det är ju så att här i Norge har vi haft röd/grön regering i snart 5 år nu. En regering som har lyckats navigera sig mellan alla faror och skär hittills. Men det har varit många tillfällen när regeringspartiet SV varit obstinata och högt uppsatta SV:are har protesterat mot regeringens gemensamma beslut. Något som ledit till att landsfader Jens har tagit obstinate Kristin i örat och sagt ifrån att "Nu får vi allt ta och visa lite solidaritet mot den regering du är med i".

Senaste veckan har regeringen hamnat i rejält oväder. Det gäller byggnad av en kraftledning till Bergen. En kraftledning som skall gå rätt igenom det natursköna området Hardanger. Något som de små regeringspartierna SV och SP har varit emot. Men när alla utredningar och fackorgan säger att det blir 6-10 gånger så dyrt och dessutom mycket sämre driftsäkerhet med en sjökabel så har AP kört över sina regeringskollegor. Regeringen föll ned på en JA-ståndpunkt. Som de båda småpartierna solidariskt ställde sig bakom. Så som det måste vara i en regering. Har man debatterat och förlorat så får man antingen avgå eller vara solidarisk med beslutet.

Och det ansvariga statsrådet (som är SP-are) Terje Riis Johansen stod upp och försvarade beslutet. Samt förklarade att beslutet var taget. Det blir kraftledning. PUNKT. Samma gjorde SV-ledaren Kristin Halvorsen. Saken är färdig debatterad. Det blir kraftledning. PUNKT.

(Som faktaupplysning till Svenska läsare kan meddelas att SP och SV är konservativa bygderomantiker som i det närmaste kan betecknas som reaktionära så detta sved hårt.)

Men så började det mullra riktigt ordentligt i kratern. Hardangerpolitiker från alla partier lyckades blåsa upp en folkstorm. Som gick ut på att de statliga organ som har utredit saken inte är trovärdiga. Samt att Hardanger skulle ödeläggas av dessa "monstermaster". Samma typ som det finns totalt 5000 av i Norge per i dag.

Och de röd/gröna stupade på opinionsundersökningarna från Vestandet. Landsfader Jens åkte till Hardanger. Och rev upp hela beslutet. Eller rättare sagt - skjöt upp det hela. Ny utredning som genomförs av en tredje part. Samtidigt ställer han sina båda regeringskompanjoner med arschelet bart. Mina sarkastiska vänner (som står längre ut till vänster än SV) betecknade i går det hela som typisk solidaritet a la Socialdemokratin. Men medge att det är ett dolkhugg i ryggen på de två partier som faktiskt varit motståndare till ledningen men som sedan de förlorat i regering har ställt sig solidariska.

Men själva sakfrågan har också flera andra aspekter:
  • Det är ju väldigt solidariskt av en regering att plötsligt förklara att de utredningar som statens egna fackorgan och tillsynsorgan på området utför inte är tillförlitliga. Vore jag överste chef för något av de organen skulle jag avgå eftersom jag uppenbarligen inte längre har chefens, dvs regeringens, förtroende.

  • I solidaritetens namn bör även andra kraftlinjer läggas i kabel. Den driftige FrP-ordföranden uppe i Nordreisa krävde bara timmarna efter sossarnas helomvändning att de omfattande nya ledningar som skall byggas genom Troms och Finnmark läggs i kabel. Och han är nog bara först i kön. Fast det blir ett pedagogiskt problem att förklara varför Hardanger får kabel medan naturen i Nordreisa skall ödeläggas. Dessutom går de här ledningarna rätt igenom stora renbetesområden så man kommer också i kollision med Lapparna som redan är på krigsstigen.

  • Och det blir inte staten som tar merkostnaden för kablarna. Det blir "de vanliga elkunderna" som solidariskt får ta den räkningen. Ledningen åker nämligen på elräkningen. Någon antydde att bara Hardangerkabeln jämfört med Monsterledningen skulle höja en normal elräkning med 3-4000 spänn årligen för en familj. Multiplicera detta med mycket om det blir fler kablar.

  • Sedan finns det andra experter som menar att man kan undvika hela ledningen. En stor del av denna ström skall gå åt till att elektrifiera driften på oljeplattformarna i Nordsjön. Som har kanske 25 års livstid framför sig, i bästa fall. Man menar att miljövinsten för att få till eldrift under de sista åren av plattformens drifttid inte motiverar kostnaden. För övrigt kan man bygga kraftverk i Bergen som skall ha resten av strömmen. Gas finns gott om i havet just utanför. Men den typen av debattörer har regering och statens experter solidariskt idiotförklarat.

  • Samtidigt som man nu solidariskt har fastslagit att den orörda Hardangerfjorden kommer att ödeläggas av några (egentligen ganska diskreta) kraftledningar mellan höga master så har man bara för ett år sedan också solidariskt beslutat om byggnation av den nya Hardangerbron. Detta är en hängbro som får "Höga Kustenbron" i Ångermanälven att se ut som en lilleputt. Den skall passera rätt över den "jungfruliga" fjorden och kommer att synas miltals från alla håll. Dessutom blir det stora vägbyggnationer på bägge sidor. Men detta ödelägger inte naturen.

  • Kan det vara så att man i Hardanger är solidarisk med Hardangerbron därför att den har bygden själv nytta av. Det är skönt att slippa färja. Att man samtidigt ödelägger upplevelsen av orörd fjord spelar inte så stor roll. Däremot är det svårare att vara solidarisk med kraftledningen som är ett mycket mindre ingrepp. Därför att den har man inte nytta av. Den är bara till nytta för Bergensarna nämligen. Ett tankesätt som det finns två beteckningar på. Dels kan man kalla det för "Klassisk Norsk Bygdesolidaritet". Men saken har också en Amerikansk beteckning. NIMBY - vilket kan översättas med "Not In My BackYard". Det vill säga - klart att vi skall stödja alla goda ändamål, bara det inte påverkar oss där vi bor.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag 11 augusti 2010

Självmål

Donkeyman konstaterar i sina vidare studier i "Sossologi" att det börjar bli en form av desperation när man plötsligt ligger under i opinionsmätningarna. Detta trots att de röd/gröna hade en "kassaskåpssäker" ledning för mindre än ett år sedan.

I Sverige sysslar Sossemedia och Sossebloggarna med att analysera frågeställningen: "Varför leder vi inte solklart"? Med den utgångspunkten att Alliansregeringen har varit så dålig att det är en ren självklarhet att den måste förlora nästa val.

Donkeyman tror att orsaken är följande:

1) "Folk flest", dvs väljarna, anser inte att den borgerliga regeringen har varit så dålig. Även om man kanske inte heller tycker att den varit så bra. Framför allt tycker många att Alliansen styrde landet genom krisen på ett förnuftigt sätt och tror inte att Sossarna skulle ha gjort det bättre. Sedan hade ju Alliansen den flaxen att krisen ebbade ut i lagom tid före valet. Men Sossarna lyckas inte heller förklara varför de skulle varit bättre.

2) Sossarnas och Vänsterpartiets retorik har i huvudsak gått ut på att Alliansens företrädare, med andra ord "Högerkrafterna", är onda människor. Varje försämring som någon enskild har drabbats av under den ekonomiska krisen beror på Alliansens ondska. Man målar upp en bild av "Den Store Satan" som önskar berika sig själv och sina kompisar på folkets bekostning. Men detta är en retorik som bara fungerar i kretsen av redan invigda. De som redan sympatiserar med de röd/gröna. Man värvar inte nya sympatisörer på det sättet.

3) Sossarnas retorik är dessutom totalt befriad från egna projekt. Man har inte någon som helst vision för framtiden. Bortsett från att man skall höja skatterna. För att kunna spendera mer pengar på de sociala systemen, sjuk- och åldringsvården, skolan och alla andra goda ändamål. Man lovar till och med att bjuda över Alliansen oavsett vad de föreslår i budget. Men det finns inte en enda tanke kring HUR pengarna skall användas för att förbättra välfärden. Vilket gör att "folk flest" bara ser för sig ett bottenlöst "penningsluk". Det är en ocean av skillnad mellan Sahlin och Erlander / Sträng på sin tid.

4) Med sig på lasset har man "kommunisterna" och "miljödårarna". Det är tillräckligt många väljare som kallar (v) och (mp) just för detta för att det skall märkas. Partier som skall få ministerposter och makt. Att ta med (v) är enligt min ringa mening direkt idiotiskt. Vänsterpartiet skulle aldrig fälla en så kallad "arbetarregering". Sossarna har deras stöd oavsett. Det enda man kan åstadkomma är att (v) förlorar väljare. Därför att varför skall man rösta på svansen (halen) när man kan få hunden. Medan MP däremot bygger upp sig genom den här koalitionen. På Sossarnas bekostnad.

5) I själva verket är skillnaden mellan blocken hårfin när det gäller praktisk politik. Det är retoriken som skiljer dem åt. Socialdemokraterna och Moderaterna behöver varandra som huvudfiender. Medan de två partierna i realiteten har mer gemensamt med varandra än vad de har med flera av sina koalitionspartners. För "gemene man" spelar det i praktiken inte någon roll vilka som vinner valet. Det blir inte någon utpräglad skillnad ändå. Till skillnad mot hur situationen var för 30-40 år sedan.

6) Donkeyman tror att årets Socialdemokratiska valrörelse är ännu ett utslag av det han tidigare skrivit om. Reformsossarna byggde landet fram till 1960. Betongsossarna avslutade bygget och inredde det fram till 1990. Samt försvarade det mot angrepp. Något som man gör genom en stor organisation med avlönade ombudsmän och heltidspolitiker medan "massrörelsen" har försvunnit totalt.

Men i och med att man passerade 1970-talet var partiet i grunden färdiga med sitt arbete. Under tiden har man blivit ett parti utan utan visioner. Ett konservativt parti som vill bevara landet som det är utan att anpassa sig till den utveckling som sker runt omkring oss. Ideologin förekommer som liturgi på partimöten utan att man för den skull släpper loss pragmatiken. Det är som en bil som har goda backspeglar men saknar vindruta. Man styr genom att kolla "kölvattnet".

Och det är detta som är Socialdemokratins verkliga problem. Därför att de som befinner sig inom "rörelsen" och de som är "frälsta" ser inte problemet. Man lever fortfarande kvar i "the good old days".

Det är därför som den Svenska Socialdemokratin inte vinner val längre. Om de inte bogserades av MP skulle de gå mot ett rent katastrofval. Trogna Sossar betraktar den här sortens tankar som "floskler". Men de borde försöka att se "rörelsen" utifrån ett tag. Ett företag i kris ber utomstående om hjälp att analysera situationen. Det borde ett parti också göra.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

fredag 6 augusti 2010

Utan ansvar

Här på hemmaplan i Tromsø har det dykt upp ett intressant fall som helt klart har relevans för Donkeymans studier i "Sossologi". Det vill säga "läran om hur det socialdemokratiska samhället fungerar".

Driften av biografer i Norge är av tradition kommunal. Ja, Svenska läsare - ni läste rätt - en bio (kino) drivs normalt sett av kommunen. Men det har i modern tid skett förändringar av detta i många kommuner. Så inte i Tromsø.

Däremot har Tromsø delat upp driften i diverse olika kommunala bolag. Ett av dessa har hand om biljettförsäljningen. Där har man bildat ett bolag som heter "billetten.as". Formell ägare till "Billetten.as" är (var) Kommunen, Bion och Teatern. Men bolaget sålde biljetter till långt fler än så. Nästan vart enda arrangemang i kommunen, ja till och med i flera andra stora NordNorska kommuner hade sin försäljning genom just "Billetten".

År 2008 rapporterade man överskott och positivt egenkapital. År 2009 hade man en omsättning på just under 7 millar. Och nu halvvägs in i 2010 går man i konk med en brist på över 9 millar.

Det visar sig att man hade 35 anställda, huvudparten på deltid. Vilket låter väldigt mycket på en så pass blygsam omsättning. Och tragiskt nog gick flera av dem över från kommunen till detta bolag för bara ett par år sedan, varvid de förlorade 20-30 års anciennitet inom Tromsø kommun. Numera är alla arbetslösa. Medan ett annat företag har tagit över biljettförsäljningen tills vidare.

Generalförsamling förra året var enligt pressen SV:aren Gunhild Johansson själv. Hon anser sig inte ha något som helst ansvar för det inträffade. Styrelsen är politiskt tillsatt och har inte heller något som helst ansvar. Företagets ledning anser sig inte heller ha något som helst ansvar. I själva verket är det inte någon som har något som helst ansvar. Det har bara blivit en liten konk. Och en liten stapel med millar har försvunnit. Men det finns fler att pumpa upp här i oljelandet.

Donkeyman å sin sida får här vatten på sin kvarn. Det är inte första gången "det går så här" när kommuner skall leka företag. Därför att vare sig kommun, fylke (län) eller stat är aktiva ägare som följer upp sin egendom. Man låter partiböckerna styra rekryteringen och så får det bara rulla på.

Det finns bara en enda ropande röst i öknen. Det är den mycket radikale fackföreningsmannen Bjørn Willumsen. Men han har ropat "ulv" så många gånger förr så alla politrukerna vet att inte någon lyssnar på honom. Men den här gången har han verkligen hittat en "ulv".

Den enda förklaring som har kommit är att man har installerat ett datasystem som i slutänden blivit så dyrt att det har slukat hela egenkapitalet + en hel årsomsättning + lite till. Men var har då lönepengarna kommit ifrån kan man undra. Och är det inte någon som har sett stupet närma sig. Även i företag som går riktigt dåligt så finns det alltid en pärm någonstans där man samlar obetalda fakturor. Eller en låda, eller en tvättkorg, eller något annat liknande. Och i takt med att den högen blir större och större så har faktiskt ledningen skyldighet att skrika till. Men här har man tydligen bara kört vidare till dess kassan varit helt tom.

Och hur har rapporteringen till styret gått till. Har styrelsemötena varit små trevliga sammankomster på ett lämpligt café där man berättat gamla minnen och suttit av några timmar för att göra skäl för arvodena. Som antagligen varit väl tilltagna.

Nu i det sista har det också kommit ut att man har förskingrat (underslagit) av klientkontona. En stor mängd arrangörer runt omkring här kommer att åka på stora förluster när de inte får betalt för redan sålda biljetter.

Vi ser klara tecken till att "mupparna" och tjänstemännen arbetar tillsammans för att sopa det hela under mattan. Något som naturligtvis gör det ännu mer intressant att finna ut vad som egentligen har inträffat. För detta skall bara inte vara möjligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

söndag 1 augusti 2010

Norge, Norge

Donkeyman är förbannad. Han är förbannad på det Norska samhället, i huvudsak dess politiker och myndigheter. Men han är också förbannad på sin Bank. Den direkta anledningen var mittuppslaget i gårdagens VG som förklarade ett hittills oförklarligt problem.

Som läsarna vet vinterjobbar Donkeyman i Örnsköldsvikstrakten. Och då är det trevligt att ha säsongkort på MoDo-Hockey. Så för någon månad sedan skulle han betala sitt kort genom sitt MoDo konto hos TicketMaster. Ett företag som säljer biljetter till det mesta av arrangemang i Sverige. Det är Fotbollmatcher, Konserter, Teater - "You name it".

Donkeyman har många gånger köpt biljetter hos "TicketMaster". Det är praktiskt, man betalar med kort och så printar man ut sin biljett direkt från datorn hemma. Men den här gången vägrade systemet. "Betalningen avvisas" löd texten. Med en dåres envishet. Men det gick att använda Donkeymans VISA-kort till andra betalningar. Så Donkeyman tvingades komma överens med MoDo om att få betala "på vanligt sätt" utan kort.

I går kom så förklaringen i VG. Den Norska staten har ensidigt spärrat alla plastkort som är knutna till Norska konton från att kunna användas som betalning till företag i utlandet som har penningspel. Detta började nu mitt i sommaren. Och så intervjuade man Norrmän som inte kunnat köpa VG i kiosken i Lysekil. Detta därför att kiosken i fråga även var ombud för Tipstjänst. På samma sätt hade en familj plötsligt upptäckt att alla deras kort avvisades av en terminal på en krog i Nice. Detta därför att krogen tillhörde ett spelcasino.

Nu kommer snart vintern. Och då skall Donkeyman åter jobba i den lilla "sk*thålan" Husum. Därmed drabbas han av denna regel. Skall han köpa biljetter till en konsert i Stockholm så kan han inte betala genom TicketMaster därför att de även är inblandade i spel. Han måste beställa hos TicketMaster och så ge sig av till det lokala ombudet och betala. Men det lokala ombudet är också ATG-ombud. Så det går inte att betala med Norskt kort där heller.

Skall Donkeyman gå till kiosken som också är ombud för Systembolaget, för Posten samt betalningsombud, dvs funkar som post och bank, så går det inte att betala med kort längre. Inte heller kan han hämta ut cash på kort hos dem. De hanterar nämligen både Tips och Hästspel.

Och går han in på sjappet och drar en öl så går det inte heller med kort därför att de har spelautomater. Uppe i butiken går det inte heller att använda kortet därför att de är ombud för Tipstjänst. Donkeyman måste alltså gå över till gammaldags kontantekonomi som straff för att han har sin ekonomi knuten till en Norsk bank.

Och reser Donkeyman runt i landet och tar in på hotell så kanske det inte går att betala med kort där heller därför att hotellet har dansrestaurang och i den finns en roulett. Och automater.

Verkligheten är att den Norska Regeringen i ett enda trollslag har gjort Norska plastkort osäkra att använda. En högre statstjänsteman (vars namn jag av barmhärtighetsskäl inte nämner) säger i VG att utlandet får väl ändra sina kassarutiner. Det vill säga att separera speldelen från resten av företaget.

Detta är varför jag är Förb**** på den Norska Staten. Kollektiv bestraffning är nämligen en naturlig del av Norsk lagstiftning. När man vill "komma åt" illegalt internetspel drabbar man alla andra som skall resa utomlands.

Och på min Bank. Sparebanken Nord-Norge har varit hyggliga nog att avstå från att informera mig om att de kort som de utfärdar inte längre har samma användbarhet utomlands som tidigare. Jag ser för mig katastrofen om jag hade lagt iväg på en längre utlandstripp och räknat med att betala mig fram på mitt kort. Det är inte så in i h****e gott om Bankomater överallt om man så säger.

Därför är jag Förb**** på min Bank.

För Donkeyman är alternativet enkelt. Jag slutar hantera pengar i Norge, skaffar utländskt kort och tar bara in så mycket pengar i landet som jag räknar med att spendera när jag är hemma i Tromsø. Men detta har vissa andra olyckliga effekter som jag först måste räkna på. Kanske det blir huvudsaklig hantering i Norge med ett utländskt Servicekonto. Det är väl så som alla de som håller på med Internetspel kommer att göra.

I dag är det dags att publicera ett klipp från den gamla klassiska Mosebacke Monarki där "Helmer Bryds Eminent Five Quartet" framför "Norge, Norge, det är ett ruttet land, Norrmän, Norrmän, de borde tas om hand". Men den finns också i Magnus Ugglas moderna version.

Men saken har också en rent principiell sida. Detta innebär ju också i klartext att en regering som önskar att deras invånare inte skall ha samröre med utlandet med några få knapptryck kan låsa fast befolkningens tillgångar inom landet. Något som givetvis de Norska partierna SV och SP välkomnar. De vill ju helst resa en järnridå mellan Norge och resten av världen.

Denna redigering kommer lite senare samma dag som inlägget skrevs. Nu har också utländska media börjat observera VG:s artikel. Svenska Dagbladet skriver om detta på ledarplats under rubriken: "När skall Norrmännen slippa livegenskapen".

Läs även andra bloggares åsikter om , ,